Diyarbakır 6'ıncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davaya sanık Ahmet Türk katılmazken, avukatı Fethi Gümüş hazır bulundu.

İddia makamı hazırladığı mütalaasında, sanık Türk'ün 2006 ile 2009 yılında yaptığı 2 ayrı konuşmasında 'Terör örgütü propagandası yapmak' suçundan 10 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldığı hatırlattı.

Mütalaada sanık Türk'ün dosya kapsamında terör örgütü propagandası yaptığına dair kesin delil elde edilmediğinden dolayı 2 ayrı dosyadan beraatını istendi.

Türk'ün kapatılan DTP'nin Genel Başkanı ve Mardin Milletvekili olduğu 2008 yılında Diyarbakır'daki Nevruz konuşmasına dikkat çekilen mütalaada, "Bugün İmralı'da sayın Öcalan çok açık mesajlar geliyor ve diyor ki bu kan artık dursun, bu ülkenin barışa ihtiyacı var. CPT raporunda oradaki koşulların yaşanmayacak olmasına rağmen barış diyor. Barış için kardeşlik için oranın şartları düzelsin, bu bir insanı taleptir. Bu barışın kapısını aralayacak ilk adımı olarak değerlendirilmeli" dediği kaydedildi.
Mütalaada, Türk'ün Ekim 2008'de Diyarbakır ve Mardin'de yaptığı konuşmalar ile 2009 Diyarbakır Nevruz kutlaması ile 2009 Batman'daki konuşmalarında Öcalan'a özgür bırakılmasını istediğine yer verdi.
Ahmet Türk'ün, PKK terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ı Kürt halk önderi olarak bahsettiğinin vurgulandığı mütalaada, sanığın örgüt elebaşını sürekli gündemde tutarak, tabanda benimsenmesi için çabaladığı kaydedildi. Sanığın konuşmalarında terör örgütü propagandası yaptığı gerekçesiyle, 5'er kez 5 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılması istendi.

İddia makamı, Türk'ün ayrıca 'Örgüt üyesi olmak' suçundan 10 yıla kadar olmak üzere toplam 45 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılmasını talep etti. Mütalaada, sanığın TBMM üyeliği ile seçme ve seçilme hakkından yoksun bırakılması istendi.
Mardin Bağımsız Milletvekili Ahmet Türk'ün avukatı Fethi Gümüş, savcının, müvekkilinin 2 ayrı konuşmasından dolayı istediği beraata kararına katıldığını, ceza talebine katılmadıklarını ve son savunmalarını yapmaları için ek süre istedi. Duruşma ertelendi.