Demokrat Parti (DP), Genel Başkanını seçeceği 10’uncu Olağan Büyük Kongresi’ni topladı. Kulislerde Hüsamettin Cindoruk'un genel başkanlık için aday olacağı iddia ediliyordu ancak Cindoruk, Kongre'ye gönderdiği yazılı açıklama ile ebediyen başarılar diledi ve aday olmama kararından vazgeçmediğini açıkladı. 

Kongrede ilk turda genel başkan seçilemedi. En fazla oyu Namık Kemal Zeybek aldı. Ahmet Özal'a 11 oy çıktı. İkinci tur oylamada ise sandıktan 624 oyla yine Namık Kemal Zeybek çıktı.  Üçüncü turda ise Zeybek 566 oy alarak DP'nin Genel Başkanı seçildi. İkinci tur başlamadan önce Özal, Salih Uzun ve Tekin Enerem adaylıktan çekilmişti.

Üçüncü turda Adnan Dağıstanlı 1, Rıfat Serdaroğlu 19 oy alırken, Namık Kemal Zeybek 566 oyla genel başkan seçildi. 
 
Namık Kemal Zeybek, teşekkür konuşması için yeniden kürsüye çıktı. Şöyle konuştu: 
 
"Bismillah dedik başladık, Elhamdülillah diyelim şimdi de... Buraya gelirken oturduğum çocukluğumun geçtiği bir semtten geldim. Bentderesi eskiden vardı, şimdi yok. o dere 1960'da ben lise öğrencisiyken taştı. bir çok ev, mal sel sularına karışıp gitti. yüksekçe bir yerden sele bakarken yanımızda allah rahmet eylesin, şehit Başbakan Adnan Menderes'i gördük. yanında yetkililer ve suya bakıyordu. Birşeyler tarif ediyordu ve ağlıyordu. O derinin üstü tamamen kapatıldı, köprüler yapıldı. Ve ben sabahları erken saatte Gazi Lisesi'ne giderken sabah altı buçukta ben rahmetli Menderes'i inşaatı denetlerken gördüm. orada görüp aşık olduğum ve milletimizin bir dönem aşık olduğu o insan, ne yazık ki demokrasiyi içine sindirememiş birtakım çevreler tarafından kahpece şehit edildi. Buna başka türlü ad vermek mümkün değil. 
 
Başbakan olmuş bir insan inşaatı denetlemek için sabahın altıbuçuğunda yollara düşüyorsa bizim ne yapmamız lazım. Siz ortaya bir şaheser çıkardınız. 
 
Ben size rahatlık, yan gelip yatma vaadetmedim, hem kendi hem sizin emeğinizi vadettim. Mukaddes bir hareketle Demokrat Parti yeniden dirilecek. Atatürk'ün, Bayar'ın, Demirel'in Özal'ın DP'si. bunların toplamıdır DP. Yan damarlar da bizden ayrılan damarlar da gelecek. Tüm fetret, karmaşa dönemlerinden sonra diriliş başlar. 
 
Allah yardımcımız olsun, mübarek olsun, kutlu olsun, hayırlı olsun" 
 
Zeybek'in bu konuşmasından sonra Demokrat Parti Genel İdare Kurulu'nu belirlemek üzere seçimlere geçildi. 
 
CİNDORUK ADAY OLMADI     

Ankara Atatürk Spor Salonu’nda saat 10.00’da başlayan kongrede DP Genel Başkanlığı için sabah saatlerine kadar 8 kişinin adı geçiyordu. DP Gençlik Kolları Kurucu Genel Başkanı Adnan Dağıstanlı, DP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Özal, eski bakanlardan ve parti üyesi Namık Kemal Zeybek, Bodrum Belediye

Başkanı Mehmet Kocadon, eski Genel İdare Kurulu üyesi Samet Ocakoğlu, eski bakanlardan Rıifat Serdaroğlu, eski Anavatan Partisi Genel Başkanı, DP Genel Başkanvekili Salih Uzun ile DP İstanbul eski İl Başkanı Tekin Enerem kongreden önce genel başkanlık için  aday olduklarını söylediler.  


