CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, Meclis'e sunulan Aile Paketi'nin 11'inci maddesindeki 'Özel İstihdam Bürolarına ilişkin kanunun kabul edilmesi halinde, kurulacak bürolarda modern çağın ırgat pazarlarının yaratılacağını söyledi.

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, TBMM'ye sevk edilen Aile Paketi'nin 10'uncu maddesinde yer alan özel istihdam bürolarının kurulmasına dair teklifi eleştirdi. Kanunun geçmesi halinde kurulması beklenen özel istihdam bürolarında modern çağın ırgat pazarının kurulacağını söyleyen CHP'li Milletvekili Özel, "Düşük ücretli eleman çalıştırmaya olanak veren, işçiler üzerinde ücretle ilgili baskı kuracak olan, aynı zamanda 13 Mayıs Soma faciasının hemen sonrasında yetkililerin önce inkar edip sonradan kabul etmek zorunda kaldıkları ve tüm Türkiye'nin Soma ile adını duyduğu dayıbaşılık sistemini kurumsallaştıran, yasal ve uygulanabilir hale getiren bu düzenlemeyi kabul etmiyoruz. Özel istihdam büroları, dünyadaki tüm örneklerinde çalışma yaşamına güvencesizliği, kuralsızlığı, esnekliği ve örgütsüzlüğü getirmiştir. Özel istihdam büroları modern çağın ırgat pazarlarıdır. Devletin özel sektörün kurmasına izin verdiği ve kolladığı dayıbaşı sistemidir" dedi.

EMEKÇİLER ARASINDA HAKSIZ REKABET ÇIKARMIŞ
Özel sektörde düşük ücretle işçi çalıştırmanın yasallaştırılacağını ileri süren CHP Manisa Milletvekili Özel, "Özel istihdam bürolarının hayata geçmesi ile o iş kolunda mümkün olan en düşük ücretle, güvencesiz, esnek çalışmayı kabul edecek çaresizlikteki işçilerin envanteri ortaya çıkacak. Şirketler bunların veri tabanlarını tutacak. 'İş olsun da her şartta her paraya çalışırım' diyenler tercih edilerek, emekçiler arasında haksız rekabet yaratılacaktır. Mevcut çalışanlar üzerinde de sürekli 'Senin yaptığın bu işi daha ucuza ve senin aldığın sosyal hakları da talep etmeden yapacak binlerce kişi var. Benden hak talep etme' baskısı yaratacak" dedi.

"KADINLAR TEHLİKEDE" DEĞERLENDİRMESİ
Özel istihdam bürolarının en çok özel sektörde çalışan kadınları tehdit ettiğini söyleyen CHP'li Özel, "Eğer bu yasallaşırsa özel sektörde çalışan kadınlarımız tehdit altında. Mesela, doğum iznine ayrılmış bir kadın yerine Özel İstihdam Bürosu'ndan düşük ücretle çalışacak başka bir personel temin edilecek. Kadın doğum izninden geldikten sonra çalıştığı yerin idarecileri 'Senin işi daha düşük ücrete yerine aldığımız kadın yapıyor. Geri dönmek istersen bu ücrete çalışacaksın' demeye başlayacak. İşte o zaman sıkıntılar ortaya çıkacak" dedi.

ABDULLAH GÜL 2009'DA REDDETMİŞ
Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2009 yılında kanun teklifinin Meclise sunulup kabul edildiğini, ancak dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından reddedildiğini belirten CHP'li Özel, "Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından 'İnsan onuruna aykırı' denilerek reddedilmişti. Recep Tayyip Erdoğan'ın onay verip Abdullah Gül'ün dahi isyan ettiği ve kölelik düzenini kurumsallaştıran, insanlık onuruna aykırı, işçilerin emeğini istismar eden özel istihdam büroları bu yasa tasarısı ile bir kez daha hayata geçirilmeye çalışılıyor. Yani Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Abdullah Gül'ün vicdanına inat yapıyor" dedi. CHP'li Özel kanun yasallaştığı takdirde CHP olarak iptal edilmesi için Anayasa Mahkemesi'ne başvuracaklarını vurguladı.