Mustafa ERCAN/MERSİN, () - MERSİN Üniversitesi Tıp Fakültesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde araştırma görevlisi asistan hekimler, ağır iş koşulları ile mesai ücretlerinin yetersizliğini gerekçe göstererek iş bırakma eylemi yaptı.
'Hastalar müşteri, asistanlar köle değildir', 'Asistan hekimiz köle değiliz', 'Halkın ve sağlıkçının sağlığı için görevdeyiz', 'Sadaka değil, emeğimizin karşılığını istiyoruz', 'ekmek parası değil, emek parası istiyoruz' dövizleri taşıyan yaklaşık 100 kişi, hastane girişinde yaptığı eylemde 'Artık yeter. Asistan hekim köle değildir. Emeğimizin karşılığını istiyoruz' pankartı açtı.
'Asistan hekimiz köle değiliz' sloganı atılan eylemde asistan hekimler adına konuşan Dr. Ali Cem Oktay, hastaneye başvuran her hastaya en iyi sağlık hizmeti vermeyi amaç edindiklerini belirterek şunları söyledi:
"Araştırma görevlisi doktorları olarak, bu görevi mesleğimize yakışır şartlar altında, emeğimizin karşılığını zamanında ve tam alarak, aklımızda sadece eğitimimiz ve hizmet vereceğimiz hastalar varken yapmak istiyoruz. Ancak uzun bir süredir bırakın iyi sağlık hizmeti vermeyi ruhsal ve bedensel sağlığımızı bozacak şartlar altında çalışmaktayız. Bu sorunları çözmek adına yaptığımız tüm yasal girişimler, sözlü ve yazılı istekler meslektaşımız olmalarına rağmen yönetim tarafından muhatap bulamamıştır. Bugün bizi bu noktaya getiren sebepleri halkımıza duyurmak, onlara daha iyi sağlık hizmeti verebilmek, hakkımızı aramak ve hakkımızı almadan geri adım atmamak üzere görevdeyiz."
'GELİR- GİDERDEN BİZİ SORUMLU TUTUYORLAR'
Son 3 aydır nöbet ve yoğun bakım fark ücretlerinin yatırılmadığına da dikkat çeken Oktay şöyle devam etti:
"Ayda yüzlerce saat fazla mesai yapıyor olmamıza rağmen, 2 aydır performans ücretlerinin yatırılmayıp ayda 2 bin, 2 bin 500 TL arası ücret ile geçimimizi sağlanmamız bekleniyor. Ödemelerin hastanenin borçları ve gelir azlığı yüzünden yapılmadığı söylenerek, gelir ve giderlerden sorumlu olarak bizler gösteriliyoruz. Tüm bunların üzerine zaten dayanılması güç olan üstümüzdeki iş yükünün arttırılmaya çalışılması, hekimlik dışı işlerin de araştırma görevlisi doktorların üzerine yıkılmaya çalışılması, 'Daha çok çalışın daha çok kazanalım' denilerek çalışma hukukuna uymayacak şekilde üzerimizde baskı kuruluyor. Bizlere daha çok çalışın, hastane daha çok kazansın mantığıyla yaklaşan tüm yöneticilerimize sesleniyoruz. Hasta müşteri, asistan hekim köle değildir. Bizim derdimizi hastalarımıza hak ettikleri zamanı vermek, aklımızda geçim derdi olmadan sadece hekimliğe odaklanmak ve eğitimimizi en iyi şekilde almaktan başka bir yoktur. Bu uğurda üzerimize gelecek olan tüm baskılara göğüs germeye kararlıyız. Biz hastalarımız için, sağlık için, hekimlik için buradayız. Taleplerimiz değerlendirilmedikçe görevden dönmeyeceğiz."
Eylem, Oktay'ın konuşmasının ardından olaysız son buldu.

FOTOĞRAFLI