İbrahim EMUL/ OSMANİYE, () - OSMANİYE Halk Sağlığı Müdürü Dr. Alper Latif Boz, mantar zehirlenmelerinin özellikle yağışların arttığı ilkbahar ve sonbahar aylarında daha fazla yaşandığını belirterek, "Doğada kendiliğinden yetişen mantarların zehirli veya zehirsiz olduğunu bakarak anlamak mümkün değildir" dedi.
Türkiye'de mantar zehirlenmelerinin artması üzerine bir açıklama yapan Halk Sağlığı Müdürü Dr. Alper Latif Boz, mantar zehirlenmesinin ölümle sonuçlanabilecek ciddi bir zehirlenme olduğunu söyledi. Doğada kendiliğinden yetişen on binlerce mantar türü bulunduğunu kaydeden Dr. Boz, "Mantarların zehirli olup olmadıklarını şekline, rengine bakarak anlamak mümkün değildir. Sersemlik, uykuya meyil, bulantı, kusma, ateş, terleme, bulanık görme, yüz ve boyunda kızarıklık, ağızda metalik tat, karın ağrısı, ishal mantar zehirlenmesinin ilk gözlenen belirtileridir. Daha sonra karaciğer, böbrek ve diğer organların işlev bozuklukları, koma ve ölüm de görülebilmektedir. Mantar tüketiminden sonra bu belirtilerden bir ya da birkaçı görüldüyse en kısa sürede sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır" diye konuştu.
ZEHRİ YOK OLMAZ
Mantarın zehrinin hiçbir şekilde yok edilemeyeceğini vurgulayan Dr. Boz şöyle devam etti:
"Mantarın yoğurtla birlikte tüketilmesi, pişirilmesi, sirkeli ya da tuzlu suda bekletilmesi kaynatılması, taze, konserve ya da kurutulmuş olması zehrinin yok edilmesi için yeterli değildir. Mantar yenecekse mutlaka kültür mantarları tercih edilmeli ve bol su ile iyice yıkanarak pişirdikten sonra tüketilmelidir. Satın alacağınız mantarın ambalajlı olmasına ve etiketinde üretim yeri, üretim izni, üretim tarihi gibi bilgilerin yer almasına dikkat edilmelidir."

FOTOĞRAFLI