Adem YAZICI/ANKARA, () - TÜM Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, Bakanlar Kurulu kararına göre Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borcu olan vatandaşların hastanelerde muayene olabildiğini, ancak yazılan reçetelerdeki ilaçlarını eczanelerden ücretli olarak alabileceklerini hatırlattı. Saydan, bu durumun kendilerinden kaynaklı olmadığını belirterek, "Muayene olabilirsiniz, ama yazılan reçeteler SGK tarafından ödenmemektedir. Bu durumun sorumlusu eczacılar değildir. Yetkililerin tedaviyi eksik bırakan bu yanlışı bir an önce düzeltmeleri gerektiğini kamuoyunun bilgisine sunuyoruz" dedi.
Kamuoyunda prim borcu olanların muayene olmalarını sağladığı bilinen son Bakanlar Kurulu kararı ile genel sağlık sigortalısı olup, sağlık hizmeti alamayan kişiler ile bunların bakmakla yükümlü olduğu kişiler, Sağlık Bakanlığı'na bağlı kuruluşlarda 31 Aralık 2015 tarihine kadar ücret ödemeden ayakta ve yatarak sağlık hizmeti alabileceği hatırlatıldı. Bu uygulamaya Vakıf üniversite sağlık tesisleri ile özel sağlık tesislerinin dahil olmadığı belirtildi. Nurten Saydan yaptığı açıklamada, "Söz konusu Bakanlar Kurulu Kararına göre GSS prim borcu olan vatandaşlar hastanelerde muayene olabilecek, ancak yazılan reçetelerdeki ilaçlarını eczanelerden ücretli olarak alabileceklerdir. Muayene olabilirsiniz, ama yazılan reçeteler SGK tarafından ödenmemektedir" dedi. Saydan açıklamasına şöyle devam etti:
"Ayaktan tedavi nedeni ile yazılan reçeteler ve serbest eczanelerden karşılanan ilaçlar uygulama kapsamı dışındadır. Yapılan düzenleme ile hastaların muayene olmasına ve reçete yazılmasına engel konulmamış olup, bu tür ilaçlar ve reçeteler eczanelerimizden ücretli olarak karşılanacaktır. Eczanelerimize gelen vatandaşlarımız, kamuoyunda oluşan algı nedeni ile reçetelerini de ücretsiz alacakları yanılgısına düşmektedirler. Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan duyuru gayet net ve açıktır."
Yapılan yasal düzenleme ile kamuoyunda prim borçlularının ilaçlarını da alınabileceği şeklinde yanlış anlaşılan bu durumu vatandaşlarla paylaşmak istediklerini belirten Saydan, "Çünkü eczanelerimize gelen vatandaşlarımızın beklentilerini karşılayamamak bizleri rahatsız etmektedir. Vatandaşın SGK üzerinden muayene olup ilaçlarını kendi ceplerinden karşılamak zorunda olduklarını izah etme yükü de biz eczacılara bırakılmış durumundadır. Bu durumun sorumlusu eczacılar değildir. Yetkililerin tedaviyi eksik bırakan bu yanlışı bir an önce düzeltmeleri gerektiğini kamuoyunun bilgisine sunuyoruz" dedi.
Duyuruda; "Ayaktan tedavi nedeniyle yazılan reçeteler ve serbest eczanelerden karşılanan ilaçlar, yasal değişiklik getirmesi nedeniyle uygulama kapsamı dışında olup, bunun dışındaki tüm sağlık hizmetleri bu kapsamda yer almaktadır" denilmektedir. SGK tarafından reçete yazılmasına engel konulmadığı için ,vatandaşlarımız aile hekimlikleri, devlet hastaneleri, devlet üniversitelerine ait sağlık tesisleri gibi yerlerde muayene olup reçete yazdırdıklarında reçete bedelleri ödenmeyeceği için eczanelerimizden ilaçlarını SGK üzerinden alamayacaklardır.
Tedavi; muayene ve ilaç temini ile bir bütündür. Yapılan yasal düzenleme ile hastalara “muayene ol ama ilacına karışmam” demek kabul edilebilir bir yaklaşım değildir. GSS prim borcu olan vatandaşlarımız hastalandıklarında muayene olabilirler ama yazılan reçeteler eczanelerimizden maalesef ücretli olarak verilebilmektedir. Bu durum bizlerden kaynaklanmamaktadır. Muayene olabilirsiniz ama yazılan reçeteler SGK tarafından ödenmemektedir" açıklamasına yer verildi.

FOTOĞRAFLI