Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Kars'taki İnsanlık Anıtı'yla ilgili başlayan 'ucube' tartışmaları ardından söylediği 'Allah kimseyi Ertuğrul Günay'ın yerine düşürmesin' sözleri için Bakan Günay'dan özür diledi. Ancak Arınç'ın özrü Günay'ı tatmin etmeye yetmedi. Günay,"Daha erken olsaydı memnun olurdum" demekle yetindi.
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, bir dizi etkinliğe katılmak için gittiği Manisa'da gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.
Arınç, Ertuğrul Günay'la aralarında başlayan polemiğin anımsatılması üzerine, "Amacım rendice etmek değildi" dedi.
Arınç, Günay'la arasındaki ilişkinin geçmişe dayandığını da belirterek, şunları kaydetti:
"Sayın Günay, benim çok sevdiğim bir arkadaşımdır. 1985'te yaptığım bir konuşma nedemiyle İzmir Devlet Güvenlik Mahkemesi'nde yargılanıp, 5 yıl ceza almıştım. O günlerde Sayın Günay benimle tanışmamasına karşın sırf fikir suçuyla yargılanmam nedeniyle benim avukatlarımdan biri olmuştu. Kendisi benim için bu denli önemli bir isimdir. Başta CHP'li Muharrem İnce bu durumu siyaset malzemesi yaptılar. Ben Sayın Günay'ı rencide etmek istemedim. Böyle bir durum olduysa kendisinden özür dilerim."
BİRAZ GEÇ OLDU!
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ise Bülent Arınç'ın özürüyle ilgili "Özür erken gelseydi daha memnun olurdum" dedi.
Diyarbakır İçkale'de yapılan müze çalışmalarını yerinde incelemek için Diyarbakır'da bulunan Günay, NTV'de katıldığı Banu Güven'le Artı programında Bülent Arınç'ın özür konuşmasını değerlendirdi. Günay, 'Arınç'ın özrü kabul olundu mu?' sorusuna biraz mesafeli yanıt vererek, "Bir arkadaşım öyle demek istemediğini açıklarsa arkadaşlık nezaketi gereği kabul etmeniz gerekir" dedi.
Günay, Arınç'la aralarında yaşanan 'dua'lı polemiğe ilişkin şunları söyledi:
"Ben sayın Arınç'a teşekkür ederim. Bana sorulduğunda kastını aşan bir ifade tarzı olduğunu zannettiğimi söylemiştim. Kendisi de uzun uzun ne demek istediğini belirtti. Özür erken olsa daha memnun olurdum ama yine de teşekkür ederim."
KÖKLÜ FİKİR AYRILIĞI YOK
Başbakan Erdoğan'la kendisinin İnsanlık Anıtı konusunda köklü bir fikir ayrılığı olmadığını söyleyen Günay, tartışmaların 'ucube' kelimesi üzerine yürütülmesini eleştirdi:
"Ben sayın Başbakan'ın sanat çevresiyle, sanat eserleriyle ilgili bir tartışmanın tarafı olmasını istemedim. Başbakan'ın kendisine de bunu ilettim. İşin bu tarafı sadece bir sözcük üzerine taşındı. İşin zemini konusunda bir fikir ayrılığımız yok."
YAPTIĞIM İŞLER İÇİN HESAP VERİRİM
CHP'li kurmayların kendisini istifaya çağırmasını da sert sözlerle eleştirdi:
"Ben Kültür ve Turizm Bakanı olarak görevimi yapıyorum. Bu ancak görevimin altından kalkamayacağımı düşününce istifa ederim. Muhalefet bir il başkanı atamak konusunda sorun yaşıyor. Ben yaptığım işlerle ilgili hesap veririm. Ben gergin bir tartışmayı önlemeye çalışmışım. İstifa çağrısını muhalefetin çeresizliği olarak görüyorum."
NEDEN ARINÇ'IN DAVASINA BAKTI?
1985'te Bülent Arınç'ın yargılandığı davaya avukatlık yapmasının nedeniyle ilgili ise şunları şöyledi:
"Sayın Arınç'la ortak tanıdıklarımız vardı. Sayın Arınç'ı doğrudan tanımıyordum. Benden düşünce özgürlüğünü kısıtlayan 141-142'nci maddelere karşı cüppe giymem istenince kabul etmiştim. Özgürlük düşüncesi bunu gerektirir. Bu da köklü bir arkadaşlığı gerektirir."
.internethaber