İZMİR, () - İZMİR'de, nedeni bilinmeyen doğumsal safra kanalları gelişim bozukluğu ve doğumsal karaciğer yetmezliği nedenleriyle Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Hastanesi'nde son bir yıl içinde karaciğer nakli yapılan 4 aylıkla 5 yaş arasındaki Defne Aygün, Memiş Arda Bahar, Abdil Akkaş ve Azerbaycanlı Agadayı Nuriyev başarılı geçen operasyonların ardından sağlıklarına kavuştu. Nakilleri gerçekleştiren ekibin başkanı Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Organ Nakil Merkezi Mesul Müdürü Prof. Dr. İbrahim Astarcıoğlu, organ nakilleri konusunda gelir dengesinin özel sektör lehine sürekli bozulduğunu, böyle gitmesi halinde kamu hastanelerinde nakillerin bir süre sonra iyice azalacağını vurgulayarak önlem alınmasını istedi.  
Sağ kalım oranı en riskli olan 10 kilogram altındaki küçüklerin operasyonunu, Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Organ Nakil Merkezi Mesul Müdürü Prof. Dr. İbrahim Astarcıoğlu önderliğindeki karaciğer nakli ekibi ve Anesteziyoloji, Gastroenteroloji, Çocuk Yoğun Bakım, Radyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları ekipleri gerçekleştirdi. Küçük bedenlerin yaşam mutluluğunu tüm ekip kutladı.
4 AYLIK DEFNE'YE BABADAN NAKİL
Hastalardan İzmir'de yaşayan Aygün ailesinin kızı Defne Aygün'e, henüz 4 ay 10 günlükken, 5 Ocak 2015 tarihinde doğumsal safra kanalları gelişim bozukluğu (konjenital biliyer atrezi) nedeniyle nakil yapıldı. Babasından alınan sol lob karaciğer, ameliyat sırasında iki kez küçültülerek nakledildi. Ameliyat sırasında 6 kilo olan Defne, şimdi 14 aylık ve ağırlığı 9 kilo 100 grama ulaştı.
Memiş Arda Bahar ise henüz 1 yaşındayken 18 Şubat 2015 tarihinde, nedeni bilinmeyen doğumsal karaciğer yetmezliği nedeniyle nakil oldu. Babasından alınan sol lob karaciğer, küçültülerek nakledildi. Ameliyata girerken 7.5 kilo olan Memiş Arda şu anda 18 aylık ve 10.5 kilogram ağırlığında.
AZERİ ÇOCUĞA CAN AŞISI BABAANNEDEN
Azerbaycan Bakü doğumlu olan Agadayı Nuriyev'e de 22 Aralık 2015 tarihinde 4 yaşındayken, nedeni bilinmeyen doğumsal karaciğer yetmezliği teşhisiyle nakil yapıldı. Nuriyev'e, babaannesinden alınan sol lob karaciğer grefti nakledildi.
Abdil Akkaş, ilaç toksisitesine bağlı gelişen akut karaciğer yetmezliği nedeniyle 9 Ocak 2016 tarihinde 3.5 yaşındayken aynı hastanede acil operasyona alındı. Hastaya annesinden alınan sol lob karaciğer nakledildi.
Dört çocuk, yakınlarından yapılan karaciğer nakli ile yaşama tutunurken, vericileri de sağlıklı bir şekilde hayatlarını sürdürüyor.
'10 KİLONUN ALTI ÇOK RİSKLİ'
Türkiye'de ilk canlı vericiden sağ karaciğer naklini Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi'nde 1999'da gerçekleştiren ve yıllardır bu alanda çalışmalarını sürdüren Organ Nakli Merkezi Mesul Müdürü Prof. Dr. İbrahim Astarcıoğlu, çocuk yaştaki organ nakilleri ile ilgili şu bilgileri verdi:
"Çocuklarda en sık doğuştan safra yolları gelişmemiş olan hastalara ön ameliyatlarla kilo kazandırıp, 10 kiloyu bulduktan sonra nakil olma şansı verilmek isteniyor. Kilo artırma şansı verilemeyenlere de 6 - 6.5 kilogram civarında nakil yapılıyor. Çocuk hastalar içerisinde 10 kilo barajı çok önemli. 10 kilogramın altında ciddi komplikasyon ve ölüm oranı artıyor. Çocuk cerrahlarının bu işe el atmaları lazım ya da erişkin grubun içerisinde çocuk cerrahlarının ve çocuk yoğun bakımcılarının birlikte olması lazım. Bugün ülkemizde yılda bin 200'ün üzerinde karaciğer nakli yapılıyor ve bunun yüzde 10'u çocuk nakilleri."
'DENGE KAMU HASTANELERİ ALEYHİNE BOZULUYOR'
Türkiye'nin bu konuda iyi durumda olduğunu, ancak kamu sektörü ve özel sektörde nakilleri gerçekleştirenler arasında gelir anlamında özel sektörde çalışanlar lehine ciddi bir dengesizlik olduğunu vurgulayan Prof. Dr. İbrahim Astarcıoğlu şöyle devam etti:
"Böyle giderse kamu hastanelerinde bir süre sonra nakiller iyice azalacak ve bu alandaki önemli bir eğitim kaynağı da yitirilmiş olacaktır. Üniversite hastanelerinin nakil merkezleri, özel merkezler ile rekabet edemez duruma geldi. Yılda 100'ün üzerine çıkmayı hedeflediğimiz karaciğer nakilleri son 4- 5 yıldır tüm kamu hastanelerinde ciddi oranda düştü. Dört yıldır, yılda yaklaşık 25 nakil yapabiliyoruz. Özetleyecek olursak; bugün yılda yapılan bin 200'ün üzerindeki nakilin yüzde 75'i canlı verici kaynaklı ve yüzde 60'a yakını özel nakil merkezlerinde yapılıyor. Yüzde 9'u yabancı hastalar. Yabancı hastalara canlı verici kaynaklı nakil yapılıyor, kadavra sisteminden organ verilmiyor. Onlara, kendi vericilerinden aldığımız karaciğerler takılıyor. Bir başka özellik de; şu anda tüm nakillerin yüzde 40'ına yakını İstanbul'da yapılıyor. Bu nakillerin de yüzde 95'i özel nakil merkezlerinde yapılıyor."

FOTOĞRAFLI