Erol AKKIR/ ANTALYA, () - ANTALYA'da, mantar zehirlenmesi nedeniyle komaya giren 8 yaşındaki Muhammet Ali Gökçe, ablası 25 yaşındaki Seher Dırmık'tan nakledilen karaciğer dokusuyla yaşama tutundu.
Konya'nın Kulu İlçesi'nde oturan Gökçe ailesi, 19 Ekim'de kırdan topladıkları zehirli mantarı yedi. Zehirlenen aile üyeleri, Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne götürüldü. Emekli işçi 56 yaşındaki Aydın Gökçe, eşi 50 yaşındaki Mine Gökçe ve 8 yaşındaki Muhammet Ali Gökçe, burada tedaviye alındı. Aydın Gökçe ile eşi birkaç günde iyileşirken, karaciğeri iflas eden Muhammet Ali Gökçe, koma halinde getirildiği Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Organ Nakli Merkezi'nde tedaviye alındı. Acilen karaciğer nakline karar verilmesi üzerine abla Seher Dırmık verici oldu. Yaklaşık 6 saat süren operasyon sonunda abladan alınan karaciğerin bir bölümü, Muhammet Ali Gökçe'ye nakledildi.
'ŞUURU YERİNDE DEĞİLDİ'
Nakli gerçekleştiren Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Merkez Müdürü Doç. Dr. Ayhan Dinçkan, hasta getirildiğinde şuurunun yerinde olmadığını belirterek, “Bu tür zehirlenmelerde bir aşama var ki nakil de çare olmuyor. Nakil öncesinde şuur kaybı yaşandığı için hastamızın toparlanma süreci biraz uzadı. Hastamız 23 gün sonunda taburcu oluyor" diye konuştu.
'KÖY GÖÇÜREN MANTAR'
Anadolu'da 'köy göçüren mantar' adı verilen zehirli mantarın Türkiye'deki zehirlenmelerin yüzde 90'ını teşkil ettiğini söyleyen Doç. Dr. Ayhan Dinçkan, “Türkiye'de zehirlenmelerin yüzde 90'ı, yazbaşı ve sonbaharda ormanlık alanda toplanan yabani mantarlar nedeniyle gerçekleşiyor. Konya Meram Hastanesi'nde yatarak tedavi gören anne de Konya'daki hastanede 8 kişinin mantar zehirlenmesinden öldüğünü beyan etti. Bu da bize mantar tehlikesini gözler önüne seriyor" diye konuştu.
Anne Mine Gökçe ise oğlunun şu an sağlığına kavuştuğunu belirterek, "Daha önce birkaç kez mantar yemiştik. Artık mantarın adını duymak istemiyorum" dedi.

FOTOĞRAFLI