Mustafa TURAPOĞLU/TOKAT, () - KAFKAS Üniversitesi Veteriner Fakültesi Parazitoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Zati Vatansever, basın da yer alan 'keneyi kendisi çıkarttı öldü' sözlerinin doğru olmadığını söyleyerek, "Yani keneyi kimin çıkarttığı önemli değil. Keneyi ne kadar erken çıkarttığınız önemli. En basiti sabit bir kuvvetle yavaş yavaş çekerek keneyi çıkartın" dedi.
Artova Toplum Sağlığı Merkezi tarafından ilçeye bağlı Çelikli köyünde, ölümlere neden olan ve keneden bulaşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı ile ilgili eğitim verildi. Düzenlenen eğitime, Tokat Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Kontrol Şube Müdürlüğü ekipleri ile Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Parazitoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Zati Vatansever katıldı. Kene konusunda bilgi verilen köylülere broşür dağıtıldı.
Eğitim sonrası, köyün merasına çıkarak kene araştırması yapan Prof. Dr. Zati Vatansever, Tokat ve çevresinde tarlaya çıkan herkesin kene ile karşı karşıya geldiğini belirterek, şunları söyledi:
"Şu anda bizim yapmamız gereken kene ile birlikte yaşamayı öğrenmek. Sabahları tarlaya giderken gerekli koruyucu önlemleri almak, en basiti paçaların çorabın içine sokulması. Akşamları da eve gelindiğinde mutlaka soyunup kene muayenesinin yapılması gerekiyor. Bunları yaparsak bu hastalığı görünmez hale getiririz. Keneyi de görür görmez çıkartmalıyız. Yani herhangi bir uzman gidip kenenin çıkartmasına gerek yok. Bunu çok basit olarak kendiniz yapabilirsiniz. Dağıtılan kene kartları var, eldivenler var, isterseniz bir gazete parçasıyla olabilir, bir yaprak olabilir. Tutup keneyi sabit bir kuvvetle çıkartabilirsiniz. Bundan sonraki süreç kendinizi takibe bakıyor. Kendinizi takip ederek işte, ateş, baş ağrısı, mide bulantısı gibi belirtiler olunca doktora gidip hikayenizi anlatmak."

MT(EA/ESM) (FOTOĞRAFLI)