Mutlu YUCA- Taner BAYAR/ BOLU, () - BOLU İzzet Baysal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Üroloji Uzmanı Dr. Hasan Sözer, soğuk havaların artmasıyla birlikte prostat şikayetlerinin arttığına dikkat çekerek, "Soğuk havalar prostat hastalığını tetikliyor. Prostat rahatsızlığı bulunanlar kış aylarında belden aşağısını sıcak tutmaları gerekiyor" dedi.
Dr. Sözer, prostatın yaşlanma ile büyüyerek kanalı daraltmaya ve idrarın akışını engellemeye başladığını belirtti. Dr. Sözer, "Uykuyu bölen, acilen tuvalete gitme isteği veren, idrarı ıkınarak yaptıran, hatta idrar yapamamaya bile neden olan bu hastalık, erkeklerin yaşam kalitelerini ciddi anlamda düşürür. Tüm prostat hastalıkları için en önemli korunma yöntemi olan erken teşhis için düzenli olarak prostat kontrolleri yaptırılması gerekiyor. Bunun yanı sıra daha az kırmızı et ve yağ tüketimi, daha fazla sebze ve meyve ağırlıklı beslenme büyük önem taşıyor. Öte yandan prostat büyümesi olanların da uzun süreli iki saati geçen hareketsiz oturmalardan kaçınması gerekiyor. İdrar zorluğu yaşayanların ise sıcak uygulama yapmalarında fayda var. Sıcak banyo, göbek altına ya da sıcak su torbası üzerine oturmak fayda sağlar" diye konuştu.
Kış aylarının gelmesiyle birlikte üroloji polikliniklerinde prostat hastalarının sayılarında artış olduğunu söyleyen Dr. Sözer, "Soğuk havalar prostat hastalığını tetikliyor. Prostat rahatsızlığı bulunanlar kış aylarında belden aşağısını sıcak tutmaları gerekiyor. Gazlı ve mayalı içecekler, turşu, acılı ve ekşili yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Bunlar prostat şikayetlerini arttırabilir" dedi.

FOTOĞRAFLI