Tutuklu milletvekillerinin tahliye edilmemesi üzerine başlayan yemin krizi imzalanan bir mutabakat metni ile tatlıya bağlandı, ancak yemin töreninde tartışmalar eksik olmadı.

CHP'liler yemin etme töreninde Ergenekon tutuklusu milletvekilleri Balbay ve Haberal'ın isimlerinin anons edilmemesine tepki gösterdi. Yapılan konuşmalara karşın isimler yine okunmayınca CHP'liler çareyi en genç milletvekili Emre Köklü'ye anons ettirmekte buldu. Köklü, Balbay ve Haberal'ın isimlerini yüksek sesle söyleyince CHP sıralarından alkışlar yükseldi.

FOTOĞRAFLAR İÇİN BURAYI TIKLAYIN!

CHP'liler Genel Kurul Salonuna, "Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir" kokartları ile girdi. Yemin eden CHP'liler AK Partililerden de alkış alırken MHP'liler suskun kaldı. Başbakan Erdoğan yemin törenini izlemedi... 

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu yemin ettikten sonra yerine geçmeden önce "Arkadaşlarımızı satmayız" sözleri nedeniyle polemik yaşadığı MHP lideri Bahçeli'nin yanına giderek elini sıktı.

Meclis Genel Kurulu hükümet programı üzerindeki müzakereler üzerine toplandı. Genel Kurul salonuna ilk giren MHP lideri Devlet Bahçeli oldu, ardından CHP grubunu AK Parti ile imzalanan mutabakat metni üzerine milletvekillerine bilgi veren CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu geldi.

BOZDAĞ'DAN CHP'YE KUTLAMA, BDP'YE ÇAĞRI

Liderler yerlerine oturduktan sonra Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ gündem dışı söz alarak AK Parti ile CHP arasında imzalanan mutabakat nedeniyle partileri kutladı. BDP'yi de Meclis'e davet eden Bozdağ şunları söyledi:
"Yemin etme konusunda mutabakat sağlandı. Bu uzlaşmanın parlamentonun bundan sonra yapacağı çalışmalara zemin oluşturması ve yeni anayasa çalışmaları olmak üzere 24. parlamentonun çalışmalarına katkı yapmasını diliyorum. Bu uzlaşmadan dolayı iki grubu da tebrik ediyorum. Dilerim BDP grubu da yakında bu kutsal çatı altında çalışmaya gelirler. Bütün sorunların çözümü TBMM'dir."

CHP'LİLERE YEMİN DAVETİ

Bozdağ'ın konuşmasından sonra Meclis Başkanvekili Sadık Yakut, "Daha önce and içmemiş olanları kürsüye and içmeye davet ediyorum" dedi. Kürsüye ilk çıkan CHP Adana Milletvekili Ali Demirçalı oldu. ..

AK PARTİ'DEN CHP'LİLERE ALKIŞ

Demirçalı'nın kürüsye çıkması CHP'lilerin yanı sıra AK Parti sıralarından da büyük alkış kopmasına neden oldu. CHP'lilerin yeminini MHP sıralarından ise alkışlayan olmadı.

MECLİS'İ GÜLDÜREN TELEFON MELODİSİ

CHP'li Demirçalı kürsüye çıkarken alkışların arasından bir de yüksek sesli telefon melodisi duyuldu. AK Parti'nin büyük beğeni toplayan "Aynı yoldan geçmişiz biz" şarkısı bir süre devam edince milletvekilleri kahkahayı patlattı. AK Parti'den CHP'ye bütün milletvekillerini güldüren bu telefon melodisi günlerdir süren gerilimi de bir ölçüde azaltmış oldu.

BAYKAL'A MHP'DEN ALKIŞ

Milletvekili olarak yemin etmek için kürsüye çıkan CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal'a CHP'nin yanı sıra AK Parti ve MHP sıralarından da alkış geldi.

CHP'DEN DÖRT FİRE

CHP Ankara Milletvekili Emrehan Halıcı, İsa Gök, Şafak Pavey ve Cumhurbaşkanı Gül'ün Bulgaristan gezisine katılan CHP'li Milletvekilleri Mehmet Kesimoğlu ile Mustafa Serdar Soydan mazaretleri nedeniyle genel kurula gelip yemin etmedi. Yemin etmeyen milletvekilleri bir sonraki genel kurul toplantısında yemin edebilecek.

KESKİN'DEN KATMERLİ YEMİN

CHP'nin deneyimli milletvekillerinden Adnan Keskin ile Birgül Ayman Güler yemin metnini yanlış okuyunca Meclis Başkanvekili Sadık Yakut'un uyarısıyla ikinci kez yemin etti.

