Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yeni kabinesinde ilk göze çarpan, AK Parti'de "yeniler" ve "ağabeyler" olarak anılan iki grubun da temsilcilerinin yer alması.

Davutoğlu, "ağabeyler" grubunun en önde gelen ismi, parti kurucularından Bülent Arınç'ı yeniden Başbakan Yardımcısı olarak belirledi. 
Ancak aynı kabinede, "yeni isimler" arasında yer alan Yalçın Akdoğan'ın da yer alması dikkat çekti. 
Bülent Arınç'ın Cumhurbaşkanlığı seçim sürecindeki AK Parti'deki yeni isimlere hitaben yaptığı "yeni yetmeler" çıkışına, isim vermeden yanıt veren kişi de Yalçın Akdoğan olmuştu.

EKONOMİ YÖNETİMİ AYNEN

Davutoğlu'nun kabinesinde dikkat çeken bir başka unsur ise, bir önceki Başbakan Erdoğan'ın ekonomi bakanlarına hiç dokunmaması oldu. 
Ali Babacan, "Başbakan Yardımcısı" sıfatını koruyarak, yine ekonomi yönetiminin başında yer alan isim oldu. 
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi de yerlerini korudular .

GÜMRÜK BAKANI YAZICI GİTTİ

Kabine dışı kalan isimler arasında, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eski avukatlarından, AK Parti'nin kurucuları arasında yer alan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'nın yer alması dikkat çekti. 
Yazıcı, Erdoğan hükümetleri döneminde yüksek sesle dile getirilen paralelle mücadele konusunda sessiz kalmakla eleştiriliyordu.

ÇÖZÜM SÜRECİNİN KOORDİNATÖRÜ GİTTİ

Davutoğlu kabinesindeki en dikkat çekici değişiklik ise, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'ın kabine dışı kalması oldu. 
Atalay, Erdoğan hükümetlerinin en önemli öncelikleri arasında yer alan, Başbakan Davutoğlu'nun da AK Parti Genel Başkanlığı'na geçiş sürecinde hep "öncelik" olarak saydığı çözüm sürecinin koordinatörlüğünü yürütüyordu. 
Şimdi bu görevin Erdoğan'ın Başbakanlık dönemindeki en yakın çalışma arkadaşlarından, Başbakan Yardımcısı göreviyle Davutoğlu kabinesine giren Yalçın Akdoğan tarafından yürütülmesi bekleniyor. Akdoğan ,çözüm sürecinin fikri mimarlarından olarak anılıyor. 
Çözüm süreciyle yakından ilgili bir başka isim daha yeni kabineye girdi.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş da Başbakan Yardımcılığı görevine getirildi. 
Kurtulmuş, daha önce AK Parti Genel Başkan Yardımcısı iken, Başbakanlık'ta Beşir Atalay başkanlığındaki çözüm süreci koordinasyon toplantılarına vekil ya da bürokrat sıfatı taşımamasına rağmen dışardan katılan tek isimdi.

YİNE KABİNEDE DIŞARDAN BAKAN SAYISI İKİ OLDU

Numan Kurtulmuş'un Başbakan Yardımcısı görevine getirilmesi ile birlikte, yeni hükümette "dışardan bakan" sayısı iki oldu. 
İçişleri Bakanı Efkan Ala gibi Kurtulmuş da milletvekili değil.
Kurtulmuş, TBMM'nin ilk genel kurul toplantısında kürsüde milletvekili yemini ederek, dokunulmazlık dahil, tüm vekil haklarına da sahip olacak.