CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, yılbaşı kutlaması için gazetecilerle bir araya geldiği Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nde gündemdeki konuları değerlendirdi.

MGK bildirisini “Hükümetin başarısızlığını teyit eden bir açıklama” diyerek sert dille eleştiren Kılıçdaroğlu iki dilli yaşam, Cumhurbaşkanının Diyarbakır gezisi gibi konularla ilgili soruları yanıtladı.

Yılbaşını Soma’da maden işçileriyle geçireceğini açıklayan Kılıçdaroğlu’nun gündeminde Fenerbahçe’nin durumu da vardı. Başbakan Erdoğan gibi Fenerbahçeli olan Kılıçdaroğlu Başbakan Erdoğan ile maç izlemeye, “Koşullar olursa beraber maç da izleriz” diyerek yeşil ışık yaktı.

YILBAŞINA MADEN İŞÇİLERİYLE GİRECEK

Yılbaşı öncesi gazetecilerle resepsiyonda buluşan Kılıçdaroğlu yaptığı çok kısa bir konuşmanın ardından salona geçerek tek tek gazetecilerle selamlaştı. Eline rakı kadehi alan ancak sorulardan tek bir yudum almaya fırsatı bulamayan Kılıçdaroğlu ilk olarak yılbaşını nerede geçireceğini açıkladı. Kılıçdaroğlu şunları söyledi:

“Yılbaşında Soma’ya gidiyorum. Orada işçilerle birlikte olacağız. Aslında Karadon’a gitmek istedik. Ancak bizim gideceğimizi AKP’liler öğrenmiş, oraya bakanları gönderiyorlar. Bunu için biz de Soma’ya gideceğiz. Yılbaşı kutlamak için değil, işçilerle birlikte olmak için gidiyoruz. Öğrendiğimize göre 30-35 gün içerisinde kayıp iki işçiye ulaşılacak.”

GÜL’ÜN DİYARBAKIR GEZİSİ

Türkiye’nin gündemi Cumhurbaşkanı Gül’ün Diyarbakır’a yapacağı geziye çevrildi. Kılıçdaroğlu’na bu gezi ve verilecek mesajların önemi konusunda ne düşündüğü de soruldu.  “Cumhurbaşkanının Diyarbakır’ı ziyaret etmesi önemli. Birlik hoşgörü, mesajı verecektir. Mesaja farklı bir anlam yüklememek gerek” diyen Kılıçdaroğlu, “Partiler üstü bir yaklaşım ihtiyacı mı var?” sorusu üzerine de şunları söyledi:

“O ihtiyacı sayın Cumhurbaşkanın duyması lazım. Böyle bir partiler üstü liderlerin bir araya toplanıp, görüş alışverişinde bulunmaları, ihtiyacını sayın Cumhurbaşkanı duymalı. Liderler zirvesi olursa gideriz. Böyle bir önyargım yok, Sayın Cumhurbaşkanına karşı. Ama böyle bir ihtiyaç var mı yok mu bilemem. Sonuçta devletin tüm bilgilerinin ulaştığı makam Sayın Cumhurbaşkanı. O değerlendirir karar verir biz de o karara uyarız.”

MGK BİLDİRİSİNE SERT YORUM

Kılıçdaroğlu’na resepsiyondan çok kısa bir süre önce açıklanan MGK bildirisi de soruldu. Kılıçdaroğlu sert konuştu:

“Bu hükümetin başarısızlığını teyit eden bir açıklamadır. Başbakan’ın askerlerle yaptığı uzun toplantıda aldığı bilgilerden sonra bu kadar sert bir açıklama yapıldığını düşünüyorum. Türkiye’yi bu noktaya AK Parti getirmiştir. MGK bildirisi kendiliğinden ortaya çıkmadı. Başıbozuk yanlış politikaların Türkiye’yi getirdiği sonuçtur bu.”

Kılıçdaroğlu “Sizce vatandaş ‘iki dili’ nerede konuşabilir?” sorusuna ise “Yurttaş istediği yerde kullanır, alış veriş yaparken gezerken kendi arasında sohbet ederken yani olağan yaşamın olduğu yerde kullanabilir.” yanıtı verdi CHP lideri peki okullarda  kullanabilir mi sorusuna ise “MGK olmaz diyor” dedi.

BAŞBAKAN NE ZAMAN ÇARK ETTİ

“Başbakan askerlerle toplantı yaptı, oradan aldığı bilgilerden sonra böyle bir sonuç çıktı” diyen Kılıçdaroğlu’na “Ondan sonra mı çark etti” sorusu geldi. Bunun üzerine Kılıçdaroğlu, “Ben öyle düşünüyorum” karşılığını verdi.

HER SÖZÜN SANTİMİNE KADAR HESABI YAPILDI

Vaatlerine ilişkin kaynakların sorulması üzerine de Kılıçdaroğlu, “ÖTV’yi açıkladım, aile sigortasını da yakında açıklayacağım. Söylediğim her sözün santimine kadar hesabı yapılmıştır. Ben eski Maliyeciyim, paranız varsa sözünüz önemlidir” diye konuştu.

Yeni yolsuzluk dosyaları var mı sorunu da Kılıçdaroğlu, “Yolsuzluk konusunda AKP çok verimli bir parti. Ancak çok sık bunu yansıtmak doğru değil. Yoksa yolsuzluk sıradanlaşır, bu da çok tehlikeli bir şey” dedi.

ERDOĞAN’LA MAÇ İZLEMEYE YEŞİL IŞIK

Tribün anarşisi konusunun açılması üzerine Kılıçdaroğlu, “Yasa geliyor, o tribünlerdeki taşkınlıkların önlenmesine yönelik olarak, bu işler yasayla değil aslında, bu işler kültür işleri. Toplumun kültürü çatışma üzerine kurulmadığı sürece, takımını desteklesin, sporun toplumu kaynaştıran bir organizasyon olduğun kabul edersek, yasa olmaksızın bütün bu sorunları aşabiliriz” karşılığını verdi. Kılıçdaroğlu’nun Fenerbahçeli olduğunu belirtmesi üzerine, “Başbakan ile ortak noktada buluştunuz, Fenerbahçeyi hiç konuştunuz mu?” sorusuna Kılıçdaroğlu, “Başbakan Fenerbahçeliyse mutluluk duyduk. Koşullar olursa beraber maç da izleriz” dedi.

Kılıçdaroğlu, “Herkes bir gün Fenerbahçeli mi olacak?” sorusuna “Herkesin Fenerbahçeli olmasını istemem. Değişik takımlar olsun, değişik güçler olsun, rekabet olsun, herkes fenerli olursa maç olmaz” diye karşılık verdi. “Fenerbahçeli olmam da Lefter’in etkisi oldu” diyen Kılıçdaroğlu, Fenerbahçenin daha yukarlarda olmasını istediğini, ancak Anadolu takımlarının başarısından büyük memnuniyet duyduğunu söyledi.