KAYSERİ, ()- İÇ Hastalıkları Uzmanı Dr. Haluk Mumcuoğlu, Ramazan'da oruç tutanların bayramda sağlıklı beslenmeleri için "Kahvaltıda beyaz ekmek, bal, kaymak, salam, sosis gibi yiyeceklerin yerine meyve, sebze, süt ve süt ürünleri ağırlıklı hafif gıdalar tercih edilmelidir" dedi.
İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Haluk Mumcuoğlu Ramazan Bayramı'nda kişilerin daha sağlıklı beslenmesi için önerilerde bulundu. Mumcuoğlu, Ramazan ayının uzun günlere denk gelmesi, yaklaşık 18 saat süren açlık süresine alışan vücudun, bayramın ilk günüyle birlikte yeniden normal öğünlere dönüşü genel sağlığı olumsuz etkilediğini söyledi. Dr. Mumcuoğlu, şöyle dedi:
"Oruç dönemindeki beslenme düzenine bir anda son verilip bayramla birlikte önemli sağlık sorunları yaşamamak için, bu geçiş sırasındaki beslenme şekli, vücudu yormayacak şekilde düzenlenmelidir. Bayramın ilk günü sabah kahvaltısına hafif yiyeceklerle başlanmalıdır.  Kahvaltıda beyaz ekmek, bal, kaymak, salam, sosis gibi yiyeceklerin yerine; meyve, sebze, süt ve süt ürünleri ağırlıklı hafif gıdalar tercih edilmelidir."
Bayram yemeklerinin ağır ve yağlı olabileceğini belirten Mumcuoğlu, kızartma et ve sebzelerden hazırlanmış yemeklerin de bayram sofralarında sık yer aldığını, bu yemeklerin yağ ve tuz oranı düşürülerek fırınlama ve haşlama gibi yöntemlerle hafif versiyonlarının hazırlanmasını önerdi. Dr. Haluk Mumcuoğlu, bunun fazladan kalori alımının ve olası sağlık problemlerinin önüne geçilmesini sağladığını, ayrıca pirinç pilavı ve beyaz makarna yerine bulgur, tahıllı makarna tercih edilmesinin de önerildiğini belirtirken şöyle konuştu:
"Bayram ziyaretlerinde tatlı, çikolata ve şeker gibi yüksek kalorili yiyeceklerin tüketiminde aşırıya kaçılmamalıdır. Bayramda kalp, tansiyon, diyabet ve kolesterol hastalarının yanı sıra sağlıklı bireylerin de aşırı miktarda yemek ve tatlı tüketmemesi önem taşımaktadır. Aşırı yağlı, özellikle de doymuş yağlarla yapılan yiyeceklerin tüketilmemesi gerekir. Şeker hastaları, kendi diyetlerine daha fazla özen göstermeli, bayramda tatlı ikramlarını geri çevirmeli ve diyetlerini bozmamalıdır. İkramlarda porsiyonlar küçük tutulmalıdır."
Bayramda boy yürüyüş yapılmasını öneren Dr. Mumcuoğlu, şöyle devam etti:
"Ramazan nedeniyle bir ay boyunca bazı egzersiz ve sportif etkinliklerden uzak durulmaktadır. Bayramla birlikte bu egzersizlere yeniden başlanacaksa, yumuşak bir geçiş yapılmalıdır. Önce kısa, daha sonrada orta mesafeli yürüyüşlerle egzersiz yapılabilir. Özellikle bayram ziyaretlerinde yakın mesafelerde araç yerine yürüyüş tercih edilmesi vücudun alışması açısından önemlidir. Bayramla birlikte yapılan aşırı egzersizler kalbin iş yükünü artırır. Dengede olan bir kalbin iş yükü arttığında kişi önemli sorunlarla karşı karşıya kalabilir. Koroner kan akımı istirahat sırasında yeterliyken aşırı aktivitelerle kalbin yeterince beslenmesini karşılayamayabilir. Bu da bir takım kalp problemlerini tetiklemektedir.  Ramazan Bayramı’nın sıcak yaz aylarında yaşanması nedeniyle, egzersiz ve yürüyüşler 06.00- 08.00 ve akşam ise 20.00’den sonra yapılmalıdır."

FOTOĞRAFLI