Manisa milletvekili olmasına rağmen sürpriz bir kararla Bursa'dan aday gösterilen Bülent Arınç, listedeki değişiklikleri, CHP'nin Ergenekon sanığı adaylarını, AK Parti'nin alacağı oy oranını, Başkanlık sistemini NTV Canlı yayında Ercan Gürses'e anlattı:

BAŞBAKAN BENİ İKNA ETTİ'

"Çok kısa söyleyeyim, siyasi hayatımın büyük bölümü Manisa’da geçti. Uzunca süredir farklı yerlerden aday olacağımız yazıldı çizildi. Ben hepsine güldüm geçtim. ABD’ye gittim. Orada Başbakan aradı, 'Böyle düşünüyoruz' dediler, şaşırdım. Dönünce görüşelim dedim. Dönünce 2 saat konuştuk, Bursa dışı konuları da görüştük, Başbakan bakanlarla konuştuğunu önemli istişareler yaptığını söyledi. Bursa’nın olumlu olacağını söyledi ve bir sonraki görüşmemizde Başbakan beni ikna etti. Bursa’dan adaylığım bu şekilde gerçekleşti.

Bütün iller, ilçeler ve beldeleri gezmiş bir insanım. Bursa ile maddi ve manevi bağım var. Bursa doğumluyum. Bursa’nın bütün referandum gezilerine katıldım. Annem orada vefat etti. Kızımı oraya gelin verdim, damadım Bursalı.

Listeler açıklanınca farklı yerlerden aday gösterilen ve mevcut arkadaşlarımızın bir kısmının aday olmadığını gördük. Dinamik bir partiyiz.

Bursa’da il başkanlığı vekillik yapan arkadaşları tanıyorum. Hepsi değerli arkadaşlardır. Bursa’dan olumlu tepkiler aldım.

'BAŞKA İLLERDEN DE ÇAĞRILDIM'


Başka illerde aday gösterileceğim iddialarına gülüp geçiyor derken böyle bir şeyin olacağını düşünmüyordum. Urfa’dan Van’dan pek çok yerden imzalar geldi. Benim oralardan aday olmam için.

'ÖNCELİKLE PARTİ'


Ben Manisa’yı baba memleketi gördüm, avukatlık yaptım ve ekmek yedim. Manisa’da siyasi hayatımı bitireceğimi düşündüm ama Başbakan beni ikna etti. Buradan AK Parti’nin büyüklüğünü görün. Ben Meclis Başkanlığı'ndan alındığımda, 'Bana bir görev verin gerekirse Genel Merkez'in santrallerine de bakarım' dedim. Başbakan yardımcısı oldum ardından. Benim verilen her görevi yapacağım, öncelikle partiyi düşündüğümü herkes bilir. Ben verilen her görevi yerine getirim.

'DEĞİŞİM FAYDALI OLACAK'


Listelerdeki değişimlere bakarsak bunların olumlu olacağını düşünüyorum. AK Parti'ye en az yüzde 10'luk bir artı sağlayacaktır. İnancım bu yönde.

TUTUKLU ADAYLAR


Bir takım davaların sanıklarının adaylıklarının, onların temsil ettikleri davadan oy almak için yapıldığını biliyorum.

Bağımsız adaylığın önünde bir sorun yok. Sanıklar bağımsız aday olabilir ve olanlar da vardır. Bu haysiyetli bir iştir. Benim arkamda kitle varsa milletvekili yapar beni derler, bu mantıklıdır.

Bu kişilerin parti listesinden aday gösterilmesi partinin zafiyetidir.

Tahliye işi ise, BDP içinde polise tokat atma terbiyesizliğini gösaterme önceden de içerden milletvekili seçilmişti. Milletvekili seçilen birisi tutuklama şartları düştü düşünülüp tahliye edilecektir.

'YÜZDE 47'Yİ MUHAFAZA ETMEK BAŞARI'


AK Parti Allah’ın izni ve millet taktiri ile 3. dönemde de iktidar olacak. Ancak alacağımız oy Anayasa'yı değiştirmemize yetecek midir, yetmeyecek midir, milletimizin merak ettiği budur. İki durum da milletin taktiri.

Önceki seçimde aldığımız yüzde 47’yi muhafaza etmek bile başarıdır. Bu oranı geçersek başarı katmerlenmiş olur. Aynı oranı yakalarsak başarıyı devam ettirmiş oluruz.

Diğer partiler bu aday listesi ile, iki partinin de istediğini alacağını düşünmüyorum. AK Parti'nin vizyonu ve heyecanı bu partilerde yok.

'TOPLUMDA OY KARŞILIĞI OLMALI'

CHP'deki değişimi CHP’liler değerlendirsin. Listedeki değişiklikleri Berhan Şimşek, Canın Arıtman eleştiriyorsa bu CHP’ye bir şey kaybettirmez. Bu kişilerin tabanda karşılığı yok. Bu kişilerin eleştirisi Sayın Kılıçdaroğlu’na oy kaybettirmez rahat olsun.

Kişilikleri üzerine bir şey demiyorum. Siyaset insanla ilişkisidir, birileri ile tokalaşmamış, cenazeye gitmemişseniz, kahvehanede konuşmamışsanız sizin siyasetçi olarak fazla oy potansiyeliniz yoktur. Lider getirir ama giderken kimse üzülmez.

CHP’deki değişimi önemli buluyorum. Ancak bazı kişileri sadece merkez sağdan da aday var gibi göstermek yanlıştır. Bizim 25-35 yaş aday sayısı, kadın aday sayısını görüyorsunuz. Eskiden bakan ya da bazı kurumlara başkanlık yapmış insanları aday göstermek size oy kazandırmaz. Toplumda oy karşılığı olmayan kişiler listeye alınırsa sorun olur.

BAŞKANLIK SİSTEMİ

Başkanlık sistemi konuşulacak, tartışılacak şeyler. Bir sistemi değiştirmeyi konuşuyoruz, rejim değişikliğini değil. Benim kanaatim ve diğerlerinin kanaati farklı olabilir. Başkanlık, yarı başkanlık tartışılmasın bunlar çok yanlış olur. Tartışılıp nedenleri ortaya koymalıyız.

Anayasa değişikliği için bir altyapı gerekmelidir. Başkanlık sistemi çok rabet görürse bunların için de değişiklik yapılmalı. Bunları seçimden sonra konuşmalıyız."