BBC Radyo 4'te yayımlanan sabah programı 'Today' ve Wellcome Vakfı tarafından finanse edilen araştırmada, beyindeki iki bölgenin sağ ve sol siyasi inançlarla yakından ilişkili olduğu tespit edildi.

Araştırma, Today programının misafir editörü aktör Colin Firth'un isteği üzerine Londra Tıp Fakültesi'ndeki Bilişsel Nörobilim Enstitüsü'ndeki bilim insanları tarafından yapıldı. Uzmanlar 90 öğrenciye siyasi değerleri ve inançlarını sordu. Yanıtlar öğrencilerin beyin tomografisi sonuçlarıyla karşılaştırıldı ve beynin iki bölgesinin büyüklüğü ve siyasi inançlar arasında güçlü ilişki olduğu sonucuna varıldı.

SOLCU OLANLARIN SOL BEYNİNDE GRİ MADDE VAR

Kendilerini liberal ya da solcu diye tanımlayanların beyninin ön kısmındaki gri maddenin önemli derecede daha kalın olduğu görüldü. Sağcı ya da muhafazakâr olduklarını söyleyenlerin beynindeyse duygusal süreçlerle ilgili bölüm olan amigdal bölge daha büyük.

Ekibin başkanı Prof. Geraint Rees, sonuçların heyecan verici olduğunu ve sosyal değerlerle beyin arasındaki ilişkiye dair önemli sorular gündeme getirdiğini söyledi. Ancak, 'Beyin yapısı mı siyasi inançları belirliyor, yoksa siyasi değerler mi beyni şekillendiriyor?' sorusu hâlâ yanıtsız.