SÜREKLİ ağlayan ve ayaklarını karnına çeken bebeklerde 'Kolik' rahatsızlığına dikkat edilmesi gerektiği belirtildi.
Acıbadem Kayseri Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Çağlar, 'Kolik' ile ilgili bilgi verirken önerilerde bulundu. Çağlar, kolik veya diğer adıyla 'İnfantil kolik'in sağlıklı bir bebekte günde 3 saat civarında, haftada en az 3 gün ve yaklaşık 3-6 hafta süren sebebi belli olmayan ve aileyi rahatsız edecek düzeydeki periyodik ağlamalar olduğunu söyledi. Dr. Murat Çağlar, şöyle dedi:
"Kolik bebek, özellikle akşam üzerine doğru huzursuzlaşıyor, akşamın ilk saatlerinde ise bu huzursuzluk yerini ağlamaya bırakıyor. Gece yarısına kadar devam eden bu sıkıntılı durum, bebeğin geç saatlerde uyumasıyla sona eriyor. Genellikle yüzde kızarma, ayaklarını karnına çekme ile birlikte çığlık atarcasına ağlama başlıyor ve aralıklı olarak gelip giden tarzda 2-3 saat kadar sürebiliyor. Gaz çıkartmakla ağrı hafifleyebiliyor. Kolik genellikle yaşamın ikinci üçüncü haftasında başlıyor, 6. haftada şiddetleniyor ve 3-4. ayda kendiliğinden kesiliyor. Koliğin nedeni kesin olarak bilinmemesine rağmen sindirim sistemi, psikososyal nedenler venörogelişimsel nedenler sebep olarak gösteriliyor.''
Gaz sancısının gerek anne sütü gerekse mama ile beslenen bebeklerde görüldüğünü bebeklerin emerken gaz yutmasının en önemli nedeni beslenmenin yanlış koşullarda sürdürülmesi olduğunu anlatan Dr. Çağlar, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bebek anne sütü alıyorsa meme başını tümüyle ağzına alması sağlanmalı ve bebeğin hızlı emmesi engellenmeli. Eğe,r bebek biberon ile besleniyorsa yine benzer şekilde emerken emzik ile ağzı arasında hava yutabileceği boşluk kalmamasına özen gösterilmeli. Bunun dışında makul aralıklarla bebek beslenmesine ara verilerek, dik olarak yüzü arkaya gelecek şekilde annenin göğsüne dayanarak tutulmalı, midede biriken havayı dışarı çıkartması sağlanmalı. Bu işlem beslenme sırasında makul aralıklarla tekrarlanmalıdır. Maalesef ki koliğin kesin bir tedavisi yok. Ağır koliği olanların ileride sindirim sistemi ve kişilik açısından sorunlar yaşadığını belirten çalışmalar bulunuyor. Huzursuzluk, uyku sorunları, hazımsızlık ve spastik kolon hastalığı yaygın olduğu görünüyor.  Kolik bebekleri rahatlatmak için, kKucağa alın, güven hissi verin, iletişim halinde olun .Ritmik olarak sallayınız. Bazı bebekler yukarı-aşağı sallayınca sakinleşiyor.  Karnına sıcak havlu ile masaj yapın. Arabayla kısa bir gezintiye çıkarabilirsiniz. Sıcak banyo, rezene, papatya, anason çayı içirebilirsiniz."

FOTOĞRAFLI