ADANA, () - ADANA'daki Çukurova Üniversitesi Balcalı Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi'nde 63 yaşındaki Ali Yılmaz'ın çok sayıda tümör bulunan karaciğeri önce ikiye bölündü, daha sonra uygulanan teknikle hastanın yaşamını sağlamasına yetmeyecek kadar yetersiz olan karaciğeri, vücut içinde büyütülerek yaşama bağlandı.
Niğde'nin Ulukışla İlçesi'nde yaşayan Ali Yılmaz, bir yıl önce kalın bağırsak kanseri nedeniyle Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği'nde kapalı ameliyat oldu. Daha sonra kontrol için tekrar hastaneye gelen Yılmaz'ın tetkiklerinde karaciğerin de çok sayıda tümör olduğu saptandı. Hemen ameliyata alınan Yılmaz'a Doç. Dr. Tolga Akçam ve Yrd. Doç. Dr. Abdullah Ülkü tarafından bölgede ilk olarak uygulanan ve bir kaç aşamalı operasyonlar şeklinde geçen 'ALPSS' tekniği ile karaciğerin sol tarafı büyütülerek iki katına çıkarıldı, sağ taraf ise küçültüldü. Yapılan operasyonların ardından Ali Yılmaz normal yaşamına dönerek taburcu oldu.
Doç. Dr. Tolga Akçam, ameliyat sonrası karaciğerin sol tarafının çok küçük olduğu için hastaya yetmeyeceğini gördüklerini, bunun üzerine karaciğerin sağ tarafını besleyen iki ana damarın bir tanesini bağladıklarını, böylelikle sağ tarafın fonksiyonunu yarıya düşürdüklerini ve karaciğeri ortadan ikiye bölerek vücudun içinde ayrı ayrı bıraktıklarını söyledi. Yapılan işlemle birlikte karaciğerin sol tarafının yarısının 3 haftada iki katı boyutuna ulaştığını sözlerine ekleyen Akçam bu işlemin amacının ise karaciğerin sağ tarafının azalan fonksiyonun sol kısım tarafından tamamlamak için sol tarafın büyümesini sağlamak olduğunu son olarak ise esas tümör olan karaciğerin sap ve orta kısmını başarıyla çıkarttıklarını kaydetti.
Ali Yılmaz ise Balcalı'ya gelirken bağırsağında ki rahatsızlığın nüksettiğini düşündüğünü ancak yapılan tetkiklerde karaciğerindeki sorunun ortaya çıktığını, bu durumunda kendisi için kötü bir sürpriz olduğunu söyledi. Yapılan müdahalenin ardından şimdi kendisini çok iyi hissettiğini, doktorların karaciğerini kendi içinde büyüttüklerini söylediklerinde çok şaşırdığını ifade eden Yılmaz, sağlığına kavuşmasında emeği geçenlere teşekkür etti.

FOTOĞRAFLI