İlker AKTAŞ/SAMSUN,() - SAMSUN'da yaşayan ve doğuştan güvercin göğsü hastası olan 17 yaşındaki Burhan Çayönü'nün göğsü ameliyatla normale döndürüldü. Ameliyatı gerçekleştiren Prof.Dr. Ahmet Başoğlu, "Güvercin göğsü yaklaşık 1000 doğumda bir görülmektedir. Bu bozukluklar erkeklerde kadınlardan daha sık görülür. Hastaların yüzde 86'sında doğum sırasında veya doğumdan birkaç hafta sonra teşhis edilebilir" dedi.
Doğuştan şekil bozukluğu olan Burhan Çayönü'nün göğsü, özel bir hastanede yapılan operasyonla normal haline getirildi. Doğuştan 'atipik güvercin göğsü hastası' olan genç, nefes almada güçlük, göğüste şekil bozukluğu, çabuk yorulma ve nefes nefese kalma gibi şikayetlerle hastaneye başvurdu. Burada Gögüs Cerrahisi Uzmanı Prof.Dr.Ahmet Başoğlu'na muaeyene olan Burhan Çayönü, başarılı geçen ameliyat sonrasında ayağa kalkarak taburcu oldu. Prof. Dr. Ahmet Başoğlu, "Doğuştan göğüs duvarı şekil bozuklukları toplumda sık karşılaşılan bir durumdur. Güvercin göğsü yaklaşık 1000 doğumda bir görülür. Bu bozukluklar erkeklerde kadınlardan daha sık görülür. Hastaların yüzde 86'sında doğum sırasında veya doğumdan birkaç hafta sonra teşhis edilebilir. Ancak klinikte karşılaşılan hastaların pek çoğunda ergenlik döneminde hasta ve aile tarafından fark edildiği görülmektedir" diye konuştu.
Hastaların teşhis edildikten sonra takip ve tedavi süreçlerinin önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Başoğlu, "Uzman hekimler tarafından takip yönlendirme ve tedavilerinin yapılması gerekmektedir. Hastalıkların tedavisinde geçmişte göğüs duvarını oluşturan kemik ve kıkırdak yapının açık cerrahi yöntemle çıkarılması yaygın olarak uygulanmaktaydı. Günümüzde deneyimli ellerde kapalı yöntemle gerçekleştirilen ameliyatlar minimal cerrahi travma ile ve kısa yatış süreleri ile güvenli bir şekilde gerçekleştiriliyor" diye konuştu.
Doğuştan göğüs şekil bozukluğu olan Burhan Çayönü nefes almada güçlük çekme, nefes nefese kalma ve çabuk yorulma şikayetleri olduğunu dile getirdi. Hastalığının sosyal yaşantısını da olumsuz etkilediğini söyleyen Çayönü, "Sağlığıma kavuştuğum için çok mutluyum. Zor ama başarılı bir ameliyat geçirdim ve iki günde taburcu oldum. Başta Prof. Dr. Ahmet Başoğlu olmak üzere tüm hastane çalışanlarına teşekkür ederim" dedi.

FOTOĞRAFLI