ANKARA, () - ANADOLU Üniversitesi ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı arasında 9 Ekim 2015 tarihinde İşyerlerinde İşveren veya İşveren Vekili Tarafından Yürütülecek İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Eğitim, Sınav ve Belgelendirme işbirliği protokolü imzalandı. Anadolu Üniversitesi ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı işbirliğinde hazırlanan sertifika programına katılarak başarılı olan işveren veya işveren vekilleri, 10'dan az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini kendileri yürütebilecek.
Sınav sonuçları ayrıca Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na bildirilecek. İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Hizmetlerini üstlenmek isteyen ve sınavı kazanan işveren veya işveren vekilleri İSG-KÂTİP sistemine internet üzerinden elektronik olarak kendi kayıtlarını yapmaları halinde iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini yürütebilecekler. Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, "Az tehlikeli işyerleri için uygulama tarihi ertelenmeli" diyerek şunları söyledi:
"AZ TEHLİKELİ İŞYERLERİ İÇİN UYGULAMA TARİHİ ERTELENSİN"
"Tüm İşyerlerinin, özellikle az tehlikeli sınıfta yer alan ve 10'dan az çalışanı bulunan eczanelerimiz, 6 bin 331 sayılı kanunun yayımından sonra 12 Temmuz 2013 tarihinde kabul edilen 6 bin 495 sayılı kanunun 56'ncı maddesi ile yürürlük tarihi 1 Temmuz 2016 olarak belirlenen uygulama ertelenmez ise, 1 Temmuz'dan itibaren ciddi sıkıntılar yaşanacaktır. Sınava girerek almaya hak kazandığımız sertifikalarımız sisteme işlenmediği için mağduriyet yaşamaktayız. Aldığımız duyumlara göre sınav sonuç belgelerinin sisteme girilmesinin 3 ay süreceği söylenmektedir. Sınav için emek veren, çalışan ve bu sınavda başarılı olmuş meslektaşlarımız belgeler girilmediği için kendi işyerlerinin 'İş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini' yürütemeyecek duruma düşürülmektedir. Eczane eczacılarının sendikası TEİS olarak İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü tarafından sorunumuza çare bulunmasını istiyoruz. Eczanelerimiz, az tehlikeli işyeri sınıfından sayılmakta olup, sınava girerek başarılı olup sertifika almaya hak kazanmış meslektaşlarımızın sertifikaları sisteme işlenmediği için 1 Temmuz tarihinin acilen ileri bir tarihe ötelenmesi gerekmektedir. Eczanelerimizi ve küçük esnafı sıkıntıya sokacak, külfet getiren bu uygulamanın tekrar değerlendirilerek devlet katkısı sağlanması için tedbirlerin alınması sağlanarak makul bir süreye ertelenmesi gerekmektedir."

FOTOĞRAFLI