Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP’yi babadan, dededen dinlediklerini belirterek, yasaklı, vesayetli siyasetin bittiğini öne sürdü. “Babam bu yasaklardan dolayı Rize’den kaçtı, İstanbul’a geldi. Ağabeyim önce Zonguldak, oradan Sakarya’ya gitti. Bu çilelerle adeta kovalamaca oynadı, okutturulmadılar, okuyamadılar, kümeslerde saklandıklarını anlattılar” diyen Erdoğan, partisince Sakarya ve İstanbul Kazlıçeşme’de düzenlenen mitinglerde özetle şunları söyledi:

- CHP’nin camileri nasıl kapattığının belgeleri burada. Benim Sakaryalı kardeşim bu CHP’ye mi oy verecek? Ne diyor beyefendi, ‘Biz eski CHP değiliz, yeni CHP’yiz.’ Senin bu kelime oyunlarına mı uyacağız. Senin geçmişin kim? Biz bunları babamızdan, dedemizden çok dinledik. Babam bu yasaklardan dolayı Rize’den kaçtı, İstanbul’a geldi. Ağabeyim önce Zonguldak, oradan Sakarya’ya gitti. Bu çilelerle adeta kovalamaca oynadı, okutturulmadılar, okuyamadılar, kümeslerde saklandıklarını anlattılar.

Diş doktoru musun

- Ya sen hesap uzmanı mısın diş doktoru musun? Meslek şaşırdı galiba. Fakat Kılıçdaroğlu ben bu dişleri zaten sana teslim etmem. Sen yine git hesap uzmanlığına devam et. Ama Allah senin gibi hesap uzmanlarının eline düşürmesin bu ülkeyi. Önce mesleğini doğru seç.

Bayraktan rahatsız

- Bu şehre, aziz şehrin insanlarına hizmet etmiş olmanın, bu şehre hizmetkâr olmanın bahtiyarlığını yaşıyorum. Ben bu şehirde doğdum. Aziz İstanbul’da büyüdüm. Ben bu şehrin insanı nasıl ağlattığını da güldürdüğünü de biliyorum. (Alanda Türk Bayrağı açılması üzerine) Bayrağın renginden, hilalinden, yıldızından rahatsız olanlar var. Hakkâri’de BDP’linin eline CHP bayrağını tutturup Türk bayrağını tutturamayanlar var. 12 Haziran inanıyorum ki onlara da hesap sorma günü olacaktır.


- Sivil katılımcı, özgürlükçü bir anayasa istiyoruz. Bize bu yakışır. Ve bunun için de biz büyük ölçüde hazırız. Bütün STK’lar buna katılacaklar. Buna eminim. Fakat 367’nin üzerinde milletvekili ile eğer iktidara gelirsek millet bu görevi bize vermiş olacak ki o zaman biz bu hazırlıklarımızı, parlamentoya çağrımızı yapacağız. Bizim acelemiz var. Çok çalışmamız lazım. Ben kalkıp da ne Kılıçdaroğlu ile ne Bahçeli ile uğraşacak değilim. Vaktim yok.

Bir Özhaseki etmezler

- Bak tutturdu benim Kayseri Belediye Başkanımla (Mehmet Özhaseki) bir tane çek senet noktasında. Çeklerini senetlerini ödemeyen milletvekili var kendisinin. Onun, ona getirdiği sahte şeylerle kalkıp oradan rant elde etmek istiyor. Benim başkanvekilim Mustafa Elitaş’a kira ödemediği için 240 milyar borcu var. Bak Kılıçdaroğlu senin milletvekilin ödemiyor. Çok dürüstsün sen ya. Öde hiç olmazsa. Tutturmuş benim belediye başkanımla uğraşıyor. İstanbul’dan sana sesleniyorum. Sen bütün belediye başkanlarını topla. Benim bir Mehmet Özhasekim yapmaz. Sen benim belediye başkanıma böyle bir iftirada bulunamazsın. Hepsini bir araya getir, hepsi bir Mehmet yapmaz. Çünkü Mehmet Özhaseki nerede, seninkiler nerede?

- CHP’nin projesi var mı? Hele hele İstanbul’la ilgili var mı? Ben ‘Kanal İstanbul’ dedim. ‘Burada insan yok’ dedi. Biz animasyonda yanlış yaptık. Kanalda gemi yüzdürdük. İnsan yürütmemiz lazımdı. Boğazı büyük bir tehditten kurtarıyoruz. Romen tankeri Selimiye önlerinde yandı. Birçok hamile kadın o yangından rahatsız oldu ve düşük yaptı. Bir tehditti o. Şimdi artık daha büyük gemiler var. Bir televizyonda diyor ki, ‘Montrö’ye aykırıdır’ diyor. Montrö’nün avukatlığı sana mı kaldı? Montrö antlaşması imzalandığı zaman böyle tankerler mi vardı?

