MANİSA Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Hafsa Sultan Hastanesi'nde, ağır Hemofili A hastası 43 yaşındaki Sedat Göktaş'a ana aort damarı ve aort kapak değişim ameliyatı yapıldı.
CBÜ Hafsa Sultan Hastanesi'nde, ağır Hemofili A hastası Sedat Göktaş'ın ana aort damarı ve aort kapak değişim ameliyatı yapıldı. Ameliyatla ilgili bilgi veren Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğetim Üyesi Prof. Dr. Ömer Tetik, "43 yaşında Marfan Sendromlu, ağır Hemofili A hastalığı olan Sedat Göktaş isimli hastayı, kalpten çıkan ana aort damarı balonlaşması ve aort kapak hastalığı tanısı ile kliniğimize operasyon amacıyla yatırdık. Hasta daha önce başka birkaç hastaneye başvurmuş fakat yüksek risk nedeni ile operasyonu yapılmamıştı. Marfan Sendromu seyrek görülmemekle birlikte ağır Hemofili A ile birlikteliği oldukça nadirdir. Hemofili A, kandaki faktör 8 eksikliği ve kanın pıhtılaşma mekanizması bozukluğu nedeni ile ciddi kanamalara yol açan bir hastalıktır. Literatüre baktığımızda Türkiye'de böyle bir vakaya rastlanılmadı ancak dünya literatüründe nadir vakaların yapıldığına rastladık. Bu hastalar multidisipliner yaklaşım ile ameliyat öncesi değerlendirme ve ön hazırlık yapılmasını gerektirir" dedi.
BİR İLKİ GERÇEKLEŞTİRDİK
Hematoloji Bölümü'nden Prof. Dr. İsmet Aydoğdu tarafından konsülte edilen hastanın faktör düzeyleri değerlendirilerek tedavi planı oluşturulduğunu kaydeden Prof. Dr. Ömer Tetik, Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniği'nde, Op. Dr. Funda Yıldırım ve Dr. Alper Özbakkaloğlu ile birlikte ameliyat ettiklerini belirtti. Kalpten çıkan ana aort damarı ve kapağın değiştirildiğini kaydeden Tetik, "Hastaya ameliyat öncesi, esnası ve sonrasında faktör aktivite seviyesi ölçümü yapılarak ve faktör 8 infüzyonu başlanarak kanaması kontrol altına alındı. Hastaya kan sulandırıcı ilaç kullanmasını gerektirmeyen biyolojik komposit kapak takıldı. Ameliyat sonrası yoğun bakım izleminde ise problemi olmadı. Hafsa Sultan Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Kliniği olarak Türkiye'de bir ilki gerçekleştirmekten çok mutluyuz" dedi.

FOTOĞRAF