Mardin Milletvekili Ahmet Türk’ün başkanlığında dün Diyarbakır’da 4 saat süren DTK Daimi Meclisi toplantısından radikal kararlar çıktı. BDP’den, Ahmet Türk’ün yaptığı, “Bir tek eksik olsa bile Meclis’e gitmeyeceğiz” açıklamasının gereğinin yerine getirilmesini isteyen DTK, “Parlamentodan çekilin” tavsiyesinde bulundu. DTK’nın aldığı 7 maddelik tavsiye kararında “çekilme” konusunda, “Siyasi parti olarak en büyük bileşenimiz olan BDP, MYK ve Meclis grubunu toplayarak daha önce verdikleri ‘bir tek arkadaşımız eksik olsa bile Meclis’e gitmeyeceğiz’ kararı doğrultusunda tüm halkımıza, Türkiye ve dünya kamuoyuna açık ve net bir şekilde iradesini deklere etmeli. AKP hükümeti ve ana muhalefet, bu açık provokasyonun engellenmesi ve kararın geri alınması için devreye girmeli, TBMM, duruma acilen el koymalı ve demokratik yolları açmalı” denildi.

Bugün açıklanabilir


DTK’nın aldığı, “çekilin” yönündeki tavsiye kararı bugün Diyarbakır’da milletvekillerinin de katılımı ile toplanacak BDP Parti Meclisi’nde tartışılacak. Saat 10.00’da yapılacak toplantıda BDP’nin Meclis’ten çekilip çekilmemesi yönünde karar verilmesi bekleniyor. Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, DTK’nın parlamento grubuna sadece tavsiye kararında bulunduğunu, bu tavsiyelerin tartışılacağını, ancak bağlayıcılığı olmadığını belirtti. Mardin Milletvekili Ahmet Türk ise Meclis’e gidip gitmeyeceklerine yönelik soruya, “Dün ne dediysek bunların arkasında olacağız. Bütün kurumlarımızla bunu tartışacağız” karşılığını verdi. Dicle kararını hukuki, insani ve vicdani bulmadığını ifade eden Türk, Meclis’ten çekilme sinyali verdi.

Son karar Öcalan’ın


BDP’nin bugün Diyarbakır’da yapacağı toplantıda çekilme kararı çıkması halinde Abdullah Öcalan’ın davreye gireceği öğrenildi. DTP’nin Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılmasından sonra Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk’un siyasi yasaklı duruma düşmesi sonrasında DTP grubu, Meclis’ten çekilme kararı almış, ancak Öcalan’ın müdahalesi sonucu bu karardan vazgeçilmişti. BDP’nin bu yönlü karar alması halinde de son sözü Öcalan’ın söyleyeceği öğrenildi. Hava muhalefeti nedeniyle avukatları ile Çarşamba günü görüşemeyen Öcalan’la yeniden görüşmek için avukatları cezaevi yönetimi ile temas kurdu. Kabul edilmesi halinde Öcalan’la yapılacak görüşmede, çekilme ile ilgili bilgisine başvurulacak.