KAHRAMANMARAŞ 112 Şube Müdürü Dr. İsmail Kahraman, 112 Acil Çağrı Merkezi'ne gelen günlük ortalama 8- 9 bin çağrının 300'ünün gerçek, geri kalanının ise asılsız ihbar ve gereksiz aramalar olduğunu söyledi.
Kahramanmaraş'ta 112 Acil Çağrı Merkezi'ne gelen asılsız ve gereksiz aramalar, görevlileri zor durumda bırakıyor. Acil Çağrı Merkezi'ndeki görevliler, 11 hattan her gün 9 bin dolaylarında çağrıya cevap veriyor. 500'ün üzerinde personelin görev yaptığı ve 64 ambulansla acil sağlık hizmeti veren 112 Acil Çağrı Merkezi'ndeki çalışanlar, asılsız ve gereksiz aramalar nedeniyle bazen gerçek ihbarların zaman kaybına uğradığını bunun da hayati önem taşıdığını söyledi.
112 Şube Müdürü Dr. İsmail Kahraman, 64 ambulansla 30 aktif istasyonda acil sağlık hizmeti verdiklerini belirterek, "112 Acil Çağrı Merkezi'mizde şuanda 500'ün üzerinde personelimiz, 64 ambulansımız ve 30 aktif istasyonumuz var. Kahramanmaraş halkına acil sağlık hizmeti veriyoruz" dedi.
'YEMEK TARİFİ BİLE SORAN VAR'
Dr. Kahraman, en büyük sıkıntılarının acil sağlık hizmeti vermekten çok asılsız ve gereksiz aramalar olduğunu ifade ederek, "Bizim en büyük sıkıntımız, acil sağlık hizmeti vermekten çok gereksiz çağrılar. Yani yaklaşık 100 çağrıdan 97'si gereksiz yada bizi ilgilendirmeyen çağrılar. Telefon sormaktan tutun yemek tarifine kadar, küfürden hakarete kadar bizi meşgul etmemesi gereken telefonlar geliyor. Maalesef bundan çok muzdaripiz ve bu çağrılar bizim vatandaşa, vatandaşın da bize ulaşmasını engelliyor. 11 hattımız var ve bazen hepsi meşgul oluyor. Bu hat sayısı 20 de olsa meşgul olabiliyor. Günde 8-9 bin çağrı geliyor en fazla 300'üne ambulans yönlendiriyoruz. Biz, görevimize gitmekten gocunmayız çünkü bizim işimiz bu ama yanlış, gereksiz ve asılsız çağrılar bizi meşgul ediyor. Bu konuda vatandaşlarımızın duyarlı olması gerekiyor. Çünkü herkesin 112'ye ihtiyacı olabilir. İnşallah insanlarımızın ihtiyacı olmaz ama olursa da biz en kısa sürede ulaşmak istiyoruz" diye konuştu.
Dr. İsmail Kahraman, 100 kişiye idari para cezası kesilmesi için savcılık ve valiliğe yazı yazdıklarını anlatarak, şunları söyledi: "Daha önce Kabahatler Kanunu'na göre ceza kesilebiliyordu ama çok da uygulama da yeri yoktu. 2013'te çıkan torba yasayla 250 lira idari para ceza veriliyor. Biz maalesef her gün gelen 8-9 bin çağrıyı ayıklayarak yapamıyoruz ama son 2-3 ay içerisinde yaklaşık 100 vakıayla ilgili hem Cumhuriyet Savcılığı'na, hem de valiliğe idari para cezası yazılması için gerekli yazılarımızı yazdık ve takibini yapıyoruz."

FOTOĞRAFLI