Nesrin COŞKUN/ İZMİR, () - İZMİR'de, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Göğüs Cerrahisi Kliniği, yeniden 'akciğer nakli' yapma yetkisi aldı. Kliniğe, Prof. Dr. Ufuk Çağırıcı ve Uzm. Dr. Ali Özdil adına ruhsat çıktı. Nakil için bekleyen hastaları olduğunu belirten Prof. Dr. Çağırıcı, "Sadece Ege değil Akdeniz Bölgesi'nde akciğer nakli yapan tek merkez olduk. Ancak bu operasyonlara başlayıp hastalara umut olabilmek için organ bağışı gerekiyor" dedi.
2005- 2008 arasında bir çift taraflı akciğer, Kalp Damar Cerrahisi ile birlikte bir de kalp-akciğer nakli deneyimi bulunan, ancak Sağlık Bakanlığı'nın ruhsat kriterlerini değiştirmesiyle yeni bir hazırlık dönemi geçirmek zorunda kalan Ege Üniversitesi Hastanesi Göğüs Cerrahisi Kliniği ruhsat müjdesi verdi. Nakil yapamadıkları dönemde hastaların İstanbul ve Ankara'daki merkezlere başvurduklarını belirten Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ufuk Çağırıcı şu bilgileri verdi:
"İlk akciğer naklimizi 2005 yılında yapmıştık. Ancak daha sonra Sağlık Bakanlığı ruhsatlandırma kriterlerini değiştirdi. Bu değişikliklerin başında ruhsat çıkarılacak hekimlere belli sayıda akciğer nakli yapma zorunluluğu getirildi. Uzman doktorumuz Ali Özdil, İstanbul'da Prof. Dr. Adnan Sayar ekibi ile çalıştı. Benim ve uzmanımızın ameliyat sayısı açısından kriterleri sağlamamızın ardından, Sağlık Bakanlığı'na izin başvurusunda bulunduk. Gerekli incelemeler tamamlandı, ruhsat Prof. Dr. Uğur Çağırıcı ve Uzm. Dr. Ali Özdil adına çıkarıldı. Ekipte bizim dışımızda Prof. Dr. Alpaslan Çakan, Doç. Dr. Kutsal Turhan ve Uzm. Dr. Ayşegül Ergönül var. Ekip olarak nakil için hazırız. Bekleyen hastalarımız da var. Nakil yapabilmemiz için bağış şart. Bağış olduğu takdirde bu ameliyatları yaparak hastalarımıza yeni bir yaşam için şans yaratabileceğiz. Akciğer Nakli Merkezi olarak Ege ve Akdeniz Bölgesi'nde tek olduğumuz için büyük bir nüfusa hizmet vereceğiz. Hastalarımızın da İstanbul, Ankara'ya gitmesine gerek kalmayacak."
FOTOĞRAFLI