'MERS İLE İLGİLİ SADECE BİR VAKA ÜLKEMİZDE POZİTİF GELMİŞTİR'
Mers konusunda da Diyanet İşleri Başkanlığı ile Sağlık Bakanlığı'nın koordineli çalıştığını vurgulayan Gümüş, "Mers ilk kez 2012 yılında Sudi Arabistan'da görülmüştür. Mers bir akciğer enfeksiyonudur. Burada da suçlananlar develer ve yarasalardır. Kaynak olarak değerlendiriliyor. Bütün hastalıklarda biz bilim kurullarımızla çalışılıyoruz. Mers konusunda Diyanet İşleri Başkanlığımızla birlikte çalışıyoruz. Hacca ve Umre'ye giden bütün vatandaşlar bilgilendiriliyor. Her hacı adayımızı bağlı bulunduğu aile hekimi takip ediyor" diye konuştu.
Mers'in deve sütü ile bulaştığı iddialarını değerlendirmesi istenen Gümüş, "Sağlık Bakanlığı'na deve sütü ile ilgili herhangi bir sıkıntı gelmedi" dedi.
Türkiye'de Mers hastalığı nedeniyle bir kişinin hayatını kaybettiğini hatırlatan Gümüş, "2012 yılından bu yana Sağlık Bakanlığı olarak 1010 numune aldık. Bunların 932'si negatif gelmiştir. Sadece bir vakamız ülkemizde pozitif gelmiştir. O da Hatay'da vefat eden Sudi Arabistan'da çalışan bir işçimizdir" dedi.
'SARI TOZ, TEBEŞİR TOZUNA BENZER BİR MADDE'
Sarı tozla ilgili de açıklama yapan Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş, "Dün gece itibari ile bu materyaller içerisinde herhangi bir kimyasal toksin de saptamadık. Sonuç olarak hem biyolojik anlamda hem kimyasal anlamda herhangi bir toksine rastlanmamıştır. En son İstanbul'da gözetim altında tutulan 25 kişi vardı. Bunları da taburcu ettik" diye konuştu.
Macaristan Büyükelçiliği'nde toza maruz kalan 6 kişinin bugün taburcu edilebileceğini belirten Gümüş, "Bugün itibari Macaristan Büyükelçiliği'nde bu toza maruz kalan 6 kişi, şu anda gözetim altındalar. Bugün onlar da muhtemelen taburcu edilir. Bu tozla ilgili şu ana kadar herhangi bir biyolojik ve kimyasal madde yok" dedi.
Sarı toza ilişkin yapılan araştırma sonuçlarına göre, tozun tebeşir tozuna benzer bir madde olduğunu belirten Gümüş, "Yapılan çalışmalarda tebeşir tozu olduğu bize rapor edilmiştir. Tebeşir tozuna benzer bir maddedir. Herhangi bir risk yoktur" dedi.
'20 BİNE YAKIN SAĞLIK PERSONELİ ATAMASI YAPILACAK'
Sağlık alanındaki düzenlemelere ilişkin de bilgi veren Gümüş, "Yeni düzenlemelerle uzman ebelik ve hemşirelik getirilecek çalışmalar devam ediyor. 2015 yılı için 20 bine yakın sağlık personeli ataması yapılacak. Ağırlıklı olarak Yüksek okul mezunları olacak" dedi.