Kılıçdaroğlu, 2B arazilerinin büyükşehir belediyesi veya belediye sınırları içinde başka bir konutu olmayan hak sahiplerine ve esnafın kullandığı işyerleri için emlak vergisi değeri, diğer yerler için de rayiç bedel üzerinden satılacağını duyurdu.

Orman Köylülerine ise 2B arazilerinin bedelsiz bir şekilde devredileceğini ifade eden Kılıçaroğlu, devlet tarafından vatandaşa satılmış ama daha sonra 2B arazisi olduğu anlaşıldığı için tapuları iptal edilmiş vatandaşlara yerlerinin bedelsiz bir şekilde devredileceğini aktardı. Veraset yoluyla geçen 2B içindeki yerlerin ise emlak vergisinin yarı fiyatına vatandaşa satılacağını açıklayan Kılıçdaroğlu, üzerinde tarım yapılmayan 2B arazilerinin ise yeniden ormanlaştırılacağını dile getirdi.

Sultanbeyli Semazen Düğün Salonu'nda düzenlenen basın toplantısına CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun yanı sıra, CHP Grup Başkanvekili Akif Hamza Çebi ve çok sayıda partili katıldı. Toplantıda konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, '2B Barış Projesi' olarak adlandırdıkları projeyi açıkladı. Türkiye'de nerede hangi sorun varsa CHP'nin çözeceğini belirten Kemal Kılıçdaroğlu, 2B'nin de milyonlarca vatandaşın ortak sorunu olduğunu aktardı. 2B arazilerinin orman niteliğini kaybetmiş yerleşim yerleri olduğunu dile getiren Kılıçdaroğlu, mülkiyeti tartışmalı bu arazilerin sadece konut değil, tarım arazilerini de içerdiğini söyledi. Kılıçdaroğlu, 2B arazilerinde 7 milyon orman köylüsünün de yaşadığını belirtti.


2B sorununun yaklaşık 30 yıldır devam ettiğini ve AK Parti iktidarında da çözülmediğini söyleyen Kılıçdaroğlu, projeyle devlet ve yurttaşı, orman köylüsünü barıştıracaklarını ve bunun için projeye '2B Barış Projesi' adı verdiklerini ifade etti. Kılıçdaroğlu satıştan elde edilen gelirin yüzde 40'nın orman alanlarının ıslahı, yüzde 30'unun orman köylülerinin kalkınması ve Türkiye'de hayvancılığın ve yeni kurulacak Hayvancılık ve ve Et Ürünleri Kurumu'nun desteklenmesi, yüzde 30'luk kısmının da devlet üniversitelerinin desteklenmesi ve geliştirilmesi için kullanılacağını dile getirdi.

'2B Barış Projesi' ile yoksul orman köylüsü ve vatandaşlar için hem barış ve huzur getireceğini, üretimi artıracağını ve istihdam sağlayarak yeni orman alanları oluşturulacağını ifade eden Kılıçdaroğlu, projede çevre orman kaygısını gözeten devlet ile vatandaşın sorunlarını tümüyle sona erdirecek ve yapılaşmış tarımsal alanlardaki mülkiyet sorununu çözeceklerini aktardı.

Kılıçdaroğlu kendisini dinleyen muhtarlara da seslenerek, el kitapçıklarında ayrıntıları açıklanan muhtarlardan bu konuyu vatandaşlara anlatmasını istedi.


Kılıçdaroğlu'nun konuşmasının ardından CHP Grup Başkanvekili Akif Hamza Çebi, projenin detayları hakkında bilgi verdi. 2B arazilerinin tanımının Anayasa'nın 169. Maddesinde açıklandığını belirten Akif Hamza Çebi, toplam 68 ilde 413 bin hektarlık 2B arazisi bulunduğunu söyledi. Bu arazilerin 208 bin hektarlık kısmının kadastro çalışmasının yapıldığını ve 205 bin hektarlık kısmının ise kadastro çalışmasının devam ettiğini bildirdi.

