AK Parti ve BDP'li yöneticilerin TBMM Başkanı Cemil Çiçek başkanlığındaki görüşmesi sona erdi. AK Parti Grup Başkanvekilleri Nurettin Canikli görüşmenin "olumlu" geçtiğini söylerken, BDP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş da yeniden biraraya gelerek konuyu görüşeceklerini ve gelişmelerle ilgili en kısa sürede açıklama yapacaklarını söyledi.

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, AK Parti Grup Başkanvekilleri Nurettin Canikli ve Ahmet Aydın ile Genel Başkan Yardımcısı Haluk İpek; BDP Grup Başkanı Selahattin Demirtaş, Grup Başkanvekilleri Pervin Buldan ve Hasip Kaplan ile Siirt Milletvekili Gülten Kışanak'ın katıldığı görüşme, 1 saat 15 dakika sürdü.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, görüşmenin bir bölümüne katıldı. Çiçek'in ayrılmasından sonra iki parti heyeti arasındaki görüşmeler devam etti.

CANİKLİ: GÖRÜŞME OLUMLU GEÇTİ

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, BDP Grup Başkanı Selahattin Demirtaş ve partinin diğer yetkilileri ile yapılan görüşmenin olumlu geçtiğini söyledi.

Canikli, görüşmenin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, ''Biz kanaatlerimizi, düşüncelerimizi onlara aktardık, onlar da bize aktardı. Şimdi herkes karşı tarafın düşüncelerini, kanaatlerini değerlendirecek'' dedi.

Muhtemelen yarın tekrar bir araya geleceklerini söyleyen Canikli, görüşmenin nasıl geçtiğinin sorulması üzerine, ''Olumlu geçti'' dedi.

Nurettin Canikli, kendi aralarında çalışacaklarını ifade ederek, ''Orada konuşmalarımızı yaptık, notlarımızı aldık'' dedi.

''CHP de olduğu gibi ortak bir metin ortaya çıkabilir mi?'' sorusuna Canikli, ''Yöntemin nasıl olacağı henüz belli değil, öyle de olabilir farklı da olabilir, herhangi bir belirleme yok'' yanıtını verdi.

Canikli, ''Yine Cemil Bey'in başkanlığında mı bir araya gelirsiniz?'' sorusunu ise ''Yine aynı yöntemle devam ederiz ancak henüz saati belli değil'' diye yanıtladı.

AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın da görüşmenin olumlu geçtiğini belirterek, görüşmenin içeriği ile ilgili pek bir şey söyleyemeyeceğini kaydetti.

DEMİRTAŞ: YENİDEN BİR ARAYA GELMEYİ ARZU EDİYORUZ

BDP Grup Başkanı Selahattin Demirtaş, BDP'li milletvekillerinin andiçmemesi konusunda AK Parti heyetiyle yapılan görüşmedeki önerilerin karşılıklı olarak değerlendirileceğini belirterek, bugün ya da yarın yeniden bir araya gelmeyi arzu ettiklerini söyledi.

Görüşmenin ardından gazetecilere açıklamada bulunan Demirtaş, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in çağrısı üzerine, AK Parti heyetiyle bir araya geldiklerini söyledi. Demirtaş, niyetlerin ve çözüm önerilerinin anlaşılması için sorunları yüz yüze konuşmanın önemli olduğunu vurguladı.

AK Parti heyetiyle görüşlerini paylaştıklarını, onların bu görüşleri değerlendireceklerini anlatan Demirtaş, bugün ya da yarın yeniden bir araya gelmeyi arzu ettiklerini söyledi. AK Parti heyetinin de önerileri olduğunu, kendilerinin de bu önerileri değerlendireceklerini ifade eden Demirtaş, şunları söyledi:

''Bir dahaki bir araya gelişimizde belki bu konuyla ilgili AK Parti Grubu ile birlikte ne yapabiliriz, bu ortaya çıkacak. Eğer bu gerçekleşmez ise birlikte bir sonuç elde edemezsek bile sonuçta BDP Grubu, bu konudaki kendi tartışmasını sürdürecek, karar neyse onu değerlendirip verecek.

Türkiye'nin en büyük sorunları bile diyalogla, konuşarak, birbirini anlamaya çalışarak çözülebilir. Bu krizler de umut ediyorum ki; birbirini daha iyi anlayarak çözüm aşamasına gelir. Biz sorunu hiçbir zaman yemin krizi olarak tanımlamadık. Türkiye'de demokratik siyasetin önünde engeller var. Bu engellerle ilgili birlikte ne yapabiliriz, bunun tartışması içindeydik. Sonuç elde edersek, demokratik siyasete hep birlikte güç vermiş oluruz.''

Gazetecilerin sorularını yanıtlamayan Demirtaş, ''Bu akşam veya yarın detaylı açıklama yapılır'' dedi.