ANTALYA'da özel bir hastanenin kardiyoloji bölümünde görevli Dr. İsmail Ateş hastalıklarla ilgili farkındalığın artmasında sosyal medyanın çok etkili olduğunu belirtti. Dr. Ateş, ünlü birinin hastalanması halinde herkesin check up yaptırma telaşına düştüğünü ve böylelikle hastalıkların erken aşamada daha basit tedavi ve tedbirlerle kontrol altına alındığını söyledi.
Dr. İsmail Ateş, yaz aylarında özellikle hipertansiyon ve kalp yetmezliği hastalarının çok dikkatli olması gerektiğini belirtti. "Bunun nedeni bu hastaların bir kısmı vücuttan tuz ve su attırıcı ilaçlar, tansiyon düşürücü ilaçlar kullanıyor" diyen Dr. Ateş, şöyle devam etti:
"Yazın zaten hava sıcaklığı ile birlikte ciddi terlemeler sıvı kayıpları, sıcaklığa bağlı damalarda genişleme olacağından tansiyon ilaçlarının yeniden düzenlenmesi, sıvı takiplerinin düzenli yapılması, idrar söktürücü ilaçların düzgün ve dikkatli kullanılması önemlidir."
Hipertansiyon ve kalp yetmezliği hastalarının yaz sıcaklarında güneşin dik olduğu saatlerde acil değilse sokakta gezmemeleri gerektiğini aktaran Dr. Ateş, "Pamuklu, ince ve açık renkli elbiseler tercih edilmeli. Aşırı yağlı ve kızartmalardan uzak durulmalı, sebze ve meyve ağırlıklı beslenilmeli. Kalp yetmezliği ve tansiyon hastaları için yeterli sıvı da çok önemli. Mideyi ve kalbi çok yormayacak türde Akdeniz türü beslenme tercih edilmeli ki içinde salatanın ve sebzenin bol olduğu bir beslenmedir bu" diye konuştu.
FARKINDALIK ARTINCA VAKA SAYISI DA ARTTI
Hastalıklarla ilgili farkındalığın artmasında sosyal medya ve bilgilendirmenin çok etkili olduğunu kaydeden Dr. Ateş, şunları söyledi:
"Artık insanlar haberlere çok kolay ulaşıyor. Hele hele ünlü kişilerden birine bir şey olduğu zaman herkes bir check up yaptırma telaşına düşüyor. Günümüzde sağlıklı yaşam konusunda, hastalanmadan önce tedbir alma konusunda farkındalık arttı. Farkındalık artınca tabii ki yapılan tetkikler sonucunda genç vaka sayısı da artmış oluyor."
HASTALARI NEREDEYSE KAYBETME AŞAMASINDA GÖRÜYORDUK
Önceleri hastaları neredeyse kaybetme aşamasında gördüklerini sözlerine ekleyen Dr. Ateş, toplumda farkındalık artınca artık hastaları çok daha erken aşamalarda daha basit tedbirlerle sağlıklarına kavuşturduklarını belirtti. Dr. Ateş, ortalama yaşam süresinin tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de arttığını kaydederken, “Bunun nedeni hastalıkları erken fark etmek ve uygun tedavi" dedi.

FOTOĞRAFLI