TÜM Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, yaygınlaştırılmasını istedikleri 'klinik eczacılık' sayesinde bilinçsiz ilaç tüketiminin azalacağını söyledi.
İlaç endüstrisindeki hızlı gelişmeye paralel olarak geleneksel eczacılık kavramının yerini 'klinik eczacılık' uygulamalarına bırakmaya başladığını belirten Nurten Saydan, klinik eczacılığın, eczacının tüm eczacılık bilgilerini hasta yararına kullanması anlamına gelen bir halk sağlığı bilimi olduğunu hatırlattı. Saydan, "Günümüzde klinik eczacılık hizmetleri sadece hastanelerde değil, eczanelerde ve eczacıların görev yaptıkları diğer alanlarda da verilmektedir. Klinik eczacılığın uygulandığı hastanelerde hastaya sunulacak her ilacın hazırlanmasından hastaya verilmesine kadar her aşamada eczacı görev almaktadır. İlaçlar hastalara eczacı denetiminde ve gözetiminde sunulur" dedi.
Sağlık Bakanlığı'nın hastanelerde klinik eczacılık servisleri açarak, uzman eczacı istihdam etmesi halinde hastanelerde sıkça görülen yanlış ilaç kullanımının söz konusu olmayacağını belirten Nurten Saydan, "Teşhise göre en uygun ilacın belirlenmesinde eczacı, hekimle diyalog içinde çalışarak tedavinin en kısa sürede en ucuza yapılmasını sağlayabilir. Hastanelerde klinik eczacıların bulunması, hastaların tedavi maliyetini düşürecektir. İlacı en iyi biz eczacılar biliriz. Bu yüzden Avrupa'da her hastanede bulunan, hekimlere ilaç konusunda yardımcı olan klinik eczacılık üniteleri ülkemizdeki her hastanede kurulması en büyük isteğimizdir" dedi.