Erol AKKIR/ ANTALYA, () - AFYONKARAHİSAR'ın Sandıklı İlçesi'nde oturan 75 yaşındaki Fadime Sıtkı, üç yıldır böbrek yetmezliği çeken gelini 42 yaşındaki Neriman Sıtkı'ya bağışçı olmak için 10 kilo verdi. Başarılı operasyon sonrası Fadime Sıtkı, "Gelinim sağolsun, kocasına ve çocuklarına baksın" dedi.
3 yıl önce vücudunda gelişen şişlikler nedeniyle Afyon Sandıklı Devlet Hastanesi Acil Servisi'ne giden Neriman Sıtkı, iki böbreğinin de iflas ettiğini öğrendi. Üç yıldır diyalize bağımlı yaşam süren 3 çocuk annesi Neriman Sıtkı, 1 yıl önce Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Organ Nakli Merkezi'ne giderek, kadavradan nakil sırasına yazıldı. Canlı vericiden de nakil yapılabileceği söylenen Neriman Sıtkı'nın imdadına, kayınvalidesi Fadime Sıtkı yetişti. Fadime Sıtkı, gelini için bağışçı olmak istediğini söyledi. 99 kilo olan Fadime Sıtkı'nın en az 10 kilo vermesi gerektiğini söyleyen doktorlar, “90 kilonun altına düştüğünde tetkik yaparız, durumun müsait olursa verici olabilirsin" dedi.
6 AYDA 10 KİLO VERDİ
6 ayda 10 kilo veren Fadime Sıtkı ile gelini Neriman Sıtkı, yeniden Antalya'ya geldi. Yapılan testlerin ardından Fadime Sıtkı'nın verici olabileceği belirtilince nakil için hazırlık başladı. Geçen cuma günü Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Merkez Müdürü Prof. Dr. Ayhan Dinçkan ve ekibi tarafından yapılan operasyonla Fadime Sıtkı'nın bir böbreği, gelini Neriman Sıtkı'ya nakledildi. Operasyonun başarılı geçtiği belirtildi.
4 çocuk, 14 torun, 9 torun çocuğu sahibi Fadime Sıtkı, "Doktorlar aşırı kilolu olduğumu, en az 10 kilo vermem gerektiğini söyleyince yemedim, içmedim, 6 ayda 10 kilo verdim. Böbreğimi oğlumu mutlu eden torunlarımın annesine vermeyeyim de kime vereyim. Gelinim sağolsun, kocasına ve çocuklarına baksın. Böbrek nakli olmasaydı, her gün acı içinde yaşasaydı daha mı iyi olacaktı. Şimdi o da, kocası da, çocukları da mutlu. Torunlarım annesiz kalmasın, oğlum da eşsiz kalmasın. Aile olmak kolay değil, fedakarlık ister" diye konuştu.
Neriman Sıtkı ise "Kendi ailemden kimse böbreğini verme teklifinde bulunmadı. Kayınvalideme nasıl teşekkür edeceğimi bilemiyorum. Allah razı, ömrü uzun olsun" dedi. Neriman Sıtkı'nın eşi Ali İhsan Sıtkı, “Annem eşimin yaşadığı sıkıntıları her gün görüyordu. Doktorlar diyalizin yetersiz kaldığını söylediğinde annem 'Ben verici olmaya hazırım' dedi. Kilolu olduğu için verici olamayacağını öğrenince, 6 ay boyunca çok sevdiği yemeklerden uzak durdu. Büyük fedakarlık yaptı. 'Cennet anaların ayakları altında' sözünün tam anlamını bulduğu bu olayı bize yaşatan anneme ne kadar teşekkür etsek azdır" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI