CHP 12 Haziran'da halkın önüne çıkaracağı milletvekili aday listesini belirledi. Önder Sav ve ekibinin partideki izi tamamen silindi. Deniz Baykal Antalya'dan liste başı yapılırken CHP'ye adaylık için başvuran Ergenekon sanıkları Mehmet Haberal, Mustafa Balbay ve Sinan Aygün seçilebilir sıralardan kendilerine yer buldu.

Haberal ve Aygün'ün aday adaylığı üzerine, "CHP gibi sosyal demokrat bir partinin, Sinan Aygün'le, Mehmet Haberal'la ne işi olabilir? Bu isimlerden gelecek bir tane oy yoktur" diyerek tepki gösteren PM üyesi Enver Aysever, eleştirdiği isimlerin seçilebilir sıralara konulup kendisinin İstanbul 16. sıra adayı gösterilmesi üzerine partisinden istifa etti.

CHP'nin ağır topları olarak görülen İzmir milletvekili Kemal Anadol, Bursa milletvekili Onur Öymen, İstanbul Milletvekili Mustafa Özyürek, Adana Milletvekili Tacidar Seyhan, Ankara Milletvekili Yılmaz Ateş, Hakkı Süha Okay'ın aralarında bulunduğu 80 kadar milletvekili liste dışı kaldı.

CHP MYK'sında onaylanan milletvekili aday listesi Parti Meclisi'ne (PM) sunuldu. Kılıçdaroğlu başkanlığında toplanan PM'de sunulan liste tartışmalara neden oldu. Edinilen bilgiye göre liste şöyle oluştu:

MYK ÜYELERİNİN TAMAMI LİSTEDE

Mevcut MYK üyeleri listede kendilerine seçilebilir sıralardan yer buldu. Buna göre CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul 2. Bölgeden, Gürsel Tekin 1. Bölgeden liste başı oldu. Kılıçdaroğlu'nun hemen arkasında ise Genel Sekreter Bihlun Tamaylıgil yer aldı.

Diyarbakır'dan adaylık başvurusu yapmaması eleştiri konusu olan Sezgin Tanrıkulu ise 2. bölgeden aday gösterildi. İstanbul 3. bölgede Genel başkan yardımcıları Erdoğan Toprak ile Umut Oran da listenin üst sıralarında yer aldı.

TBMM Başkanvekili görevinde bulunan Güldal Mumcu İzmir 1. bölge, Genel Başkan Yardımcıları Volkan Canalioğlu Trabzon'dan, Hurşit Güneş Kocaeli'nden Faik Öztrak Tekirdağ'dan liste başı oldu. Genel Başkan Yardımcıları Alaattin Yüksel ve İzzet Çetin de İzmir'de kendine yer bulan isimler oldu. Eski büyükelçi Osman Korutürk ise İstanbul birinci bölgeden aday gösterildi.

HABERAL VE BALBAY MECLİS'TE!

Ergenekon sanıklarında gazeteci Mustafa Balbay için Aydın'dan kontenjan ayrıldığı konuşuluyordu, ancak Balbay CHP'nin büyük şehirler arasında en yüksek oy aldığı İzmir'de 1. Bölge 2. sıradan aday gösterildi. Mehmet Haberal Zonguldak 1. sıra, eski Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün ise 2. bölge 3. sıra adayı oldu. Aygün'ün 38 red oyuna karşılık aday olduğu öğrenildi.

Eski Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner ve Tuncay Özkan ise aday gösterilmedi.

ÖNDER SAV'IN YERİNE SENCER AYATA

CHP'nin yeni dönem parti politikalarının belirlenmesinde önem taşıyan Genel Başkan Yardımcısı Sencer Ayata Önder Sav'ın yerine Ankara'da 1. bölgede liste başı oldu. Ankara 2. bölgenin liste başı ismi ise bir önceki seçimde sırasını Nesrin Baytok'a kaptırdığı için Meclis dışında kalan Gülsün Bilgehan oldu. Genel Başkan Yardımcısı Emrahan Halıcı ve PM üyesi Nazlı Aka da Ankara'dan aday gösterildi.

ESKİ YARSAV BAŞKANI ANKARA ADAYI


YARSAV eski Başkanı Emine Ülker Tarhan'da Ankara listesine giren isimlerden biri oldu.
Eski ANAP'lı Bülent Kuşoğlu, avukat Levent Gök de Ankara listesinin diğer isimleri.

CHP'den Ankara için aday adaylığı başvurusu yapan HSYK Başkanvekili Kadir Özbek'e ise listede yer verilmedi.

BAYKAL LİSTE BAŞI

CHP eski genel başkanı Deniz Baykal'ın ekibi tırpanlandı ancak kendisi Antalya'da liste başı oldu. Antalya'da ikinci sırada Baykal'a yakın isimlerden Osman Kaptan yer aldı.

Listeye girdiği konuşulan diğer isimler ise şunlar:

Bülent Seyhan İstanbul
Mehmet Uğur Afacan İstanbul
Kadir Öğüt İstanbul
Hülya Güven İzmir
Gökhan Günaydın Ankara
Seyhan Erdoğdu Ankara
Ekrem Oktay Ankara
Faruk Loğoğlu Adana
Salih Sümer Diyarbakır
Sena Kaleli Bursa
Uğur Afacan İstanbul
Şafak Pavey İstanbul
Hilmi Yarayıcı Hatay
Ali Koç İstanbul
Reşat Şahin Öztürk İstanbul
Enver Aysever İstanbul
Prof. Dr. Binnaz Toprak İstanbul
Faik Tunay İstanbul
Akif Hamzaçebi İstanbul
Yaşar Tüzün Bilecik
İhsan Özkes İstanbul
Nur Serter İstanbul
Mahmut Tanal İstanbul
Aydın Ayaydın İstanbul
Çetin Soysal İstanbul
Melda Onur İStanbul
Sedef Küçük İstanbul
Haluk Eyidoğan İstanbul
Süleyman Çelebi İstanbul
Sabahat Akkiraz İstanbul