JAPON doktorlar Prof. Dr. Akira Yoshihara ve Dr. Susumu Odai, geleneksel tıp alanında kabul görmüş uygulamalar arasında gösterilen akupunktur ve moksayı "Doğum ve Kadın Sağlığında Etkili Uygulamalar" başlığı altında düzenlenen etkinlikte üniversitelilere anlattı. 


 

Medipol Üniversitesi tarafından düzenlenen programda akupunktur ve moksanın doğum ve kadın sağlığına olan etkileri ele alındı ve uygulamalar yapıldı. Etkinliğe Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun eşi Sare Davutoğlu, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.


 

Etkinliğin ardından konuşan ve kendisi de kadın doğum uzmanı olan Davutoğlu, "Gebelik dönemi hem annenin, ailenin eğitimi açısından hem de bebeğin doğumu ve yaşam boyu sağlığı açısından çok önemli. Japonya'dan gelen hekimlerimiz bize gebelik ve doğum döneminde akupunktur ve moksa dediğimiz akupunktur noktalarının sıcak pelin otu içeren bir çubukla uyarılması yönteminden bahsetti. Özellikle bebeğin pozisyonunun, bebeğin makatı olduğu durumlarda başa döndürülmesi konusunda moksanın çok başarılı olduğunu biliyorum. Son bir, iki yıldır uyguluyorum. Çok etkili olduğunu kendi tecrübemde de gördüm ama onun ötesinde yapılmış klinik çalışmalar var. Kanıta dayalı tıp açısından da etkinliği tespit edilmiş bir yöntem. Doğumun önemini düşünürsek gebelik ve doğum noktasında annelerimize ve bebeklerimize nasıl daha faydalı olabiliriz, onların güzel bir şekilde hayata başlamasına nasıl katkıda bulunabiliriz hep bunların arayışı içerisindeyiz" diye konuştu.


 

"JAPONYA'DA YAYGIN OLARAK KULLANILAN BİR YÖNTEM"


 

Yöntemin Japonya'da yaygın olarak kullanıldığını söyleyen Prof. Dr. Akira Yoshihara, "Anne karnında ters duran bebeği döndürmek için kullanılan en yaygın yöntem. Ayağın serçe parmağının ucundan akupunktur ile uygulama yapılıyor. Rahimdeki çocuğu yükseltmek için de kullanılabilir. Hamilelikte ilaç kullanılamadığı için bel ve omuz ağrısı görülebilir. O zaman akupunktur ve moksa yöntemi uygulanabilir" dedi.


 

"SEZERYAN ORANINI AZALTABİLİR"


 

Medipol Üniversitesi Ebelik Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üye. Filiz Okumuş ise konuyla ilgili şunları söyledi:


 

"Akupunktur ve moksa uygulaması vücutta meridyenler dediğimiz bazı enerji kanallarındaki bazı bası noktalarına uygulanıyor. Meridyenler 2010 yılında da bilimsel olarak kanıtlandı, görüntülendi ve yayınlandı. Biz de üniversitede farkındalık yaratmak adına bu yöntemi özellikle gebelik ve doğumda da kullanılabileceği anlatmak adına böyle bir etkinlik düzenledik.


 

Bu geleneksel yöntemlerin normal doğum oranlarını artırmak adına etkili olabileceğini düşünüyoruz. Özellikle ebelik bölümü öğrencilerine bu yaklaşımlar hakkında bilgi vermeye, bakış açılarını gelişmeye çalışıyoruz. Dünyanın farklı ülkelerinde uygulamaların nasıl olduğu konusunda da bilgi vermek ve uygulama yaptırmaya çalışıyoruz. Türkiye'de daha çok sezeryan uygulanıyor. Kadınlar doğum ağrısı çekme konusunda endişe yaşıyorlar. Bu yöntemler ilaç kullanım ve doğuma müdahale oranlarımızı azaltabilir. Bu anlamda etkisi olabilir."