İLK GELEN ZEYBEK OLDU
Son ana kadar adaylığı konusunda sessiz kalan Hüsamettin Cindoruk'un da yeniden aday olduğu sanıldı. Ancak Kongre'nin yapıldığı salona gitmeyen ve yazılı bir açıklama gönderen Cindoruk, “Köklü ve güçlü partimizin genel başkanlığını onurla bugüne kadar yürüttüm. Partimizin olağan kongresinde görevi değerli bir arkadaşımıza bırakma kararında bir değişiklik yapmıyorum. Yüce Kongremizin değerli başkan adayları, görev isteğinde bulundular. Onlara ve partimize ebedi başarılar diliyorum. Benim için bu görev yapılmıştır. Parti üyesi sorumluluğunu hayatım süresince sadakatle ve yurtsever duygularla sürdüreceğim. Allah vatanımızı ve partimizi korusun” ifadelerini kullanarak başkanlık için aday olmadığını açıkladı. 

Eski bakanlardan ve parti üyesi Namık Kemal Zeybek, Kongre salonuna gelişi sırasında yoğun sevgi gösterileriyle karşılandı.

Başkan adaylarından Ahmet Özal sa salona yoğun tezahüratlar arasında girdi.

TANSİYONU YÜKSELDİ, CİNDORUK GELEMEDİ

Kongrenin yapıldığı salona gelmeyen, ancak gönderdiği yazılı açıklaması okunan Cindoruk'un neden gelemediği de ortaya çıktı. Son dönemde yaşadığı stres nedeniyle tansiyonu yükselen Cindoruk'un dünden beri doktor gözetiminde tansiyon düşürücü ilaç kullandığı öğrenildi. Bugün öğle saatlerinde Kongre'ye gelmek üzere hazırlanan Cindoruk'u doktorunun 'Tekrar tansiyonunuz yükselebilir' uyarısı üzerine gitmekten vazgeçtiği belirtildi. Evinde dinlenen Cindoruk'un durumu iyi.

Salih Uzun konuşması sırasında fenalaştı
GENEL BAŞKAN ADAYI SALİH UZUN KÜRSÜDE FENALAŞTI

DP genel başkan adaylarından Salih Uzun, konuşması sırasında tansiyonu yükseldiği için fenalaştı. Konuşmasına birkaç kez ara vermek zorunda kalan Salih Uzun, rahatsızlanması üzerine konuşmasını erken bitirmek zorunda kaldı. Kürsüden indikten sonra Uzun, iki kişinin kollarına girmesiyle birlikte salondan çıktı ve ambulansta bir süre dinlendi. Daha sonra kürsüye gelen Uzun yarım kalan konuşmasını tamamladı.

ADAYLIK İÇİN 6 BAŞVURU

DP Genel Başkanlığı için aday olacak isimler için son başvuru saati 13.00'tü. Genel başkanlık için 8 kişinin adı geçiyordu ama 6 kişi başvuruda bulundu.

DP Genel Başkanlığı için Kongre Divan Başkanılığına adaylık başvurusunda bulunanlar şöyle:

-DP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Özal,
-Eski Bakan Namık Kemal Zeybek,
-Eski Bakan Rıfat Serdaroğlu,
-Eski Anavatan Partisi Genel Başkanı, DP Genel Başkanvekili Salih Uzun,
-Eski DYP İstanbul İl Başkanı Tekin Enerem,
-DP Gençlik Kolları Kurucu Genel Başkanı Adnan Dağıstanlı.

ÖZAL, UZUN VE ENEREM ÇEKİLDİ

İkinci tur oylama başlamadan önce Ahmet Özal, Salih Uzun ve Tekin Enerem genel başkan adaylığından çekildiklerini açıkladı.

 

ANAP SARISI

 

Adnan Dağıstanlı'nın oy pusulaları 'turuncu' iken, Ahmet Özal oy pusulası için 'sarıyı' tercih etti. Sarı, tercihinin ANAP sarısı olduğu yorumu yapıldı.


İLK TURDA EN ÇOK OY ZEYBEK'E

14 sandıkta 1325 delegeden 912 delege oy kullandı. 7 oy geçersiz sayılırken 905 oy geçerli oldu. İlk tur seçim sonuçlarına göre sandıktan en fazla oy Namık Kemal Zeybek'e çıktı. 575 delegenin oyunu alan Zeybek ilk turda seçilemedi. Özal ise sadece 11 oy aldı. En az oyu alan aday ise Adnan Dağıstanlı. Dağıstanlı'ya sadece 4 oy çıktı.


Diğer adayların aldığı oylar ise;

Rifat Serdaroğlu 139

Salih Uzun 134

Tekin Enerem 42 oldu.


