Türkiye, 24. Dönem Parlamentosu’nu belirlemek üzere bugün sandık başına gidiyor. Seçmenler, bugün sandık başına gittiğinde ilklerle karşılaşacak. Seçimlerde, ilk defa kullanılacak şeffaf sandıkların yanı sıra oy verme kabinleri de yenilendi. Seçmen bu refa, önceki seçimlerden farklı olarak mühür yerine kaşe kullanılacak.

Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun’da Nisan 2010’da yapılan değişiklikler çerçevesinde yarınki seçimlerde pek çok ilk yaşanacak. Sandığa gidecek olan yaklaşık 50 milyon seçmen ilk kez bu seçimlerde tahta sandık yerine, eni 40, boyu 55, yüksekliği 50 cm olan, ısıya ve kırılmaya dayanıklı şeffaf sert plastikten sandıklara oy atacak. YSK, kanun hükmü gereğinde yaptırdığı yaklaşık 200 bin şeffaf sandık için yaklaşık 20 milyon TL ödedi. Yani her bir şeffaf sandığın maliyeti 100 TL civarında oldu.

EVET KAŞESİ KULLANILACAK

Geçersiz oy tartışmalarına yol açan “evet” mührü yerine “evet” kaşesi kullanılacak. Kaşenin içinde mürekkep olacak ve bastırıldığında “evet” yazısı pusulaya çıkacak. YSK, bu amaçla 400 bin kaşe alımı yapmıştı. Daha önce evet yazının bulunduğu mühür mürekkepli süngere bastırılıyor ve seçmen oy pusulasındaki tercihini yapıyordu. Bu sırada mürekkebin fazlalığı pusuladaki başka alanları da boyayabiliyordu. Hemen hemen her seçimde itiraz ve tartışma konusu olan bu durumun, yeni kaşelerin kullanılmasıyla engellenmesi hedefleniyor. YSK yetkilileri, kaşenin yanı sıra yedek olarak mühür de gönderildiğini belirttiler.

OY KABİNLERİ KULLANILACAK

Seçimde kullanılan oy kabinleri de değişti. Geçmiş seçimlerde mukavva kutular dahi kabin olarak kullanılırken, bugünkü seçimlerde eni 120, boyu 120, yüksekliği 180 santimetre, portatif, hafif metal profil üzerinde, bir tarafı açılıp kapanabilir ve içini göstermeyen koyu renk dayanıklı sentetik kumaşla kaplı, kolay taşınabilir ve katlanabilir kabinler kullanılacak. YSK 360 bin oy kabini için 64 milyon 350 bin TL harcadı.

PUSULA RENKLİ

Bu seçimlerde siyah-beyaz pusula da tarihe karışacak. İlk defa oy pusulalarında parti amblemleri, partilerin tüzüklerindeki belirttiği renklerde basıldı. Böylece seçmenler çok renkli bir oy pusulasına mühür basacaklar. Her ildeki oy pusulasının boyu bağımsız aday sayısına göre belirlenecek. Oy zarflarının da boyu büyüdü. Seçimde eni 15 cm, boyu 21 santimetrelik zarflar kullanılacak. Oy pusulaları yine sarı zarfın içine konulacak. Zarfın ebadı ise 15x21 olacak. Zarfın üzerinde YSK’nın logosu olacak. Oy kullandıktan sonra parmak boyama işlemi yapılmayacak.

KİMLİK NO KABUSU BİTTİ

Seçmenler, üzerinde TC kimlik numarası bulunmayan belgeyle de oy kullanabilecek. TC kimlik numarası olmayan bir kimlikle oy kullanılabilmesi için, seçmen bilgi kağıdını ve kimlik numarasını ispata elverişli, resmi bir kimliğin gösterilmesi yeterli olacak.

OY KABİNİNDE CEP TELEFONU YASAK

YSK (Yüksek Seçim Kurulu), AK Parti’nin bazı yerlerde meçhul şahısların seçmenlere, kullandıkları oyu cep telefonu ile çekerek kendilerine göstermeleri için baskı yaptığı iddialarıyla yaptığı başvuru üzerine oy kabinine cep telefonu, fotoğraf ve görüntü çeken her türlü cihaz ve haberleşme aracı ile girişin yasak olduğunu duyurdu. Başvuruda kanuna ve YSK’nın genelgelerine göre seçmenin cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme saglayıcı cihazlarla kapalı oy verme yerine girmesinin yasaklandığı hatırlatılarak YSK’dan buna aykırı davranışlara para cezası (200 TL) verileceğinin hatırlatılması talep edildi.

YSK da bu başvuru üzerine aldığı kararda, “Seçmenin; cep telefonu, fotograf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleş me saglayıcı cihazlarla kapalı oy verme yerine girmesinin yasak olduğu ve cezasının bulundugu, bu tür cihazlar varsa oy verme işlemi bittikten sonra iade edilmek üzere bırakılması gerektiğine” ilişkin genelge hükmünü hatırlattı. Kararda, bu yasağa aykırı davranılması halinde sandık kurulu başkanının işlem yapacağı duyuruldu. Karar kurumun internet sitesi yoluyla kamuoyuna duyuruldu.