KİŞİ başına düşen ortalama gelirle Türkiye'nin en zengin ili olan Kocaeli'de Dünya Sağlık Örgütü ile birlikte gerçekleştirilen Kentsel ve Kırsal Epidemiyolojik Araştırma (PURE) çalışmasında, il genelinde obezite ile birlikte diyabetin de büyük bir artış gösterdiği ortaya çıktı. Tesbitlere göre 2009 yılında 35-70 yaş grubunda yüzde 51.8 olan obezite oranı, 2012'de yüzde 55'ye ulaştı. 
Çalışmayı Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Dünya Sağlık Örgütü'yle birlikte yaptı. İleriye Dönük Kentsel ve Kırsal Epidemiyolojik Araştırma (PURE) çalışmasında çarpıcı sonuçlara ulaşıldı. Araştırmaya göre Kocaeli'de 38-73 yaş aralığında her iki kişiden birinde Metabolik Sendrom olduğu ortaya çıktı. 2009 yılında tesbitlerde, 35-70 yaş grubunda yüzde 51,8 olan obezite oranı, 2012 yılında yüzde 55'e yükseldi. Metobolik Sendrom olarak tanımlanan bel kalınlığı, şekerde yükselme, kan yağlarında trigliseridin artması ve HDL kolesterolün düşmesi de Kocaeli'de 2009 değerlerine göre yüzde 4,7'lik bir artışla yüzde 49,6'ya yükseldi.
DİYABETTE DE ARTIŞ VAR 
Yapılan tesbitlere göre, Kocaeli'nde 35-70 yaş arası kişilerde diyabet görülme sıklığı 2009'da yüzde 11,8 iken 2012'de yüzde 17'ye yükseldi. Sağlıklı kalmak için doğru ve dengeli beslenmek gerektiğini belirten Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Osman Poyraz, "Kişinin sağlıklı olması kendine bağlı. Yeterli, dengeli beslenme ile sportif aktivite sağlıklı olmamızı sağlayacak. Hareketsiz yaşam ve kötü beslenme sağlığın en büyük düşmanı. Bunlara bireysel olarak dikkat edersek toplum sağlığında da olumlu gelişmeler yaşanacaktır" dedi. 
KADINLAR DİKKAT
Kocaeli'nde 38-73 yaş arası kadınlarda ise 88 santim olması gereken bel çevresi genişliği 96.3 santim, erkeklerde 102 santim olması gereken bel çevresi 99,8 santim olarak ölçüldü. Bu duruma göre kadınlar sağlıksız yaşam koşullarına erişmişken, erkekler de riske doğru adım adım ilerliyor.
METABOLİK SENDROM
Bilindiği gibi Metabolik Sendrom, kalp krizi geçirme ihtimalini arttıran bütün risk faktörlerini içeren bir hastalık grubu. Metabolik Sendrom başlığı altında toplanan bu hastalıkların en önemli olanı şişmanlık. Tıpta obezite olarak adlandırılan şişmanlık, önüne geçilmez ise kalp krizi başta olmak üzere ölümcül hastalıklara neden oluyor.​

FOTOĞRAFLI