Kılıçdaroğlu, Abdullah Öcalan ile yapıldığı belirtilen görüşmeler konusundaki bir soruyu cevaplarken, “Eğer bir ülkede var olan bir sorunun çözümü için bütün taraflarla görüşülecekse, hükümet görüşüyor, daha önce de görüşüldü, daha önce de görüşmeler yapıldı, yani AKP hükümetinden önce de. Dolayısıyla biz, sadece salt siyasal çerçeveden bakıp, ‘Hayır, böyle bir görüşme yapılmamalıdır’ demeyi doğru bulmadık,” dedi. CHP lideri, genel seçim sonrasında, eski Genel Başkan Deniz Baykal'ın eleştirilerinin hatırlatılması üzerine verdiği cevapta ise, “CHP'lilerin medya üzerinden eleştiri yapmalarını doğru bulmuyorum. Ben Genel Başkanım, varsa eleştirilecek bir şey randevu alınır, gelinir eleştiriler yapılır, yanlışlarımız söylenir,” ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu, kahvaltılı toplantının başında, gazetecilerin yıpranma hakkının verilmesi gerektiğini belirterek, bu konunun takipçisi olacaklarını söyledi.

BAŞBAKAN’IN, AÇTIĞI DAVALARI GERİ ÇEKMESİ


CHP lideri, açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Kılıçdaroğlu, bir gazetecinin Başbakan'ın seçim dönemine yönelik açtığı davaları geri çektiğini anımsatarak, bu durumu nasıl karşıladığını sorması üzerine, şöyle konuştu:

“SİZ HATANIZI SEÇİMDEN SONRA MI GÖRDÜNÜZ”

"Balkon konuşmasının bir jest olduğuna inanmıyorum. Bunu daha öncede söyledim. Eğer bir insan yanlış yaptığını bilir ve o ifadesini kullandıktan hemen sonra bunu düzeltirse onun iyi niyetinden kimsenin kuşkusu olmaz. Ama 'Ben her türlü hakareti, her türlü kötülüğü yapayım, nasıl olsa ben seçimden sonra gider balkonda bir konuşma yaparım, herkesin gönlünü alırım' diye düşünüyorsa, bunun adı iki yüzlülüktür, samimiyet değildir. Helalleşme hiç değildir. Siz hatanızı seçimden sonra mı gördünüz? Daha önce niye görmediniz?"

ABDULLAH ÖCALAN’LA GÖRÜŞME

Kılıçdaroğlu, Abdullah Öcalan ile yapıldığı belirtilen görüşmeler konusundaki bir soruyu cevaplarken şunları söyledi:

“HER DÖNEMDE GÖRÜŞMELER YAPILDI”

“Eğer bir ülkede var olan bir sorunun çözümü için bütün taraflarla görüşülecekse, hükümet görüşüyor, daha önce de görüşüldü, daha önce de görüşmeler yapıldı, yani AKP hükümetinden önce de. Dolayısıyla biz, sadece salt siyasal çerçeveden bakıp, ‘Hayır, böyle bir görüşme yapılmamalıdır’ demeyi doğru bulmadık. Ecevit hükümeti döneminde de görüşmeler yapıldı, AKP hükümeti döneminde de görüşmeler yapıldı. Bütün mesele şu; biz halkımızı aldatıyoruz. Görüşmeler yapılıyor, halka doğruları söylemiyoruz.”

BAYKAL’IN ELEŞTİRİLERİ

Genel seçim sonrasında, eski Genel Başkan Deniz Baykal'ın açıklamalarının hatırlatılması üzerine CHP lideri Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

“CHP'LİLERİN MEDYA ÜZERİNDEN ELEŞTİRİ YAPMALARINI DOĞRU BULMUYORUM”


"Beklediğimiz oyu aldık mı, hayır. Bunu zaten baştan beri söylüyorum. Aldığımız sonucu bir hezimet olarak değerlendirmek gerekir mi, ona da hayır. İnsaflı bir değerlendirme yapmamız lazım. 6 aylık bir süreç içerisinde yoğun bir çaba harcadığımızı hiç kimse yadsımıyor. Ben bütün medyayı izliyorum, bütün medyada köşe yazarları dahil bizim çalışmadığımızı söyleyen hiç kimse yok. Herkes hakkımızı teslim ediyor. Ama beklediğimiz sonuçlar alınamadı doğrudur. Ortada bir gerçek var, CHP'nin kısmen de olsa elde ettiği bu sonucu, başarılı başarısız bu tartışılabilir tabii ki, elde ettiği sonucu ileriye taşıma konusunda, büyütme konusunda katkı verecek her partiliye saygı duyarım. Bu katkı bizi övme şeklinde değil. Eksikliklerimizi gösterme, yanlışlarımızı ifade etme nasıl davranmamız gerektiği yönünde tavsiyeler olursa bu katkılara her zaman açığız. CHP'lilerin medya üzerinden eleştiri yapmalarını doğru bulmuyorum. Ben Genel Başkanım, varsa eleştirilecek bir şey randevu alınır, gelinir eleştiriler yapılır, yanlışlarımız söylenir, biz herkese saygı duyarız ve dinleriz. Bizimde görüşlerimiz olur onları da ifade ederiz. Medya üzerinden konuşmak doğru değil, hele hele bunu yıllarca parti yönetiminde görev yapmış arkadaşlarım, bu şikayetleri o dönem dile getirdiklerini ben biliyorum. Aynı şikayetleri dile getirenlerin bugün aynı konuma düşmelerini doğru bulmuyorum."

“KURULTAY NORMAL AKIŞI İÇİNDE YAPILACAK”


Kılıçdaroğlu, açıklamasında Kurultayın normal akışı içerisinde yapılacağını belirtti ve şunları ekledi:

“MEDYA ARACILIĞIYLA KARŞILIKLI TARTIŞMANIN DOĞRU OLMADIĞI KANISINDAYIM”

"Mademki ülkemizde demokrasiyi istiyoruz, partide de demokrasiyi getireceğiz. Biz, tüzüğü değiştireceğiz seçime gideceğiz. Normal akışı içerisinde kurultayı yapacağız. Ben hiç kimseye telefon açıp, aman ha imza atmayın veya imza atın diye bir şey söylemedim. İl Başkanları toplantısı yapacaktım il başkanları toplantısı yaparsam acaba 'Kurultay toplanmasın, o nedenle Genel Başkan baskı yapıyor' diye bir algı ortaya çıkmasın diye erteledim. Demokrasiyi bu kadar özümsemiş bir insanım ben. Herkes düşüncesini söylemlerini açıkça ortaya koyabilir. Kurultay istemek de istememek de ayıp bir şey değil. Demokrasi içerisinde bu talepler dile getirilebilir. Ama genel çerçeve şu, medya aracılığıyla karşılıklı tartışmanın doğru olmadığı kanısındayım."