ANTALYA'da trafik kazası sonucu beyin ölümü gerçekleşen M.Y.'nin böbreği, 13 yıldan bu yana böbrek yetmezliği nedeniyle diyalize giren 51 yaşındaki Necip Kanteper'i hayata bağladı.

Antalya'da trafik kazası geçiren 33 yaşındaki M.Y.'nin beyin ölümü gerçekleşince ailesi tarafından bağışlanan böbreği, Necip Kanteper'i hayata bağladı. Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Merkezi'nde 13 yıl önce bekleme sırasına kaydolan Kanteper, 1 yıl önce çıkan böbreğin sağlık sorunları nedeniyle kendisine nakledilemediğini söyledi.

Akdeniz Üniversitesi Organ Nakil Koordinatörü Nilgün Keçecioğlu'nun ikinci kez telefonla arayıp Antalya'ya çağırdığını söyleyen Kanteper, "İlk çağrılmamda talihsizlik yaşadım, tansiyon nedeniyle nakil gerçekleştirilememişti. Tam umutsuzluğa düştüğüm dönemde gelen telefon beni heyecanlandırdı. Çok mutluyum" diye konuştu.

ÇALIŞMAK MECBURİYETİNDEYİM
İstanbul, Göztepe'de bir kafeteryada çalıştığını söyleyen Necip Kanteper, 13 yıldan bu yana diyalize girdiğini ifade ederek, şunları anlattı:
"Haftada 3 gün, 4 saat hemodiyalize girince psikolojik ve bedenen çok yoruluyordum.

Çalışmak zorundayım. Artık diyalize girmeyeceğim. Belki evlenirim. Diyaliz nedeniyle kötü etkileniyordum. Artık daha güzel günler beni bekliyor. Organları bağışlayan aileye başsağlığı diliyorum. Hem bana hem de diğer hastalara hayat verdikleri için onlara teşekkür ediyorum." 

"ORGAN BEKLERKEN ÖLÜYORLAR"

Organ nakilleri ve yaptıkları operasyonla ilgili bilgi veren Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Bülent Aydınlı, şöyle dedi:

"Türkiye'de yaklaşık 70 bin böbrek hastası var. Organ yetmezliğini yenmenin tek çaresi kadavradan organ bağışını teşvik etmektir. Hastaların 7-8 bini organ beklerken hayatını kaybediyor.

Türkiye'de trafik kazalarında yaşanan ölümlerden sonra organ yetmezliğinden ölümler geliyor. Bunun yenilebilmesi için daha çok organ nakli yapılması gerekiyor. Böylece hastaların daha uzun ve daha rahat yaşamalarını sağlayabiliriz. Herkesin organ bağışı konusuna daha duyarlı olmasını istiyoruz."