Bugün 10 milyon var


- Dün (önceki gün) burada Sayın Kılıçdaroğlu bu alanda 1 milyon insanın toplandığını söylemiş. Eğer Sayın Kılıçdaroğlu böyle bir hesap uzmanı ise yandık. Bakınız bu ada tüm emniyet tek tek sayım yapıyor. Bu nasıl bir hesap uzmanı anlamıyorum. Verilen rakam belli, azami ne kadar şişirirse şişirsin 100 bin. İzmir’de bizim yaptığımız miting, aldığımız rakamlarla Kılıçdaroğlu mitinginin 3 katı. Buradaki mitingin katılımından İzmir daha fazlaydı. Eğer burada da yüreği varsa istediği televizyona çekilmiş resimleri yan yana koysunlar. Bizim resimlerle o resimlerde hangisi katılım daha fazla ortaya çıkar. Böyle diyorsa demek ki bizim bugünkü (dünkü) mitingimizde 10 milyon var.

Ak Parti :1 milyon Polis: 300 bin


Ak Parti’nin Kazlıçeşme Meydanı’ndaki mitingi coşkulu geçti. Partililer kalabalığın 1 milyonu aştığını söylerken polis meydanda 300 bin kişi olduğunu açıkladı.

367’yi bulursam referanduma gitmem


Başbakan Erdoğan, TGRT Haber’de “Seçime Doğru” programında soruları yanıtladı. Erdoğan, seçimden sonra yapmayı düşündükleri yeni anayasayı her halükarda referanduma götürüp götürmeyecekleri ile ilgili soru üzerine şunları söyledi “ Önce Meclis tablosunu görmek gerek. Eğer 367’yi bulursak, referanduma götürmeyi gereksiz bulurum. O zaman, siz kendinize güvenmiyorsunuz demektir. Bizi oraya millet getirdiğine göre bir de referanduma niye götürelim?”

Kazlıçeşme notları


Final mitingi

- Ak Parti’nin genel seçimler öncesi İstanbul’da düzenlediği final mitinginde alanda renkli görüntüler oluştu. Miting öncesi meydanda dikkat çeken olaylar şöyleydi:
- AK Partililer alana tekne, tren, İETT’den kiralanan belediye otobüsleri, tur otobüsleri ve kendi araçlarıyla geldi.
- Alana giriş 3 arama noktasından sağlandı. Güvenlik önlemleri Başbakan gelmeden önce en üst noktaya çıkartıldı. Polis çevredeki yüksek binalara çıkış yasağı koydu.
- Alanda 600 metrekarelik Türk Bayrağı dolaştırıldı.
- Alanın ön kısmında özürlüler için yer ayrıldı.

Ceplere dikkat

- Bir gün önce CHP’nin mitinginde kırmızı beyaz renklerin hakim olduğu alanda, bu kez Türk Bayrağı’nın yanı sıra Ak Parti’nin renkleri olan turuncu mavi ve beyaz bayraklar hakimdi.
- Sivil Savunma, Arama ve Kurtarma’ya bağlı ekipler sahnede ve kürsüde radyasyon ölçümü yaptı.
- Sahne geniş olduğu için Erdoğan’ın konuşması için bu kez 2 değil 4 ayrı prompter aygıtı yerleştirildi.
- Kürsüden “Aramızda art niyetli kişiler olabilir. Lütfen herkes ceplerine sahip olsun” anonsu yapıldı.
- “Bu seçimde oyunuzu CHP’ye verin” diyen The Economist dergisi için “Defol The Economist” pankartı açıldı.
- Mitingi çok sayıda yabancı basın mensubu takip etti.
- Türk Kızılayı alanda çadır kurdu. Çok sayıda ambulans hazır bekletildi.
- Hüseyin Besli tarafından yazılan “Bir liderin doğuşu” adlı kitap alanda 10 liraya satıldı.
- Bedava su dağıtıldı.
- Alanda jonglörler de bulundu.
- Sakarya mitinginden helikopterle dönen Erdoğan Kazlıçeşme Meydanı üzerinden uçuş yaparak alanı dolduran kalabalığı inceledi.
- Zeytinburnu Stadı’na inen Erdoğan buradan minibüsle alana geldi. Erdoğan sahneye eşi Emine Erdoğan’la el ele çıktı ve partilileri selamladı.
- 17.00’de başlayacağı açıklanan miting 18.30 sıralarında başladı.

Açılan pankartlar

- “10 milyon oyum olsun, hepsi Tayyip babaya feda olsun”, “Televizyonda atıp tutuyorsun, sen bunu hep yapıyorsun, SSK’yı yalayıp yutuyorsun, Sandığa gömeceğiz Kemal Seni”, “Osmanlı torunu seninle gurur duyuyoruz”, “Ne olursan ol yine gel. İster putperest, ister Mecusi torunu.KE-Mal Kılıç-Daroğlu Sen gelme”, “CHP’nin çılgın projesi iki süt bir ekmek.
Sütçü Kemal”, “Ben püskevit değil, Tayyip amcamı istiyorum.”