İKİNCİ TURDA DA EN ÇOK OY ZEYBEK'E

 

İkinci tur seçimlerine göre, toplam 700 oy kullanıldı. Geçerli oy sayısı 693 olurken, 624 oy Zeybek'e çıktı.

 

ÜÇÜNCÜ TURDA BAŞKAN BELLİ OLDU

 

Üçüncü tur oylamada Namık Kemal Zeybek 566 oyla genel başkan seçildi.


 SALONDAN NOTLAR...

Kırmızı ve beyaz renklerin kullanıldığı ve oldukça sade düzenlenen salonda kürsünün üstünde Türk Bayrağı ve Atatürk’ün posterlerinin yanında Celal Bayar, Adnan Menderes, Süleyman Demirel, Turgut Özal’ın posterleri yer aldı. Eski cumhurbaşkanlarının posterlerinin altında ise Hüsamettin Cindoruk’un resminin yer aldığı “Türkiye Kırat'ı Bekliyor” ile “Demokrat Parti 10. Olağan Büyük Kongresi” yazılı pankart dikkat çekti.

Salonda; DP için hazırlanan “Güçlü Türkiye” parçasının yanı sıra Ajda Pekkan’ın, “Aynen Öyle", Kıraç'ın "Sana Mecburum" şarkıları, Ege türküleri ve “Şeker Oğlan” türküsü çalındı.

Kongrede 8 genel başkan adayı olmasına rağmen salonda sadece Namık Kemal Zeybek ile ilgili dövizler yer aldı. Kongre salonunun zemini delegelere, basın mensuplarına ve divana ayrıldı.
ÇİLLER VE YILMAZ’IN FOTOĞRAFI YOK

Son ana kadar adaylık için ikna edilmeye çalışılan DYP eski Genel Başkanı Tansu Çiller’in salonda fotoğrafının yer almaması dikkat çekti. Ayrıca DP Rize Milletvekili Mesut Yılmaz’ın da salonda fotoğrafı yer almadı.

DİVAN BAŞKANI SEÇİLDİ

Kongre Divan Başkanlığına Kayseri İl Başkanı Osman Çilsal seçildi. Kongre hazirun cetvelini kongre açılışına kadar 937 delegenin imzaladığı bildirildi.

KADIN KOLLARI KOROSUNDAN İSTİKLAL MARŞI

Divanın Başkanlığı'nın oluşturulmasının ardından Atatürk, silah arkadaşları Adalet Partisi, DP, DYP ve ANAVATAN Partisi'nin kurucu ve yöneticileri ile şehitler için saygı duruşunda bulunuldu. Daha sonra DP Kadın Kolları başkanlığı tarafından oluşturulan koro tarafından İstiklal Marşı okundu.

Divan Başkanı Çilsal, kısa bir açılış konuşması yaptı. Kongreye, eski Dışişleri bakanlarından ve Bağımsız Cumhuriyet Partisi Genel Başkanı Mümtaz Soysal, bazı eski bakanlar da katıldı.
ERBAKAN'IN MESAJINA ALKIŞ YAĞMURU

SP'den üç genel başkan yardımcısı Yasin Hatipoğlu, Mustafa Kamalak ve Yaşar Canbay salondaydı. Salonda SP Genel Başkanı Erbakan'ın tebrik mesajı çok alkış aldı.

TÜZÜK DEĞİŞİKLİKLERİ KABUL EDİLDİ

Atatürk Spor Salonu'nda yapılan kongrede tüzüğün, “Seçim Hazırlıkları ve Seçimler” başlıklı 44. maddesi, Genel İdare Kurulu, Teşkili, Görevleri ve Görev Bölümü” başlıklı 50. maddesi ile “Milletvekili Aday Tespit İşlemleri” başlıklı 78. maddesinde değişiklik yapıldı.

Tüzükte yapılan değişikliğe göre, kadın ve gençlik kolları kotalarına ilişkin hükümler bu kongrede uygulanmayacak.

Yapılan değişiklik Genel İdare Kurulu (GİK) üye sayısı 60'dan 50'ye düşürüldü. Kongrede seçimin blok liste ile yapılacağı karara bağlanırken, genel başkan yardımcılığı sayısı artırıldı ve başkan yardımcılıklarının görev ve yetkileri yeniden belirlendi.

Ayrıca, milletvekili aday tespitinin aday yoklaması, önseçim ve merkez yoklaması yöntemleriyle yapılacağı kararlaştırıldı.