Hüseyin ÖZBALI / ANKARA, () - AFYONKARAHİSAR'ın Çay ilçesinde 2006 yılında henüz 15'inde olan 24 yaşındaki Yasemin Kor'a mantar zehirlenmesi sonucu fonksiyonlarını kaybeden Karaciğer, Hacettepe Hastanesi'nde bir kadavradan alınarak nakledildi. Sağlığına kavuşan Kor, 2011 yılında evlenip, hamile kaldı. Ancak tıp literatüründe karaciğer nakli yapılan kadınlarda hamile kalma olasılığı sıfıra yakın olduğu belirtilen Kor, dünyaya gelen 4 aylık bebeğine karaciğer naklini gerçekleştiren Prof. Dr. Osman Abbasoğlu'nun ismini verdi. Kor, "Beni sağlığıma kavuşturan ve hayata tutunduran doktorumu her an anmak için oğlumun ismini Osman koydum" dedi.

Çay ilçesinde 2006 yılında doğadan topladıkları mantarları yiyen Tekdemir ailesinin 6 ferdi, mantar zehirlemesi sonucunda hastanelik oldu. Ailenin 5 ferdi, mantar zehirlenmesi vakasını kısa sürede atlatıp sağlığına kavuşurken, o dönem 15 yaşında olan 24 yaşındaki Yasemin Kor ise hastane ortamında yapılan tüm tedavilere rağmen mantar zehirlemesi nedeniyle karaciğer fonksiyonlarını kaybetti. Doktorların karaciğer nakli ile tekrar sağlıklı bir hayata kavuşacağı belirtilen Kor'a sevindirici haber Hacettepe Hastanesi'nden geldi.

2006 yılında Hacettepe Hastanesi Genel Cerahi Bölümü'nde Prof. Dr. Osman Abbasoğlu ve ekibi tarafından bir kadavradan alınan karaciğer, Yasemin Kor'a nakledildi. Ancak tıp literatürüne göre Karaciğer nakli yapılan kadınlarda hamile kalma olasılığı sıfıra yakın olduğu belirtilen Kor, sağlıklı bir çocuğa sahip oldu. 2011 yılında evlenen Yasemin Kor, 4 aylık bebeğine karaciğer naklini gerçekleştiren Prof. Dr. Osman Abbasoğlunu'nun adını verdi. Kor, "Beni sağlığıma kavuşturan ve hayata tutunduran doktorumumu her an anmak için oğlumun ismini Osman koydum" dedi.

ERKEN DOĞUM YAPTIRILDI



Prof. Dr. Osman Abbasoğlu, "Yasemin hanım, Afyonkarahisar'ın Çay ilçesinde doğadan topladıkları mantarı tüketmeleri sonrasında karaciğer fonksiyonlarını kaybetmiş olarak hastanemize gelmişti. Kadavradan aldığımız karaciğerle Yasemin Kor hanıma karaciğer naklini gerçekleştirdik. Gerekli tedavilerden sonra sonra sağlıklı bir yaşama geçti" dedi. Abbasoğlu, Karaciğer nakli yapılan kadınların hamile kalmasının ender bir vaka olduğunu belirtirken, "Yasemin hanımın hamile kalması ve çocuk doğurması, nakil yapılan hastaların hamile olamaması düşüncesini ortadan kaldırmış durumda. Ancak hamileliğinin 7'nci ayında Yasemin hanımın nakledilen karaciğerin fonksiyonlarının artması sonucu anne ve bebek arasındaki bağımlılık sistemini etkilemesi durumu karşısında kendisine erken doğum yaptırmak zorunda kaldık. Doğum öncesi ve sonrası toplam 70 gün hastanemizde yatarak plazma değişimi dahil karaciğer yetmezliği ve karaciğer rejeksiyonu tedavisi gören hastamız, karaciğer işlevini tekrar yapar hale geldi. Yasemin hanım şimdi oldukça sağlıklı ve bebeğini kucağına almaya başladı" dedi.

Yapılan karaciğer nakli ile tekrar yaşama tutunduğunu ifade eden Yasemin Kor, "Karaciğer naklini gerçekleştiren Prof. Dr.Osman Abbasoğlu'na ve ekibine sonsuz teşekkür ediyorum. Sağlığıma tekrar kavuşmanın mutluluğunu yaşarken, Karaciğer nakli olan hastaların hamile kalma risklerinin çok az olduğunu buradaki konuşmalardan öğrendim. Hem sağlığıma kavuşmanın, hem de çocuk sahibi olmanın mutluluğunu yaşıyorum. Beni yaşama yeniden tutunduran değerli hocamın ismini her an anmak için 4 aylık oğlumun adını Osman koydum" dedi

Türkiyede 2013 yılı verilerine göre 20 bin 830 böbrek, 2 bin 47 Karaciğer, 235 Pankreas, 393 Kalp ve 39 Akciğer hastasının organ nakli için sıra beklediği öğrenildi. Organ bağışının ise istenilen düzeyde olmadığı belirtildi.

FOTOĞRAFLI