HİTİTLER'in gölgesinde dua etmeleri nedeniyle 'kutsal' kabul edilen ve ilk kez Yozgat'ta keşfedilmesi nedeniyle de 'Crataegus Yosgatica' olarak adlandırılan Alıç, günümüzde de bir çok hastalığın tedavisinde kullanılıyor.
Endemik Bitkiler konusunda araştırmalar yapıp, makaleler yazan Hasan Torlak, 'Yozgat'ın Endemik Bitkileri' konusundaki araştırma yazısında, Hititlerin en sevdiği ağaçlardan birisinin de alıç olduğuna dikkat çekti. Torlak, "Hititler, tanrılarına bu ağacın dibinde yakarırlardı. İlk defa Yozgat'ta keşfedildiğinden, bu ilimizden adını alan Yozgat Alıç'ı 'Crataegus yosgatica' endemik bir bitkidir. Hititlerin kutsal ağacı alıç, Yozgat'tan aldığı güzellikle, Sivas-Ankara karayolundan gelip geçenleri selamlamaktadır" dedi.
Yozgat'ta dağlık ve ormanlık alanlarda kendiliğinden yetişen 'sarı' ve 'kırmızı' renkli Alıç'ın kalp ve damarın dostu olduğu da kaydedildi. Marmelat olarak da tüketilen Alıç'ın yapılan klinik ve deneysel çalışmalar sonucunda kalbi koruyucu ve kalp kasını güçlendirici etkilerinin olduğu, kalp damarlarında kan akımını oldukça güçlü bir şekilde artırma özelliğine sahip olduğu kaydedildi.
Yozgat Belediye Başkanı Kazım Arslan da, şehri çevreleyen dağlarda ve ormanlık alanlarda kendiliğinden yetişen Alıç'tan toplayıp, tükettiğini belirtti. Başkan Arslan, çocukluk ve gençlik yıllarında arkadaşları ile birlikte Alıç topladıkları günleri hatırladığını söyledi. Yozgat'ta aileler tarafından dalından toplanıp, tüketilen Alıç, marmelat olarak da tüketiliyor. Köylüler tarafından toplanan Alıç, bu günlerde pazarda kilosu 4 liradan satılırken, marmelat haline getirildikten sonra ise kilosu 15-20 lira arasında satılıyor.

FOTOĞRAFLI