İzmir'in Urla İlçesi’nde altın çilek üretirken bu bitkinin zayıflama sektörü tarafından istismar edilmesi sonucu pazarlama sıkıntısı yaşadığını belirten Hasan Aslan, zayıflama haplarıyla altın çileğin en ufak ilgisinin bulunmadığını söyledi.

Satışların altın çilek üzerinde yaratılan sansasyon sonrası düştüğüne dikkat çeken Aslan, bu düşüşlerle birlikte sözleşmeli üretim yapan çiftçilerin de aileleriyle birlikte perişan olduğunu vurguladı. Aslan, "Altın çilek yaş ve kuru olarak tüketilen bir meyvedir. Haplarla ilgisi yoktur. Vatandaşlar sansasyonlara kanmasın, ürünün ününü fırsat bilip rant elde etmek isteyen kayıt dışı üretimlere prim verilmesin" dedi.

’HAPLAR TAMAMEN KİMYASALDIR’


Hasan Aslan, altın çileğin dünyanın en zengin life sahip, C vitamini deposu ve antioksidan özelliği olan, kabuğu da kaynatılarak içilebilen ve gelişmiş ülkelerde büyük talep gören bir bitki olduğunu söyledi. Aslan, "Ancak maalesef son günlerde bu ürün zayıflama haplarıyla ve acı ölüm olaylarıyla anılır oldu. Ben üretici olarak eminim ki söz konusu hapların altın çilekle uzaktan yakından ilgisi yoktur, bu haplar tamamen kimyasaldır" diye konuştu.

Aslan, piyasada kurusu kilogramı 80 TL’den, yaş meyvesi ise 50 TL’den satılan altın çileği her perakendeciye haftada 10 kilogram satarken yaşananlar sonrası satışların 3 kilogramı bile bulmadığına dikkat çekti.

MERSİN'DE KEÇİLERE YEM OLMUŞTU

Mersin'de de 2 dönüm alanda yer kirazı yetiştiren ve kilosunu 170 liradan satan çiftçi Resul Saygılı, hasat ettiği yer kirazlarına alıcı çıkmayınca keçilere yem yapmıştı.