AKKİRAZ MI AKKİRAY MI?

Ünlü Türk halk müziği sanatçısı Sabahat Akkiraz'ın soyadı yemin töreninde sorun oldu. Meclis Başkanı Yakut CHP İstanbul Milletvekili Sabahat Akkiraz kürsüye davet edildikten sonra "Akkiraz mı Akkiray mı?" diye sordu. Sabahat Akkiray da doğrusunun Akkiray olduğunu söyledikten sonra yeminini etti.

KILIÇDAROĞLU BAHÇELİ'NİN ELİNİ SIKTI

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu yemin etmek için kürsüye CHP'li milletvekillerin ayakta alkışları arasında çıktı. Kılıçdaroğlu yemin ettikten sonra yerine geçerken hemen yan sırasında oturan MHP lideri Bahçeli'nin yanına giderek elini sıktı. İki lider arasında yemin etmeme tartışmaları sırasında yaşanan "Arkadaşlarımızı satmayız" polemiği de böylece tatlıya bağlanmış oldu. Kılıçdaroğlu'nun yemini AK Partili bakanların da alkışladığı görüldü. 

BALBAY-HABERAL'IN İSMİ NEDEN OKUNMADI KAVGASI

Yemin töreninde sıra İzmir'e gelince Ergenekon tutuklusu Mustafa Balbay'ın ismi okunmadı. Bunun üzerine CHP'liler, "BUrada olur ya da olmaz isimlerini okuyun" diye tepki gösterdi. CHP Grup Başkan Başkanvekili Muharrem İnce söz istedi. AK Partililer henüz yemin etmediği uyarısında bulununca İnce arkadaşlarından izin alıp sırayı bozarak önce yeminini etti ardından konuşmasını yaptı. İnce Başkanlık Divanının isimleri okumama hakkı olmadığını belirterek şunları söyledi:
"Biz boykot etmedik. Milletin oyunun peşine düştük, bizim yaptığımız milletin oyuna sahip çıkmaktı. 2002 yılında millet idaresinden bahsedenler muhtar bile olamaz denilenlere Başbakanlık yolu açtığımız için CHP'nin katkısı nedeniyle bize teşekkür edenler 9 yılda millet iradesini unuttu. Biz arkadaşlara dokunulmazlık, af istemiyoruz. Adil bir şekilde yargılanmaları sürsün. Meclis'te yemin etmeleri englelenirken şimdi de isimlerinin okunması da enelleniyor. Lütfen tutuklu milletvekillerinin hepsinin isimlerini okuyun."

TUTUKLU OLDUKLARI BİLGİSİ MECLİS'E SUNULDU

AK Parti yöneticileri ise Meclis Başkanının yanında yer aldı. AK Parti Grup Başkanvekilleri Mustafa Elitaş ve Ahmet Aydın milletvekillerinin tutuklu olması nedeniyle Meclis'te olmadıklarıyla ilgil gerekli bilgilendirmenin daha önce yapıldığını savunarak isemlerinin okunmasına gerek olmadığını söylediler.

BALBAY MECLİS'E GELİYOR!

Bu arada CHP sıralarından Balbay'ın isminin okunmaması üzerine, "Nereden biliyorsunuz belki gelecek. Sayın Başkan Balbay geliyor" diye sesler yükseldi.

Karşılıklı atışmalarla süren tartışma Meclis Başkanvekili Sadık Yakut'un "İlk gün adları okundu. Tutuklu olduklarına dair bilgiyi Meclis'e sunduk. Tutumumuzda yanlışlık yoktur" sözleriyle bitti.

MECLİS ANONS ETMEYİNCE CHP ANONS ETTİ

İnce tutuklu milletvekillerinin isimlerinin okunmaması kabul görmeyince CHP'nin en genç miletvekiline seslenerek Balbay'ın ismini okumasını istedi. Genç milletvekili Emre Köklü Baybay'ın ismini söyleyince CHP sıralarından alkış koptu.

Aynı şekilde sıra Zonguldak'a gelince CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal'ın ismi okunmadığı için CHP'li genç milletvekili Emre Köklü ayağa kalkarak "Mehmet Haberal" diye bağırdı. Bunun üzerine CHP sıralarından alkışlar yükseldi.
BDP'DEN REST

BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan, Hatip Dicle ve tutuklu milletvekilleri konusunda ilk tepkiyi koyan partinin BDP olduğunu belirterek, “CHP sonradan yemin etmeyerek sürece katıldı. Şimdi de ortak çözüm arayışı yerini iktidar CHP görüşmesine bıraktı. İçinde olmadığımız hiçbir görüşmeyi ve deklarasyonu tanımıyoruz” diye konuştu.