KAYSERİ, () – KANSER ve beslenme konusuyla ilgili yapılan istatiksel analizlere göre 2030 yılında her 4 kişiden birine kanser tanısı konulacağı öngörüldüğünü belirten Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr. Burak Civelek, "Bu kadar yüksek oranda görülmesi beklenen kanserlerin yüzde 25’ini yapacağımız beslenme ve egzersiz değişiklikleri ile önleyebiliriz’’ dedi.
Dünyada kadınlarda en sık görülen kanser türünün, meme kanseri olduğunu bildirenO Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr. Civelek, Ekim ayının, Meme Kanseri Farkındalık Ayı olarak ilan edildiğini kaydetti. Dr. Burak Civelek, Japonlar'da meme kanseri riski Amerikalılara göre yüzde 50 az olmasına rağmen Japonya’dan Amerika’ya göç edenlerde bu farkın kaybolduğunu, bunun da Amerikan tipi beslenme (hamburger, patates kızartması, sandviç) ile ilişkili olduğunun tespit edildiğini bildirdi. Civelek, "Özellikle menopoz sonrası dönemde diyetlerinde fazla yağ bulunan kadınlarda meme kanserinin arttığı 45’i aşkın çalışmada tespit edilmiştir. Doymuş yağ oranından zengin yağlar ile beslenme ile bu risk 2 katına çıkmakta, doymamış yağ asitlerinden zengin yağ ile beslenme ile de bu risk azalmaktadır. Bu nedenle doymuş yağ asitlerinden zengin olan kırmızı et, krema, pasta, bisküvi, kraker, tereyağı, iştah açıcı aperatifler, dondurma tüketiminden kaçınıp bunlar yerine balık yağı, zeytinyağı, fındık yağı ile yapılan besinler kullanılmalıdır. Haftada 3 öğün balık tüketimi ile omega-3 tüketimini arttırmak elimizdedir. Soya yağının içerisinde bulunan bazı kimyasalların özellikle meme kanserinden koruyucu etkisi olduğuna yönelik araştırmalar mevcuttur’’ diye konuştu.
Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr. Burak Civelek, şeker ve karbonhidrat tüketimi ile meme kanserinin risk artışı arasında birebir kuvvetli bir bağlantı bulunmadığını vurgulayarak, şunları söyledi:
"Diğer yandan yapılan bir çalışmada günlük besinlerinin yüzde 50’den fazlası karbonhidrat olan kişilerde meme kanseri riskinde hafif bir artış tespit edilmiştir. Ancak fazla şeker tüketiminden kaçınılmalıdır; çünkü fazla şeker kilo artışına neden olur. Aşırı kilonun meme kanseri riskini arttırdığı bilindiği için şeker ve şeker içeren yiyecek, içecek tüketimini kısıtlamak önemlidir. Süt ve süt ürünlerinden zengin beslenen kişilerde meme kanseri riskinde azalma olduğu tespit edilmiştir. Bu etkinin yüksek kalsiyum içeriği ve D vitamini aracılığı ile olduğu düşünülmektedir. Bu nedenle yağ oranı düşük günlük süt, yoğurt tüketmek faydalıdır; ama koruyucu etkisi sınırlıdır. D vitamini için ise günlük 10-15 dakika güneş ışını yeterlidir.’’
Meyve tüketiminin fazla olmasıyla meme kanseri riskinde belirgin azalma tespit edildiğini de ifade eden Dr. Civelek,
"Bu etkinin A, C ve E vitaminleri ile selenyuma bağlı olduğu düşünülmektedir. Fakat bu antioksidanların tablet olarak alınması kesinlikle önerilmemektedir. Önerimiz günde 5 porsiyon sebze meyve tüketmeye çalışılması yönündedir. Brokoli, karnabahar, kıvırcık, lahana gibi sebzeler ile mevsimine uygun olarak çıkan meyveler tüketilmelidir. İdeal kiloya ulaşmak önemlidir. En kolay ideal kilo hesabı için boyunuzun cm olarak son iki rakamından 5 çıkarmanız (165 cm boyundaki bir kadının ideal ağırlığı kabaca 60 kilo olmalıdır.) Alkol tüketimi meme kanseri riskini arttırır. Kesinlikle sigara içmemek gerekir. Günlük 20 dakikalık tempolu yürüyüşler yapılmalıdır. Lifli yiyeceklerden zengin beslenip, flavon veya flavonoid içeren (soğan, sarımsak, brokoli, yeşil çay, kereviz, maydanoz) yiyecekler bol tüketilmelidir. Vitamin takviyesi için vitamin hapları yerine, vitaminleri doğal yoldan almak tercih edilmelidir’’ önerisinde bulundu.


FOTOĞRAFLI