Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Cumartesi anneleri ile yaptığı 2 saatlik görüşmenin ayrıntıları belli olmaya başladı.
AK Parti hükümeti döneminde kaybolduğu ileri sürülen Tolga Baykal Ceyhan'ın annesi Kadriye Baykal, Başbakan Erdoğan'ın kendilerinden özür dilediğini belirterek şöyle konuştu:
"Ben oğlumu anlatırken çok duygulandıklarını gördüm. Başbakan hepimizden özür diledi. 'Bu devletin ayıbıdır bunu kabul ediyorum' dedi"
Kayıp yakınlarıyla Başbakan Erdoğan'ın görüşmesine katılan AK Partili Güldal Akşit'in de ağladığı ortaya çıktı.
Geçtiğimiz hafta Başbakan Erdoğan tarafından Dolmabahçe'de kabul edilen kayıp yakınları 307. kez Galatasaray Meydanı'nda toplanarak eylem yaptı. Her Cumartesi eylem yaptıkları için kendilerine 'Cumartesi Anneleri' denilen eylemciler bir süre oturma eylemi yaparak kaybolan yakınlarının resimlerini ellerinde taşıdı.
Grup adına basın açıklaması yapan kayıp yakını Serpil Taşkaya, "Geçtiğimiz hafta Başbakan ile yaptığımız görüşmede gözaltında kaybedilen yakınlarımızın akıbetini ve bu konuda sorumluluğu bulunan kurum, kuruluş ve kişileri araştırmak üzere tüm gözaltında kayıp ve siyasi cinayetler için adalet sağlanıncaya kadar çalışmasına devam edecek Meclis bünyesinde bir araştırma komisyonu kurulmasını istedik. Bizim istediğimiz özel bir yasa ile devlet sırrı zaman aşımı hak düşürücü süre gibi hiçbir yasal engelle sınırlanmayacak bağımsız bir komisyon kurulması ve komisyonun çalışmalarının ayrımsız tüm gözaltında kaybedilenleri ve siyasi cinayetleri kapsamasını istedik." diye konuştu.
O GÖRÜŞME BİR MİLATTIR
Başbakan ile yaptığı görüşmeyi anlatan Tolga Baykal Ceyhan'ın annesi Kadriye Baykal, görüşmenin kendileri için milat olduğunu söyledi. Görüşme sırasında Başbakan'ın faili meçhul ve kayıplar için kendilerinden özür dilediğini söyleyen Baykal, "Ben oğlumu anlatırken çok duygulandıklarını gördüm. Başbakan hepimizden özür diledi. 'Bu devletin ayıbıdır bunu kabul ediyorum' dedi.
GÜLDAL AKŞİT'İ AĞLATTILAR
Tolga'nın kendi döneminde kayıp olduğu için bunu kendi ayıbı olarak kabul ettiğini ve bütün kayıpların bulunması için çabasının olacağını anlattı. Güldal Akşit'in ağladığını gördüm inşallah samimidirler." diye konuştu. Başbakan'ın kendileri ile görüşmesini önemli bir aşama olarak gördüğünü ifade eden Baykal, "Şu ana kadar bütün devletin birimleri tarafından bütün siyasetçiler tarafından bu olgu inkar edilmişti. Ülkede ilk defa bir Başbakan çıkıyor bunun varlığından söz ediyor bu büyük bir aşamadır bu ülkemiz açısından hepimizin bunu görmesi ve kabul etmesi lazım. Onlarca binlerce insanlar kaybedildi. Aileler evlatlarını bekliyor, ben oğlumu bekliyorum. Türkiye artık bu ayıbı yaşamamalı." ifadelerini kullandı.
Başbakan ŞAŞIRMIŞTI
Başbakan Erdoğan görüşme sırasında kendi döneminde kayıp olmadığını söylemiş ancak Kadriye Baykal oğlunun 2004'te kaybolduğunu anlatınca Başbakan'ın şaşırdığı gündeme gelmişti.
internethaber