CHP İzmir Milletvekili ve Parti Meclisi üyesi Mehmet Ali Susam'ın İzmir Esnaf Odaları Birliği (BESAŞ) Başkanı olduğu dönemde üyelerden topladığı milyonlarca lirayı zimmetine geçirdiği iddiasıyla yargılandığı ortaya çıktı.

Elinde 200 sayfa belge olduğunu belirten İzmir Ayakkabıcılar Odası Başkanı Tahsin Güzel, Susam'ın 300 milyon liralık yolsuzlukları ile ilgili her türlü belgenin elinde olduğunu savundu. "BESAŞ, ESBİR ve ANMASAN, şirketleri arasında yaşanan para trafiği ve alım satımlar incelendiğinde ortaya herşey çıkacaktır" diyen Güzel, "Tüm bu şirketlerin başında Mehmet Ali Susam vardır. Bu şirketlerin dışında TÜTSAB diye bir şirket daha kurdular onun da başkanı Susam'dı"
diye konuştu.

İFLAS ETTİRİLMİŞ, ÖYLE GÖSTERİLMİŞTİR

Star gazetesinin haberine göre; Tekel'in satışından yüzde 13'lük payı nedeniyle 122 milyon dolar kazanması gereken 50 trilyon TL sermayeli BESAŞ'ın nasıl iflas ettiğini soran Güzel, "2006'da Susam ve mevcut Esnaf Birlik başkanı Zekeriya Mutlu vergi rekortmeni olurken bir yıl sonra BESAŞ nasıl batıyor? Şirket batarken kendileri nasıl vergi rekortmeni oluyor"diye sordu. Güzel, şu iddialarda bulundu: "BESAŞ ve tüm iştiraklerinin iflasını istediler. Ama mahkeme 2009'da 'bu şirketlerin kaynakları tüm borçlarını ödemek için yeterlidir burada iflas yok 'dedi."

ESNAFTAN KILIÇDAROĞLU'NA SİTEM

300 milyon liralık yolsuzluk olduğunu iddia eden Güzel "300 bininin üzerinde esnaf Türkiye'de belki bir milyona yakın dolaylı ortak mağdur edildi" dedi Güzel, ilk alınan kararlarda kendisinin de imzası olduğunu, ancak çevrilen oyunları fark .eder etmez istifa ettiğini savundu. Elindeki tüm belge ve bilgileri CHP Genel Merkezi'ne gönderdiğini vurgulayan Güzel "CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun Kayseri'ye gösterdiği duyarlılığı Mehmet Ali Susam'a göstermemesinin" büyük bir çelişki olduğunu iddia etti. BESAŞ ve ESBİR hakkında açılmış 6 dava devam ediyor.

BERAAT KARARLARI VAR

İddialara ilişkin yazılı sorularımıza basın danışmanı aracılığı ile sözlü olarak cevap veren CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam iddiaların gerçekleri yansıtmadığını ve iddialar ile ilgili beraat kararları bulunduğunu savunarak şunları söyledi: "Burada yasal olmayan hiçbir şey yoktur. 2005 yılında alınan yüksek maaş konusu devam eden bir süreçtir. İddiaların birçoğu ile ilgili geçmişte açılmış davalar var. Bu şikayetler ile ilgili beraat kararları elimizde mevcuttur. Halka açık şirketler SPK'nın denetimindedir. SPK'ya çeşitli şikayetler olmuş, yapılan incelemenin neticesinde aklanmıştır. Yapılan bütün iddialar tamamen asılsızdır."

SAADET ZİNCİRİ KURULMUŞ

• Kuyumcular Odası eski Başkanı Mevlüt Özer: Büyük bir mağduriyet yaşadık. Sadece ben değil, benim gibi 20 kuyumcu meslektaşım mağdur oldu. Savcılık soruşturma açtı. Bu soruşturmalar devam ediyor.

• Hidayet Mutlu (Kuyumcu): Benim eşimle birlikte 1 trilyon 200 milyarlık hissemiz var. İcra işlemleri başladı. İçleri boşaltılmış. Şirketin bir anda ödeme güçlüğüne düşmesi çok ilginç. Soruşturma devam ediyor.

• Ekrem Esnafoğlu (Emekli): Benim 230 bin TL mağduriyetim var. Mehmet Ali Susam ve ekibi bizi dolandırdı. Bunların organize suçlarda dosyası var. Bunlar 13 tane paravan şirketler kurmuşlar.

• Osman Nuri Karabıyık (Emekli): Bütün birikimlerimizi oraya yatırdık hisse aldık. 14 Eylül'de savcılığa şikayette bulundum. Bu davanın takipçisi olacağım.

• Mehmet Çelebi (Kuyumcu): 1 trilyon civarında bir mağduriyetimiz söz konusu. Büyük oyunlar oynandı. Şirketin içini boşalttılar. Bu işin başında Mehmet Ali Susam ve Melih Tunçtandoğan var. Savcılık soruşturması aşaması devam ediyor.

• Ramazan Toprak (Tekel Çalışanları Dayanışma Vakfı vekili): Hissemiz 3,5 trilyonluk bir rakama denk geliyor. Yapılan genel kurullarda da kendilerini aklayan bir düzen kurmuşlar. Hep kendilerine menfaat sağlamışlar. Bir saadet zinciri kurulmuş.

• Eyüp Sabri Kıldıran (Antalya Bakkallar ve Bayıler Odası Başkanı): Yanlış beyanda bulunulması nedeniyle mağdur edildik. Dava açtık. Davadan vazgeçmem için bana para teklif edildi. Durumum sıkışık olduğu için davayı geri çekmeye mecbur kaldım. Başbakan'a bir dilekçe ile tüm yaşananları bildirdim. Başbakan bunu organize suça gönderdi. Müfettişler ifademi aldı. İnceleme devam ediyor. Atan da satan da Susam...