Aydınlanma devrimini başlatan bir ülkenin, karanlık ve siyasi bir karara imza attığını belirterek, “Düşünebiliyor musunuz, aydınlanma devrimini başlatan Fransız devrimine, tarihin en büyük gölgesini düşürdüler. Düşünceye kelepçe vurdular, yasak getirdiler. Özgür düşünen her insana, herkesin saygı duyması lazım. Özgürlüğün temeli, insanların düşüncelerini özgürce ifade etmelerinde yatar. Kınıyoruz. Fransa’daki aydınlara sesleniyorum, tarihi kendini bilmez siyasetçilerin eline verenlere sesleniyorum, Fransa’yı bu ayıptan temizleyiniz. Bu ayıp, Fransa’nın tarihine yakışmıyor” dedi.

Bayraklı Belediyesi tarafından Mansuroğlu Mahallesi’nde yapılan Nene Hatun Kız Misafirhanesi’ni açan CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, İzmir’in sadece Türkiye’nin değil, dünyanın da çağdaş şehirlerinden birisi olduğunu söyledi. İzmir’deki CHP’li belediyelerin çalıştığını ancak engelemelerle karşı karşıya kaldığını iddia ederek, “Belediye başkanlarımız çalışıyor. ‘Sosyal demokrat belediyeler İzmir’e ne yaptı?’ deniyor. Ne Ankara ne İstanbul belediye başkanlarının yapabildiği pek çok şeyi yaptılar. Her türlü engellemeye karşı yaptılar. Gelirlerine el koydular, yatırımlarına izin vermediler ama yılmadılar. Emeklerini, alınterlerini İzmir için harcıyorlar. Onlar İzmir’e hayatlarını koydular.” şeklinde konuştu.

Bu tür misafirhanelerin artması gerektiğini de belirten Kemal Kılıçdaroğlu, “Düşünün sınav yapıyorsunuz, çocuklarınız üniversiteyi kazanıyor. Anne babayı telaş alıyor, yurt sorununu çözemedik diye ama çözeceğiz. Sosyal demokrat belediyelerle çözeceğiz. Kim ne söylerse söylesin, çocuklarımızı aydın Türkiye için yetiştireceğiz. Belediyemiz bir kız misafirhanesi yapmış. Belediye başkanımızı yürekten kutluyorum. Güzel bir şey daha yapmış, buradan Erzurum’a selam göndermiş, Nene Hatun demiş. İzmir’in Kubilay’ı ile Erzurum’un Nene Hatun’u arasında fark yok. İkisi de bağımsız, çağdaş Türkiye için mücadele etti. Buradan bütün Erzurum’a selam olsun.” dedi.

Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ ise ilçede 60 yöre derneği bulunduğunu, Erzurumluların yüzde 7,5′lik yerleşme oranına sahip olduğunu kaydetti. Bu sebeple tesisin adını Nene Hatun koymayı uygun bulduklarını belirtti. Başkan Karabağ, daha sonra Kılıçdaroğlu ile birlikte 108 kişi kapasiteli tesisi hizmete açtı. Açılışa CHP Genel Başkan yardımcıları Gürsel Tekin ve Gökhan Günaydın, Genel Sekreter Bilhun Tamaylıgil, İzmir milletvekilleri, ilçe belediye başkanları ve çok sayıda vatandaş da katıldı.