ESKİŞEHİR, () - ESKİŞEHİR Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Görenek, sessiz kalp çarpıntılarının felce neden olduğunu söyledi.
ESOGÜ Rektörlüğü'nden yapılan açıklamada, Avrupa Kardiyoloji Derneği Kongre Bilim Kurulu Üyesi de olan Prof. Dr. Bülent Görenek'in Avusturya'nın Başkenti Viyana'da gerçekleşen Avrupa Kalp Ritmi Birliği Kongresi'ne katıldığı ve bir bildiri sunduğu belirtildi. Prof. Dr. Görenek bildirisinde, kalp çırpıntılarının beyne pıhtı atma riskinin yüksek olduğunu belirterek şu ifadelere yer verdi:
"Atriyum fibrilasyonu olarak bilinen kalbin kulakçılarından kaynaklanan kalp çarpıntısı, kalpte pıhtı gelişimine neden olarak beyni etkileyip felce neden olabilmektedir. Çoğu zaman hastalar bu çarpıntıları hissedebilmektedir. Ancak bazen hastalar çarpıntının farkına varmayabilir. Bu şekilde sinsi seyreden durumlar çok tehlikelidir. Çünkü kişi önceden bir rahatsızlık hissetmediği için pıhtı gelişimini önlemek amacıyla önlem alınamamaktadır."
Prof. Dr. Bülent Görenek, şikayete neden olmayan ve EKG'de tespit edilemeyen sessiz çarpıntıların kalp pili olan hastalarda tespit edilebildiğini belirterek şöyle devam etti: 
"Ayrıca Holter denilen cihazlarla ya da vücuda yerleştirilen çok ufak algılayıcılarla da sessiz kalp çarpıntılarının yakalanması mümkündür. Çarpıntı yakalandıktan sonra pıhtıya bağlı inme riski yüksek olan hastalara pıhtı önleyici ilaçlar vererek felç oluşma riskini azaltabilmekteyiz. İnme riski olan hastalarda sessiz de olsa atriyum fibrilasyonunun tespit edilmesi halinde istenmeyen sonuçları önlemeye yönelik ilaçlar ve başka tedavi yöntemleri ile yüz güldürücü sonuçlar alınabilmektedir."
FOTOĞRAFLI