YOZGAT'ta daha çok ormanlık alanların eteklerinde yetişen C vitamini bakımından en zengin kuşburnunu toplayan aileler, pazarda kilosunu 4 liradan satarak geçimlerini sağlamaya çalışıyor.
Özelikle kış aylarının vazgeçilmez içecekleri arasında yer alan kuşburnu, Yozgat'ta ormanlık alanların eteklerinde kendiliğinden yetişiyor. Özellikle orman köylerinde yaşayanlar tarafından toplanıp, pazarda satılan vitamin ve minarel zengini kuşburnunun çaydan marmelata kadar birçok çeşidi yapılıyor.
Yozgat'ın Gülyayla Köyü'de oturan Doğan Şimşek, bıçak kadar keskin çengelli dikenleri bulunan kuşburnunu tek tek toplayıp, sattıklarını söyledi. Özellikle kış ayları için serilip güneşte kurutularak çay olarak kullanılan kuşburnunun taze haldeyken marmelatının yapıldığını, orman köylerinde yaşayan bir çok ailenin bununu toplayıp, pazarda satarak aile bütçesine ek gelir sağladığını anlattı.
FAYDALARI
Doğada kendiliğinden yetişen kuşburnunun her derde deva bir besin maddesi olduğuna dikkat çeken uzmanlar, faydalarını şöyle sıralıyor:
"Vücuda ve gözlere kuvvet verir. Kandaki insülin miktarını ayarlamaya yardımcı olduğundan şeker hastalarına çok iyi gelir. Kansere karşı koruyucudur. Kan dolaşımını hızlandırır ve kanı temizler. Romatizma şikayetlerini ve ağrılarını hafifletir. Bağırsakları yumuşatır, sindirimi kolaylaştırır, iyi bir idrar söktürücü olarak kabızlıkta faydalıdır. Basur rahatsızlığına yararlıdır. İshali keser. Vücuttaki atık maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasına yardımcı olur. Bağırsak kurtlarını düşürür, selülit oluşumunu engeller."

FOTOĞRAFLI