Buse ÖZEL- Boğaçhan ÖZER/ İSTANBUL, () MEMORIAL Şişli Hastanesi Gastroenteroloji-Hepatoloji Bölümü ve Türk Karaciğer Vakfı Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Çakaloğlu, dünyada yaklaşık 150 milyon insanın mücadele ettiği Hepatit C hastalığının tedavisinde önemli bir çığır açıldığına dikkat çekerek, virüsü yüzde 95 oranında yok eden ilaç tedavileri ile hastalığın vücuttan tamamen atılabildiğini söyledi.

Bu tedavi önümüzdeki 1-2 yıl içinde bütün Hepatit C hastalarının rutin tedavisi haline gelecek. Böylece dünya tıp tarihinde belki de ilk kez küresel sağlık sorunu olan bir kronik viral enfeksiyon, tedavi ile ortadan kaldırılabilecek. Prof. Dr. Çakaloğlu siroz ve karaciğer kanserinin en önemli nedenlerinden biri olan Hepatit B tedavisinde de yeni gelişmeleri anlattı.

 KARACİĞER SİROZU VE KARACİĞER KANSERİNİN YÜZDE 70'İNDEN HEPATİT SORUMLU

 28 Temmuz Dünya Hepatit Günü öncesinde açıklama yapan Prof. Dr. Çakaloğlu, en yaygın görülen hepatit virüslerinin Hepatit B ve Hepatit C olduğunu belirtti ve şunları söyledi:

 "Hepatit kelime anlamı olarak karaciğer iltihabı. Bizim üzerinde hassasiyetle durduğumuz nokta viral hepatitler. Virüs dediğimiz çok küçük mikroorganizmaların yaptığı hastalıklar. Onun dışında alkole bağlı, ilaçlara bağlı otoimmün dediğimiz, başka nedenlere bağlı birçok karaciğer iltihabı hepatit sebebi olabilir."

 Viral hepatitlerin A, B, C, D, E olarak isimlendirildiğini belirten Prof. Dr. Çakaloğlu, bunlardan B ve C Hepatitlerin kronik karaciğer enfeksiyonu yapabildiğini, karaciğer sirozu ve kanser yapabilen virüsler olduğunu söyledi ve sözlerine şöyle devam etti:

 " Dünyada 300 milyon Bepatit B virüsü ile tanışmış insan var. Türkiye'de ise bu sayı 3 milyon civarında. Hepatit C için ise dünyada yaklaşık 150 milyon kişi ve Türkiye'de de yaklaşık 600-700 bin kişi Hepatit C virüsü ile enfekte durumda. Bu durumun önemini şöyle açıklayabiliriz. Hepatit B ve Hepatit C bütün dünyada karaciğer kanseri ve sirozu hastalarının yüzde 70-80'inden sorumlu. Dolayısıyla karaciğer nakli yapılan hastaların da yüzde 70-80'inde bu virüs var. Türkiye'de de bu oranlar aynı şekilde."

 "HEPATİT C VİRÜSÜNÜ YOK EDEBİLİYORUZ"

 Prof. Dr. Çakaloğlu, dünyada Hepatit C virüsünün görülme sıklığı açısından daha ön planda olduğunu ancak ülkemizde Hepatit B'nin daha yaygın görüldüğünü söyledi. Son yıllarda Hepatit C için çok önemli bir ilacın tedavide kullanılmaya başladığını açıklayan Prof. Dr. Çakaloğlu sözlerine şöyle devam etti:

 Hepatit B açısından daha şanslıyız çünkü son derece etkili, koruyucu ve güvenli aşılar var. O nedenle eğer Türkiye'de 20 yıldır uygulandığı gibi yenidoğan bebekler, ilköğretim çağındaki gençler ve erişkin riskli grubundaki insanlar aşılanırsa bu enfeksiyonu zamanla çok azaltma imkanımız var. Ayrıca da mevcut Hepatit B hastaları için de etkili, zamanında tedavi başlanırsa siroz ve kanser gelişmesini önleyen ilaçlarımız söz konusu. Hepatit C için ise virüsün yapısından dolayı bir aşı geliştirilememiştir maalesef ama son 10 yılda baş döndürücü, inanılmaz, çığır açıcı tedaviler oldu Hepatit C için. Bugün sahip olduğumuz ilaçlar ile ağızdan alınan günde bir veya birkaç tablet ile ve 8-24 hafta süren tedavilerle hastalarımızın yüzde 95'ten fazlasını, neredeyse tamamını, küratif olarak tedavi edebiliyoruz. Yani Hepatit C virüsünü yok edebiliyoruz. Belki de tıp tarihinde ilk defa kronik hastalık yapan bir viral enfeksiyon tedavi ile eredike edilebilecek. Çalışmalarımızı bu doğrultuda yürütüyoruz."

(FOTOĞRAF)