'HEDEFİMİZ: 13 HAZİRAN'DA TEK BAŞIMIZA İKTİDAR OLMAK'

Basın açıklamasının ardından Kılıçdaroğlu basın mensuplarının sorularını cevapladı. Gazetecilerin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim beyannamesi ile İstanbul için hazırladığı 'Çılgın Proje'yi de açıklayacağı haberlerinin hatırlatarak , "Bu projeyi merak ediyor musunuz?" şeklindeki soru üzerine Kılıçdaroğlu, "Bizim görevimiz, hedefimiz, amacımız çılgın projelerin peşinde koşmak değildir. Biz vatandaşın yıllarca çözülemeyen sorunlarını çözmek için uğraşıyoruz. Yoksulluk bu ülkede çözülmedi, Aile Sigortası ile biz çözüyoruz. Taşeron işçilerin durumu çözülmedi biz çözüyoruz. Gençlerin askerlik sorunu çözülmedi biz çözüyoruz. Dolayısıyla bizim projemiz yıllardır sürüncemede kalan sorunları çözmeye yönelik üretilmiş projelerdir." cevabını verdi.

Ordu'da bir AK Parti milletvekilinin rüşvet aldığı yönündeki iddiaların sorulması üzerine ise Kılıçdaroğlu, görüntüleri kendisinin de izlediğini belirterek, AK Parti'nin yolsuzlukla mücadele için iktidar olacağını söylediğini ancak son dönemde yolsuzlukların bir parçası haline geldiğini iddia etti. Konuyla ilgili Başbakan Erdoğan'ın hiç konuşmadığını belirten Kılıçdaroğlu, milletvekilinin ise parayı hayır işi için aldığını söylediğini ifade ederek, "Ne zamandan beri hayır için paralar kapalı kapılar ardında alınıyor." diye konuştu.

Bir basın mensubunun 2B sorununun çözülmesi için daha önce de AK Parti'nin proje hazırladığını o dönem CHP'nin projeyi seçim rüşveti olarak nitelendirerek karşı çıktığını belirterek, "Sizin projeniz AK Parti'nin projesi ile neredeyse aynı. Şimdi ne oldu da 2B seçim rüşveti olmaktan çıktı?" şeklindeki sorusu üzerine Kılıçdaroğlu, böyle bir soru beklediğini ve bunun için hazırlık yaptıklarını ifade etti. Soruyu soran basın mensubunun çalıştığı kanalın ismini vererek "Özellikle Kanal7'nin bilgisine sunmak için hazırladık." dedi

Kılıçdaroğlu konuyla ilgili detaylı bilgi vermesi için sözü Grup Başkanvekili Akif Hamza Çebi'ye verdi. CHP'nin 2B projesinin diğer projelerden 6 noktada farklı olduğunu vurgulayan Çebi 6 madde ile kendi projeleri ve daha önceki projeler hakkındaki farkı açıkladı.

Basın mensuplarının AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli'nin "Listelere bakıldığında CHP ile MHP arasında bir ittifak olduğu görülecektir" şeklindeki açıklamayı hatırlatması üzerine Kılıçdaroğlu, CHP'nin hiçbir siyasi partiyle işbirliği yapmasının mümkün olmayacağını söyledi. Kılıçdaroğlu, "Bizim hedefimiz 13 Haziran'da tek başına iktidar olmaktır." ifadelerini kullandı.

Gazetecilerin Kılıçdaroğlu'nun Başbakan Erdoğan'a hitaben kullandığı "Recep Bey" sözünün patentinin bir iş adamı tarafından alındığını hatırlatması üzerine ise Kılıçdaroğlu, "Buna da esprili bir şekilde yanıt vermek istiyorum. Recep Bey'i yasaklıyorlarsa bende bundan sonra 'Bay Recep' derim ne olacak. Ayrıca insan kendi adından niye utanır ki. Niye utanıyor, sıkılıyor, kızarıyor. Olmaması lazım. Kullandığımız ifade saygın bir ifadedir." şeklinde cevapladı.