CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu; İngiltere'de konuştu, AK Parti iktidarı döneminde Türkiye'de özgürlüklerin kısıtlandığını ileri sürdü. Hükümetin, TSK'yı hesap verebilir hale geldiği yönündeki görüşe de karşı çıkan Kılıçdaroğlu, ''Eğer gerçekten demokrasiye karşı yapılan bir eylemin hesabını soracaklarsa Sayın Yaşar Büyükanıt'ın görevdeyken verdiği muhtıranın hesabını sorarlardı'' dedi.
Kılıçdaroğlu, Oxford Üniversitesi'nde yaptığı konuşmada, ''AK Parti iktidarı döneminde TSK'nın hesap verebilir hale geldiği'' yönündeki görüşlere katılmadığını söyledi.
''Eğer gerçekten demokrasiye karşı yapılan bir eylemin hesabını soracaklarsa Sayın Yaşar Büyükanıt'ın görevdeyken verdiği muhtıranın hesabını sorarlardı'' diyen Kılıçdaroğlu, ''Tam tersine kendilerine muhtıra veren paşaya üstün hizmet madalyası verdiler. O da yetmedi altına zırhlı araç verdiler. Sonra da çıkıp 'biz orduya hesap soruyoruz' diyorlar. Hesap sormak için 1980'lere gitmeye gerek yok. Kendi iktidarları döneminde muhtıra verenler var, onlara hesap sorsunlar'' diye konuştu.
CHP'nin bütün askeri darbelerde mağdur olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, kendi iktidarlarında muhtıra verenleri ertesi gün yargının önüne çıkaracaklarını söyledi.
AK Parti'nin referandum döneminde ''Kenan Evren ve diğer paşalara hesap soracağını'' söylediğini ifade eden Kılıçdaroğlu, ''Hesap sormaları maaşlarına zamla sona erdi'' dedi.
Kılıçdaroğlu, ''Solun birleşmesini ister misiniz?'' yönündeki soruya, ''Şu anda yeni CHP ile birlikte aşağı yukarı bütün sol bir noktada birleşti. Biz bu toparlanmanın zaman içerisinde daha da artacağını düşünüyoruz'' yanıtını verdi.
''ÖZGÜRLÜK VE DEMOKRASİ MİTİNGLERİ DÜZENLEYECEĞİZ''
Kemal Kılıçdaroğlu, özgürlüğü ve demokrasiyi bütün koşullarda savunmakta kararlı olduklarını ifade ederek, 12 Hazirandaki seçimler öncesi çoğu yerde özgürlük ve demokrasi mitingleri düzenleyeceklerini bildirdi.
Kadınların siyasete daha fazla girmesinin, demokrasinin kalitesi açısından önemli olduğunu vurgulayan Kılıçdaroğlu, Türkiye'de sadece CHP'de kadın kontenjanı bulunduğunu kaydetti.
Türkiye'de ''türban yasağı'' diye bir kavram olmadığını ileri süren Kılıçdaroğlu, ''Üniversitelerin kendi düzenlemeleri var. Biz üniversitelerde bütün yasakçı anlayışlara karşıyız. Üniversiteler her türlü düşüncenin özgürce dile getirildiği kurumlar olmalı. Ayrıca biz üniversite gençlerine, üniversite yönetiminde söz ve karar hakkı da vermek istiyoruz. Üniversitelerde baskı aracı olan YÖK'ü de kaldıracağız. Bu konuda sözümüz var'' diye konuştu.
Özellikle Kuzey Afrika ve Ortadoğu'daki olayların halkların özgürlük talepleriyle ilgili olduğuna dikkati çeken Kılıçdaroğlu, Ortadoğu ve Kuzey Afrika halklarının özgürlüklerine kavuşmasını ve baskıcı yönetimlere son verilmesini istediklerini söyledi.
Kılıçdaroğlu, bir soru üzerine, ''Biz bütün arşivlerimizi açtık. Ermenilerin de arşivleri açmasını isteriz. Tarihçiler bir araya gelsinler, tartışsınlar. Tarihimizle yüzleşmekten kaçınmıyoruz. Ermenistan'ın da arşivleri açmasını isteriz'' dedi.
AİLE SİGORTASINI ANLATTI
Kuracakları özgürlükçü demokraside öğrencilerin muhalefet etme hakkına sahip olacağını kaydeden Kılıçdaroğlu, muhalif öğrencilerin neredeyse her eyleminin polis tarafından şiddetle bastırıldığını savundu.
Oxford Üniversitesindeki öğrencilerin birkaç ay önce üniversite ücretleriyle ilgili eylem yaptığını ve üniversite kütüphanesini işgal ettiğini hatırlatan Kılıçdaroğlu, ''Aranızda hiç acımasızca dayak yiyen oldu mu? Aranızda hiç tutuklanan, aylarca hapiste kalan oldu mu? Maalesef Türkiye'de olsaydınız böyle olabilirdi'' dedi.
Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'nın hazırladığı İnsani Gelişmişlik sıralamasında 83. sırada olduğunu bildiren Kılıçdaroğlu, ''Neden, çünkü eşitsizlikler ülkesiyiz'' ifadesini kullandı.
Kılıçdaroğlu, konuşmasında aile sigortası projesine de değinerek, şunları kaydetti:
''Proje kadınların ve çocukların desteklenmesine öncelik veriyor. Aile sigortası kapsamında yapılacak tüm ödemeleri kadınların hesaplarına yatıracağız. Çocuklar için ayrı katkı ödemeleri yapılacak. Bu ödemeler, çocukların sağlık kontrollerine götürülmesi ve liseden mezun oluncaya kadar okutulması şartına bağlı olacak.''
internethaber