KONYA'da özel bir hastanede görevli İç Hastalıkları Uzmanı Doktor Ahmet Çizmecioğlu, aşırı sıcakların, insanların beyninde hastalıklara  neden olabileceğini belirterek, ''Terlemenin azalması ile yükselen vücut ısısı beyin ve diğer hayati organlarda hasara yol açabilir'' dedi.
Konya'da hava sıcaklığı 35 dereceyi bulurken, sıcaklıkların önümüzdeki günlerde 3-4 derece daha da artacağı belirtildi. Özel Farabi Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Doktor Ahmet Çizmecioğlu, aşırı sıcakların ciddi hastalıklara yol açabileceğini belirtip, uyarıda bulundu.
Çizmecioğlu, '' Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ile birlikte nem oranının artması vücudun ısı dengesini sağlayan terleme fonksiyonunu zorlaştırmaktadır. Ortamdaki nem oranı yüksekse terleme suretiyle vücut ısısı yeterli düzeyde düşmeyebilir. Kronik hastalığı olanlar, yaşlılar, bebek ve çocuklarda terleme ile vücut ısısının dengede tutulması her zaman mümkün olmayabilir. İlaç kullanımı, sıvı kaybı ya da az sıvı alımı, ateş, alkol gibi etkenler de terlemeye etki eden faktörlerdendir. Terlemenin azalması ile yükselen vücut ısısı beyin ve diğer hayati organlarda hasara yol açabilir''dedi.
65 yaş üzeri yaşlıların, çocuk ve hamilelerin daha dikkatli olması gerektiğini ifade eden Çizmecioğlu, şunları söyledi:
''Tek başına yaşıyan 65 yaş üzeri yaşlılar, küçük çocuklar, hamileler, morbid obezler, direk güneş maruziyetinde çalışanlar ve diyabet, astım, kalp-damar hastalığı, beyin damar hastalığı, karaciğer ve böbrek hastalığı gibi kronik hastalıkları olan  risk gruplarının aşırı sıcaklara karşı azami dikkat etmeleri gerekmektedir. Bu kişiler mecbur kalmadıkça günün en sıcak saatlerinde (10.00-16.00) dışarı çıkmamalıdırlar. Dışarıda çalışması zorunlu kişiler mümkün oldukça güneş altında korunmasız kalmamaya, aşırı hareketlerden kaçınmaya, sık sık tuz içeren sulu gıdalar almaya dikkat etmelidirler. Yoğun fiziksel aktivite ve spor yapmak için sabah erken saatleri ve akşam saatleri tercih edilmeli, alınan sıvı yine de artırılmalıdır. Bebek, çocuk, engelliler ve hayvanlar kapalı ve park etmiş araçlarda yalnız bırakılmamalıdır. Ağır fiziki aktivitelerden kaçınılmalıdır. Vücut ısısının yükselmemesi için sık sık duş alınmalı ya da ayaklar, eller, yüz ve ense soğuk suyla ıslatılmalı veya silinmelidir. Susuzluk hissi olsun olmasın her gün en az 2-3 litre sıvı tüketilmelidir. Vücut direncini artırmak ve vücuda vitamin ve mineral desteği sağlamak için yeterli miktarda sebze ve meyve tüketilmelidir.''

FOTOĞRAFLI